Hoe kies je een verzekering die bij je past?

Goed verzekerd het leven door; dat moet voor iedereen mogelijk zijn volgens Verzekering.nl.

605

Wanneer je zorg nodig hebt, denk je liever niet aan de rekening; met een goede zorgverzekering wordt deze last je gelukkig uit handen genomen. Wat zo een verzekering inhoudt, hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Weten hoe jij gemakkelijk de beste zorgverzekering voor jou kunt vinden? Met behulp van het onderstaande stappenplan kun jij binnen enkele minuten de verschillende zorgverzekeringen vergelijken.

De basis zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Dit is bij wet geregeld. De basis zorgverzekering dekt de meest voorkomende zorgkosten. Denk bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huis- of tandarts. Wat er allemaal gedekt wordt met de basis zorgverzekering wordt elk jaar door de overheid bepaalt. De kosten van deze zorgverzekering verschillen echter per zorgverzekeraar en type basis zorgverzekering. In totaal zijn er drie verschillende types:

1. Naturapolis

Zorgkosten die gemaakt worden bij een zorgaanbieder waar jouw verzekeraar een contract mee heeft worden met deze polis vergoed. Zorg van een andere aanbieder wordt slechts deels of helemaal niet vergoed.

2. Restitutiepolis

Met een restitutiepolis kun je bij elke zorgaanbieder terecht; ook de aanbieders die geen contract met jouw verzekeraar hebben. Hoewel je dus altijd verzekerd bent van betaalde zorg, is deze polis aan de duurdere kant.

3. Combinatiepolis

Met een combinatiepolis worden de kosten van alle zorgaanbieders vergoed, maar niet altijd volledig. Op het moment dat een zorgaanbieder meer vraagt dan het standaardbedrag voor een behandeling, moet je dit resterende bedrag zelf betalen.

Hoeveel je moet betalen voor een basiszorgverzekering kan dus sterk uiteenlopen. Door zorgverzekeraars te vergelijken kun je veel geld besparen en kom je er gemakkelijk achter welke basis zorgverzekering het beste bij jou past.

Aanvullingen voor de beste zorgverzekering

Naast het kiezen van een zorgverzekeraar en het type basis zorgverzekering, kun je jouw zorgverzekering uitbreiden met verschillende dekkingen. Met deze dekkingen kun jij jouw zorgverzekering zo samenstellen dat deze perfect bij jouw leefsituatie past. De verschillende dekkingen lopen erg uiteen, zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit:

Dekking extra fysiotherapie

Of de kosten van fysiotherapie vergoed worden met een basisverzekering, hangt af van jouw klachten. Indien je geen chronische aandoening hebt, maar wel behoefte hebt aan deze zorg, kan een dekking extra fysiotherapie goed van pas komen.

Dekking tandarts en orthodontist

De kosten van een orthodontist worden vrijwel nooit vergoed met de basisverzekering. Ook vele tandartsbehandelingen kunnen gepaard gaan met een hoge rekening. Met een extra dekking tandarts en orthodontist is dit verleden tijd.

Dekking brillen en lenzen

Voor brillen en lenzen moet je normaal gesproken zelf voor de kosten opdraaien. Met een passende extra dekking, komt de verzekeraar jou tegemoet. Scherp zien zou geen duur grapje moeten zijn.

Naast de bovenstaande dekkingen bieden zorgverzekeraars vele andere soorten aan. Benieuwd welke dit zijn? Bezoek dan de website van de verzekeraar die jij op het oog hebt of neem contact op met de klantenservice.

Overstappen van zorgverzekeraar

Hoewel je het misschien graag zou willen, kun je niet het gehele jaar door van zorgverzekeraar overstappen. Elk jaar maakt de overheid rond half november bekend wat er in het basispakket zit. Vanaf dat moment kun je tot en met eind januari van zorgverzekeraar overstappen. Daarna zit je het gehele jaar vast aan de door jouw gekozen verzekeraar. Genoeg reden dus om op tijd zorgverzekeraars te vergelijken.

De beste zorgverzekering vergelijken

Wanneer het moment daar is dat je van zorgverzekeraar kunt en wilt overstappen, wil je natuurlijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Het vergelijken van verzekeringen is gelukkig zo gebeurd met behulp van een online vergelijkingsmachine voor zorgverzekeringen. Binnen minder dan vijf minuten weet jij precies welke verzekeraar en verzekering het beste bij jou passen. De beste zorgverzekering vergelijken en afsluiten, was nog nooit zo makkelijk. 

Vorig artikelHardware verkopen of weggooien? Zorg voor veilige datavernietiging!
Volgend artikelOpties: interessant, leerzaam en vol potentie