De voordelen van een ZZP bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Voorkom financiële schade door bedrijfsongelukken.

1106
vrouw met zaag

Hoewel het natuurlijk niet de bedoeling is, kan het altijd zo zijn dat je met je bedrijfsactiviteiten schade veroorzaakt aan anderen. Met een aansprakelijkheidsverzekering sluit je grote financiële gevolgen op dit gebied uit en waarborg je de continuïteit van je onderneming. Is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht en waar kun je je voor dekken? We vertellen je meer over dit type verzekering voor ZZP’ers.

Is een ZZP bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor ZZP’ers is niet verplicht. Veel ondernemers besluiten daarom om deze verzekering achterwege te laten, omdat ze voor andere verzekeringen al diep genoeg in de buidel moeten tasten.

Toch kan het zeker slim zijn om de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te overwegen. Wanneer je namelijk schade aan een ander aanbrengt dan kunnen je kosten dusdanig oplopen dat de continuïteit van je bedrijf in gevaar komt. In sommige branches kunnen opdrachtgevers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering als voorwaarde stellen voor een samenwerking.

Wat dekt een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je gedekt voor toegebrachte schade aan spullen, personen of gebouwen die ontstaat tijdens het beoefenen van je werkzaamheden, dit ongeacht je beroep. Kortweg kun je dit opdelen in de volgende vormen van bedrijfsaansprakelijkheid:

  • Algemene bedrijfsaansprakelijkheid: wanneer anderen schade oplopen door jouw werkzaamheden.
  • Productaansprakelijkheid: wanneer jouw producten schade veroorzaken bij de eigendommen van je klanten.
  • Milieuaansprakelijkheid: wanneer je schade aanbrengt aan het milieu, bijvoorbeeld door schadelijke stoffen te lekken, schade aan gebouwen of kosten voor sanering.

Naast bedrijfsaansprakelijkheid heb je ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hierbij wordt schade gedekt die voortkomt uit fouten in de uitoefening van je beroep (vaak bij adviserende beroepen). Denk hierbij aan ontwerpfouten, onjuist financieel advies of het schenden van intellectuele eigendomsrechten. De bedrijfsaansprakelijkheid dekt deze schade niet.

Voorbeelden dekking bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

  • Je stoot koffie over de laptop van je klant, waarna de laptop kapot is.
  • Je installeert zonnepanelen en laat een dakraam openstaan, waarna het begint te regenen en de betreffende persoon waterschade en spullenschade oploopt.
  • Tijdens het parkeren rijd je per ongeluk te hard achteruit, waardoor je schade aanbrengt aan het gebouw van je klant.
  • Je rijdt een fietser aan wanneer je op de weg zit onder werktijd. De fietser maakt naar aanleiding hiervan medische kosten en heeft schade aan de fiets.
  • Iemand raakt gewond doordat diegene valt over een kabel op je kantoor.
  • Je huurt materiaal in voor het uitvoeren van je werkzaamheden en maakt die per ongeluk kapot of het materiaal wordt gestolen.

Let op, lees altijd de concrete polisvoorwaarden door voor de kleine lettertjes en uitzonderingen op de algemene regels.

Wat kost een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering?

De prijzen voor bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen kunnen sterk uiteenlopen. Dit hangt af van de aanbieder, risico’s, leeftijd, et cetera. Over het algemeen kun je rekenen op circa €100 tot €150 per jaar. Voor een relatief laag bedrag heb je goede dekking voor ongelukken die financieel grote gevolgen kunnen hebben als je geen verzekering hebt.

Wil je ook andere verzekeringen afsluiten, zoals een AOV, zorgverzekering of bedrijfswagenverzekering? Dan is verzekeraar Univé een aanrader.

  • Tot 10% pakketkorting bij afsluiten van meerdere verzekeringen
  • Concurrerende prijzen
  • Volledig dekking
  • Duidelijke polisvoorwaarden
  • Speciaal voor ZZP
  • Meewerkende gezinsleden ook verzekerd
  • Inlooprisico en uitlooprisico (schade die voor of na afloop verzekering zichtbaar wordt)

De premiekosten bij Univé zijn volledig afgestemd op je situatie. Je vraagt vrijblijvend en snel je offerte aan.

Vorig artikelWaar let je op bij het kopen van een monitor?
Volgend artikel5x gratis stockfoto sites voor kwalitatief beeldmateriaal!