Veilig op weg met een bedrijfsautoverzekering!

Zorg dat ook je zakelijke auto en bestelbus goed verzekerd zijn.

1426
man met bestelbusje

Heb je een bestelauto of vrachtwagen die je gebruikt als ondernemer, bijvoorbeeld als ZZP’er? Dan is een bedrijfsautoverzekering een must! Afhankelijk van jouw situatie en de dekking die je wenst, kies je een verzekering die bij je past: WA, WA+ of All Risk. Daarnaast kun je aanvullen met overige dekkingen, zoals een inzittendenverzekering of pechhulp.

Meer weten over de mogelijkheden van een bedrijfsautoverzekering? In dit artikel zetten we alles duidelijk voor je op een rijtje, zodat je een gepaste verzekering afsluit!

Welk type bedrijfsautoverzekering moet ik nemen?

Een autoverzekering voor bedrijfswagens heeft verschillende dekkingen, eigenlijk net zoals bij je privé autoverzekering:

  • Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)
  • Beperkt Casco (WA+)
  • All risk

Bedrijfsautoverzekering Wettelijke Aansprakelijkheid

Dit type autoverzekering vergoedt schade die je aan anderen of aan andermans spullen toe brengt. Hierbij kun je denken aan een botsing die veroorzaakt is door jouw schuld, maar ook als je bijvoorbeeld op het werk per ongeluk tegen je eigen bedrijfspand aan rijdt en schade toebrengt. Kortom, alle schade die jij met de bestelwagen of vrachtwagen bij iets of iemand toebrengt (zonder opzet, zo mag er uiteraard geen alcohol in het spel zijn).

Bedrijfsautoverzekering WA+ (Beperkt Casco)

Naast de standaard WA-dekking, zit in dit type autoverzekering ook schade aan de eigen bedrijfsauto inbegrepen, waaronder ruitschade, brand, ontploffing, diefstal, inbraak, stort, hagel en overstekende dieren.

Bedrijfsautoverzekering Allrisk

Met All Risk geniet je van volledige dekking, dus ben je ook verzekerd door schade die je door eigen schuld aan jezelf toebrengt. Rijd je bij iemand achterop? Dan schuif je de rekening dus door naar de verzekering. Mocht je dit overkomen, dan is het natuurlijk erg prettig dat je verzekerd bent! 

Het is echter wel altijd een afweging of je de All Risk bedrijfsautoverzekering moet nemen, want de premie is vaak heel wat hoger en bij het maken van een ongeluk zak je ook nog eens terug in schadevrije jaren, waardoor je premie omhoog kan gaan (overweeg dus goed of de kosten opwegen tegen de mogelijke baten).

Hoe hoog is de premie voor mijn bedrijfsautoverzekering?

De hoogte van de premie is altijd afhankelijk van diverse factoren. Zo is uiteraard het type verzekering van belang. Daarnaast spelen de waarde van de auto, het gebruik van de auto en het aantal schadevrije jaren een rol. Tevens heeft het aantal bestuurders en het type goederen dat je vervoert invloed op de premie.

Na ieder schadevrij jaar stijg je overigens een trade op de monus/malusladder, waardoor je premie omlaag gaat. Wanneer je je verzekering moet aanspreken, dan moet je inleveren aan schadevrije jaren.

Ben je benieuwd naar je premie? Die bereken je heel makkelijk door enkele vragen in te vullen plus je kenteken.


Heb je een wagenpark? Dan is het slim om niet telkens een andere verzekering te kiezen, maar bij dezelfde verzekeraar te blijven. Zo voorkom je verwarring en fouten.

Aanvullende verzekeringen voor bedrijfsauto’s

Afhankelijk van je situatie is het verstandig om aanvullende verzekeringen te nemen. Ook hier is het weer een kwestie van de kosten opwegen tegen de eventuele baten. Denk aan de volgende aanvullingen:

  • Inzittendenverzekeringen (ook als er geen aansprakelijke partij is)
  • Rechtsbijstand verkeer bij conflict over je bestelwagen of vrachtauto
  • Pechhulp, binnenland en buitenland
  • Eigen vervoersverzekering (voor diefstal gereedschappen en bedrijfsgoederen die in het voertuig liggen – ze zijn niet meeverzekerd bij WA+, daarvoor heb je deze aanvulling nodig)

Verzekering afsluiten bedrijfsauto

Wil jij je bedrijfsauto verzekeren, of eventueel overstappen van je huidige verzekering? Kijk dan bijvoorbeeld eens bij Univé, een complete aanbieder voor het verzekeren van je bestelauto of vrachtwagen.

Vorig artikelMuntverzamelaars, claim nu je gratis officiële bevrijdingsuitgifte munt
Volgend artikelSnel bedrijfskrediet nodig? Bridgefund biedt uitkomst