Waarom zakelijk motorrijden het overwegen waard is qua tijd en geld

Met een motor vermijd je file, parkeer je gratis en bespaar je op aanschaf en gebruik.

1017
zakelijk motorrijden voordelen

Motormuizen opgelet, ben je gek op motorrijden? Overweeg dan om voortaan met de motor naar het werk te gaan. Zowel tijd- als kostentechnisch zitten hier heel wat voordelen aan ten opzichte van de auto of het openbaar vervoer. In dit artikel zoomen we in op de redenen waarom de motor voor woon-werkverkeer inzetten een goed idee is.

1. Vermijd de file

Lijdzaam afwachten in de file of tevergeefs wachten op de trein, het zijn perikelen waar iedereen die met de auto of OV naar het werk gaat weleens mee te maken krijgt. De motor biedt qua tijd grote voordelen in het verkeer, omdat je langs de file af kunt rijden.

2. Goedkoop en dichtbij parkeren

Moet je naar een afspraak? Vooral in de stad kan het lastig zijn om een parkeerplaats te vinden. Om nog maar niet te spreken over hoge parkeerkosten. Met een motor daarentegen parkeer je in veel gevallen gratis. Daarnaast is het gemakkelijker om te parkeren bij de deur, hetgeen je ook nog eens tijd scheelt. Je helm en motorkleding kun je opbergen in een koffer of tas die op of aan je motor bevestigd zit.

3. Goedkoper in aanschaf en gebruik

Over het algemeen kun je wel stellen dat een motor goedkoper is in aanschaf dan een auto (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Daarnaast kosten ze minder in gebruik en ‘zuipen’ ze minder brandstof. Als je uitgaat van een standaardvergoeding van €0,19 per kilometer die je bij veel werkgevers of opdrachtgevers krijgt, dan houd je daaraan meer over dan wanneer je met de auto gaat. Daarnaast is er een positief verschil te zien in de bijtelling van motoren tegenover auto’s.

Voordelen zakelijk motorrijden vermijd file

Hoe zit het met de bijtelling van motoren?

Met de bijtelling van een motor zit het anders dan bij auto’s. Je zit niet vast aan een maximaal aantal kilometers privé rijden per jaar, maar kijkt naar het totaal aantal privé gereden kilometers die je vermenigvuldigt met de kilometerprijs (de zakelijke kilometers hoef je hier niet bij op te tellen). Het bedrag dat daaruit komt tel je bij je jaarsalaris en daarover moet je loonbelasting betalen. In totaal zal dit over het algemeen uitkomen op enkele tientallen tot een paar honderd euro’s per jaar, heel wat lager in vergelijking tot de bijtelling van een zakelijke auto.

Waar op letten bij de aanschaf van een zakelijke motor?

Als je vooral motorrijdt voor de hobby, dan zal je minder snel je racemonster uit de garage pakken bij slecht weer. Dit in tegenstelling tot wanneer je er dagelijks mee de weg op gaat. Het is van belang dat je motor betrouwbaar is en bestand is tegen diverse weersomstandigheden en buiten parkeren. Bovendien gaat de voorkeur uit naar een motor met laag verbruik.

  • Rijd je vaak in de winter, dan heeft een motor met cardan aandrijving de voorkeur, omdat deze minder last heeft van pekel dan een motor met ketting.
  • Qua comfort heeft een motor waarbij je rechtop zit de voorkeur. Bij sportmodellen hang je vaak verder voorover hetgeen slechter voor je rug is.
  • Een windscherm is een pre, zeker als je lange afstanden moet afleggen.

Motorinhoud afstemmen op afstanden

Vaak is het comfort van motoren met een hoge cc groter dan die met een lichtere motor. Voor kleine afstanden van enkele kilometers doet een scooter overigens prima dienst (goedkoper en geen extra rijbewijs nodig naast autorijbewijs).

Kies je voor een motor met afstanden tot vijftig kilometer, dan ga je bij voorkeur voor een motor tot 500 cc. Hoe lichter de motor, hoe minder brandstof die gebruikt en hoe gemakkelijker die te wenden is. Ze zijn tevens goedkoper in aanschaf.

Als je meer dan vijftig kilometer per dag voor je werk reist, dan is een motor van 750 cc geen overbodige luxe, omdat het comfort hiervan over het algemeen groter is. Een zwaardere motor ligt steviger op de snelweg.

Waar op letten bij aanschaf motor zakelijk

Goede motorkleding aanschaffen

Wanneer je een motor zakelijk gaat gebruiken dan is kwalitatieve motorkleding van belang. Denk hierbij aan een veilige helm en stevige motorkleding, maar ook aan accessoires als koffers, tassen en sloten.

Ben je op zoek naar hoge kwaliteit motorkleding die ook stijlvol is, dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een merk als REV IT. Een grote keuze in stevige helmen heb je bij het merk Shark en voor accessoires is het merk Kriega een goede optie. Eenmalig goed investeren in bescherming en accessoires geeft je meer motorrijdplezier, zeker op de lange termijn.

Vorig artikelHoe word ik een betere ondernemer?
Volgend artikel3 tips voor de ultieme focus bij vervelende werkzaamheden