Veel MKB-ers kiezen ervoor om toch in hun privéauto te rijden wanneer ze onderweg zijn naar het werk of op bezoek gaan bij klanten. Daardoor valt bijvoorbeeld de autoverzekering ook onder je privékosten. Een autoverzekering brengt maandelijks heel wat kosten met zich mee. Hoe duurder je auto, hoe hoger de kosten. Daarnaast wordt het aantal schadevrije jaren in de prijs van je verzekering meegenomen. Bovendien heb je de keuze om de verplichte WA-verzekering aan te vullen met extra verzekeringen of zelfs de complete All-Risk. Wil jij meer verzekeren voor minder geld? Grote kans dat je kan besparen op je autoverzekering!
Welke typen autoverzekeringen heb je?
Bij een autoverzekering kies je tussen de volgende verzekeringsmogelijkheden:
- WA-verzekering
- WA Beperkt Casco
- WA Casco (All-Risk)
Hieronder vertellen we je per type verzekering wat eronder valt.
WA-verzekering afsluiten
Een WA-verzekering, oftewel wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, vergoed de schade die je aan anderen toebrengt. Deze verzekering is verplicht in Nederland als je in het bezit bent van een auto. Het maandbedrag van de verzekering wordt onder andere bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Maak je door de jaren heen geen ongelukken, dan gaat je maandpremie omlaag.
Zit je al jaren bij dezelfde verzekeraar, dan kan het zijn dat door de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd het verzekeringsbedrag bij een andere verzekeraar in verhouding lager is geworden. Het loont daarom altijd om te vergelijken, om te zien of je op een ander goedkoper uit bent.
WA Beperkt Casco
Wat dekt WA Beperkt Casco? Naast schade aan anderen ben je dan ook verzekerd voor schade aan je eigen auto waar je zelf niet veel aan kan doen, bijvoorbeeld door:
- Natuurrampen, zoals storm, blikseminslag en extreme hagel
- Brand of ontploffing
- Ruitschade
- Botsing met loslopende dieren of vogels
- Diefstal en joyriding
Beperkt Casco is vaak geen dure optie en het is zeker de moeite waard om dit te overwegen.
WA Casco (All-Risk)
Om alle risico’s uit te sluiten kies je voor een All-Risk verzekering. Hiermee ben je verzekerd voor ieder ongeluk dat je zelf maakt. Raak je een paaltje, rijd je bij iemand achterop of knal je de schutting van de buurman er per ongeluk uit? De schade aan je auto wordt dan vergoed
Hoe duurder je auto, hoe duurder de WA Casco verzekering over het algemeen is. Je moet je dus afvragen of het voor jou relevant is om je auto 100% te verzekeren, want je betaalt er flink voor. Een dure auto heb je wellicht graag verzekerd, maar dit kost geld. Een goedkope auto is niet duur in premie, maar is het misschien weer niet waard. Een afweging dus.
Kanttekening All-Risk:
Waar je ook rekening mee moet houden is het feit dat wanneer je een ongeluk maakt, dit invloed heeft op je premiebedrag. Je valt dan namelijk terug in schadevrije jaren. Heb je een klein schrammetje op je auto, dan is het het soms niet eens waard om hiervoor je All-Risk aan te spreken. Uiteindelijk betaal je door het verhoogde premiebedrag je schade alsnog zelf, maar dan op een andere manier.
Of WA Casco interessant voor je is, hangt af van verschillende factoren. Heb je veel schadevrije jaren, heb je een dure auto, maak je vaak ongelukken? Benieuwd naar wat All-Risk je per maand kost? Vergelijk dan hier vrijblijvend de prijs bij verschillende verzekeraars en vind de goedkoopste prijs.
Verzekering aanvullen met extra’s
In Nederland hebben we vrijwel overal een verzekering voor en verzekeraars bieden je dan ook graag zoveel mogelijk opties aan. Of dit relevant voor je is dat is natuurlijk een keuze aan jezelf. De een loopt graag wat meer risico dan de ander.
- No-claim beschermer: hiermee claim je één keer per jaar schade zonder terug te vallen in je no-claimkorting.
- Rechtsbijstandverzekering verkeer: voor wanneer je juridische hulp nodig hebt bij een auto-ongeluk.
- Schadeverzekering inzittenden: zeker relevant wanneer je mensen vervoert, voor het geval diegene onbedoeld letselschade oploopt.
- Accessoire verzekering: beschermt accessoires en opties die je zelf toevoegt aan je auto.
TIP: Vergeet bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, niet om je oude verzekering op te zeggen. Vaak doet je nieuwe autoverzekering dit voor je, maar controleer dit goed. Het zou zonde zijn als je dubbel betaalt.