Tips voor het afsluiten van je AOV!

Voorkom financieel risico bij ongevallen.

1157
Vrouw met like a boss mok

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer met deze vraag te maken: sluit ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af? Als je bijvoorbeeld parttime met je bedrijf bezig bent dan kun je ervoor kiezen het risico te nemen, maar als je fulltime ZZP’er bent dan ben je wellicht liever bestand tegen een onverwachts ongeluk. Je weet immers maar nooit!

De premie voor een AOV kan echter behoorlijk oplopen. Hoe zit het met de premie, waar kun je jezelf voor verzekeren en waarom zou je het wel of niet doen? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen.

Wat is een AOV voor ZZP’ers?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering houdt simpelweg in dat wanneer je door een ongeval of door ziekte niet kunt werken, je inkomenscompensatie krijgt. Hierdoor loop je geen risico dat je inkomen (deels) wegvalt en je in financiële problemen geraakt.

De keerzijde van de AOV is natuurlijk dat je er best een bedrag per maand voor betaalt. Maar ach, je moet maar zo denken dat wanneer je ‘voor niets’ betaalt je wel gewoon gezond bent. Eigenlijk altijd voordeel dus! Bovendien wordt de AOV voor ZZP’ers verplicht.

Kom je in financiële problemen als je onverwacht in het ziekenhuis belandt? Dan is het absoluut verstanding een AOV af te sluiten.

Hoeveel kost een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De maandelijkse premie van een AOV is van veel factoren afhankelijk, waaronder:

 • Persoonsgegevens, zoals leeftijd.
 • Gezondheid, waaronder geboortedatum, BMI, risicoprofiel. Bij dit laatste kun je denken aan eerdere ziekte of ongevallen, het gebruik van medicijnen en het bezoeken van artsen of therapeuten in het verleden.
 • Het bedrag dat je per maand wil verzekeren.

De premie kan oplopen tot honderden euro’s in de maand. Vind je dat te veel, maar wil je wel (deels) gedekt zijn? Dan biedt Univé uitkomst (vanaf €25 per maand!), zij hebben speciale AOV’s voor ZZP’ers. Je berekent er vrijblijvend je premie door een aantal vragen te beantwoorden. 

Hoeveel krijg ik uitbetaald bij arbeidsongeschiktheid?

Ook op de vraag hoeveel je betaald krijgt is weer geen eenduidig antwoord te geven. Het is afhankelijk van waar je de premie afsluit en hoe hoog het verzekerde bedrag is. Let op, lees altijd goed de algemene voorwaarden, want je krijgt vaak pas uitbetaald als je voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt bent verklaard, vaak krijg je vanaf 80% afkeur volledige dekking. Onder dat percentage krijg je een deel van het verzekerde bedrag.

Geschikte AOV voor ZZP’ers – AOV van Univé

We lichten graag de arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé toe, omdat je deze al kunt afsluiten vanaf €25 per maand. Een niet al te hoge prijs, ook voor de wat kleinere ondernemer die toch graag risico’s wil uitsluiten.

 • Prijs: vanaf €25 per maand
 • Dekking: tussen €350 en €2000 per maand
 • Duur dekking: maximaal 2 jaar
 • Afsluitkosten: Eenmalig €50
 • Contractduur: 1 jaar, daarna dagelijks opzegbaar
 • Voor wie: ZZP’ers van 18 tot en met 45 jaar
 • Percentage uitkering: vanaf 45% arbeidsongeschiktheid
 • Volledige uitkering: vanaf 80% arbeidsongeschiktheid

TIP: Premie is op te voeren als fiscale aftrekpost!

Wat is verzekerd bij de AOV van Univé?

Ongevallen tijdens werk of in privétijd zijn verzekerd, zelfs als dit sportongevallen of -blessures betreft van niet-extreme sporten. Ook ziektes en psychische klachten als een burn-out vallen onder de verzekering. Daarnaast ben je gedekt voor kosten voor preventiediensten om arbeidsongeschiktheid te voorkomen en kosten voor re-integratiediensten die helpen om werk weer te hervatten.

Wat is niet verzekerd bij de AOV van Univé?

Zwangerschapsverlof en ziektes en blessures als gevolg van het uitoefenen van zeer risicovolle activiteiten en sporten, zoals bungeejumpen, parachutespringen of klimsporten.

Let op, de verzekering van Univé keert maximaal twee jaar uit (als je met een AOV tot de pensioenleeftijd uitgekeerd wil krijgen, dan schiet je maandbedrag al snel de lucht in. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat 93% van alle mensen die arbeidsongeschikt worden, binnen twee jaar weer aan het werk zijn)

Hoe wordt de arbeidsongeschiktheid vastgesteld?

Wanneer je arbeidsongeschikt bent dan is het van belang dat je dit zo snel mogelijk meldt. Daarna wordt de mate (percentage) van arbeidsongeschiktheid bepaald door onafhankelijke medische deskundigen. Indien je het niet eens bent met de uitkomst dan kun je een second opinion aanvragen. De kosten hiervan worden vergoed.

AOV afsluiten

Wil je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Bereken dan hier vrijblijvend je maandelijkse premie en sluit uit dat je zonder inkomen komt te zitten door arbeidsongeschiktheid.


Vorig artikelHet belang van interactiviteit met jouw klanten
Volgend artikelDe voor- en nadelen van financial lease