Werkstress en zwaar lichamelijk werk blijken grootste oorzaken ziekteverzuim

200

Vandaag de dag lijkt ziekteverzuim op het werk vaker te gebeuren dan ooit. En dat kan met verschillende soorten oorzaken te maken hebben. Zo kunnen de omzetdoelstellingen die door het management zijn gesteld te ambitieus zijn, het personeel moet vanwege een verandering binnen het bedrijf opnieuw bij worden geschoold of een andere collega heeft onlangs ontslag genomen, waardoor er ineens een hoop taken voor een tijdelijke periode extra op moeten worden genomen door de andere werknemers. Hierdoor kan er sneller werkstress en stress door zwaar lichamelijk werk ontstaan.

Werknemers hebben enige tijd nodig om fysiek of mentaal te herstellen

Het maakt niet uit om wat voor soort verzuim het ook gaat bij jou in het bedrijf, het geven van voldoende tijd is de ultieme sleutel tot een succesvol herstel. Dit proces wordt standaard in overleg afgestemd met de Arbodienst. Tussentijds ontvang je gelukkig altijd een terugkoppeling van de voortgang van het herstel en op het moment dat de tijd voor de werknemer is gekomen om weer aan het werk te gaan, kun je langzaam maar zeker aan de slag gaan met de re-integratie. Alles gebeurt natuurlijk in samenspraak met de desbetreffende werknemer, zodat alles volgens de nodige wet- en regelgeving gebeurt. En dat is natuurlijk wel zo belangrijk.

Door uitval van personeel ontstaat er meer werkdruk bij andere collega’s 

Naast dat de stress bij de desbetreffende werknemer erg vervelend is, zorgt het ook meteen voor veel meer werkdruk bij andere collega’s. Zorg er dus altijd voor dat je de uitval van de werknemer goed communiceert naar het team en bespreek welke taken haalbaar zijn om over te nemen. Zo weet je dus altijd zeker dat het huidige team goed kan blijven functioneren. En dat is natuurlijk wel zo belangrijk. 

Zorg voor een optimale voorbereiding door de nodige verzekeringen voor je bedrijf af te sluiten 

Als werkgever kun je de nodige maatregelen nemen om mogelijk verzuim sneller te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat de door jou gestelde targets ook daadwerkelijk haalbaar zijn door het personeel. Probeer het team het hele jaar door uit te blijven dagen en ga het gesprek aan op het gebied van de voortgang per werknemer. Maar zorg er aan de andere kant ook voor dat je de nodige verzekeringen afsluit. Denk daarbij aan het afsluiten van een speciale verzuimverzekering. Zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. 

Vorig artikelTips voor duurzame relatiegeschenken
Volgend artikelBedrijf verduurzamen tips: 4 makkelijke manieren!