Voordelen van elektrische scooters voor ondernemers

Een duurzamen en voordelige keuze!

820

Elektrisch vervoer kent al een aantal jaren een enorme opmars. Zeker nu de brandstofprijzen door het dak gaan wordt er steeds meer gezocht naar goedkopere alternatieven. De elektrische auto blijft daarin onbetwist de meest gekozen oplossing, zeker zakelijk, maar ook de elektrische scooter of e-scooter verkopen stijgen snel. Deze zie je steeds vaker bij bijvoorbeeld bezorgdiensten, verhuurbedrijven, maar ook bij kantoorpersoneel.

Betaalbaar alternatief voor de elektrische auto

Vaak wordt er bij de keuze voor duurzaam vervoer enkel gedacht aan elektrische auto’s. Een belangrijk voordeel van een elektrische scooter ten opzichte van een elektrische auto is dat deze simpelweg veel goedkoper zijn. Prijzen variëren grofweg tussen de €1.500 en €6.000. Voor elektrische auto’s betaal je eenvoudig het tien- of misschien wel twintigvoudige. Rijd je veel kilometers, dan is een elektrische auto vanwege de grotere actieradius een betere keuze. Maar als jij of een werknemer binnen pakweg 30-40 kilometer van de zaak woont is een elektrische scooter veel voordeliger.

Belangrijk is wel dat je voor het rijden van zowel een elektrische snorfiets als een elektrische bromfiets een AM-rijbewijs nodig hebt.

Geen laadinfrastructuur of parkeerterrein nodig

Daarnaast dien je voor elektrische auto’s laadpalen te installeren bij je bedrijfspand of thuis. Openbaar laden kan ook, maar qua gemak en kosten is dat niet interessant op de lange termijn. Bovendien moet je voor auto’s natuurlijk ook voldoende parkeerplaats hebben.

Bestaat je ‘vloot’ echter grotendeels uit snorfietsen en/of brommers? Dan is een fietsenstalling voldoende. Bovendien hoeft een elektrische scooter niet opgeladen te worden aan een laadpaal, maar ‘gewoon’ via het stopcontact. Bij veel modellen kun je zelfs de accu eruit halen en deze binnen aan het stopcontact opladen. Gemiddeld is een elektrische scooter in vier tot vijf uur weer opgeladen en de gemiddelde actieradius is zo’n 50 tot 60 kilometer.

Geen files!

Dan nog een ander belang voordeel, sinds de coronapandemie weer wat afgezwakt is lopen de (snel)wegen in Nederland namelijk weer vol. Dit met files tot gevolg, wat de reistijd aanzienlijk verlengt. Met een elektrische snorfiets rijd je echter simpelweg op het fietspad, terwijl dit voor een elektrisch bromfiets ook geldt buiten de bebouwde kom. Ondanks dat een bromfiets maximaal ‘slechts’ 25 kilometer per uur rijdt en een bromfiets 45, zou dit alsnog wel eens een sneller vervoersmiddel kunnen zijn dan de auto. Een elektrische fiets biedt natuurlijk dezelfde voordelen, maar vergt nog steeds fysieke inspanning en kan leiden tot bezweet aankomen op je werk. Bovendien is de aanschafprijs vergelijkbaar. Een elektrische bromfiets is sneller dan weer vergelijkbaar met een speed pedelec, die doorgaans aanzienlijk duurder zijn.

Weinig onderhoud en lage ‘running costs’

Nu zou je natuurlijk kunnen zeggen dat dit ook geldt voor een ‘gewone’ scooter die rijdt op benzine. Belangrijk is echter dat een elektrische scooter significant minder onderhoud nodig heeft, omdat er simpelweg minder roterende delen zijn. Omgerekend kost het rijden van een elektrische scooter bovendien ongeveer €1 aan elektriciteit per 100 kilometer, waar het rijden van een ‘gewone’ scooter momenteel ongeveer €7 per 100 kilometer kost.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Dan is er voor ondernemers nog een extra voordeel bij het kopen van een elektrische scooter, namelijk dat de aankoop hiervan mogelijk onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek valt. Dit betekent dat je een deel van de investering direct af mag trekken van je winst, waar je een scooter normaal gesproken in vijf jaar afschrijft. Dit geldt in 2022 voor investeringen tussen de €2.401 en €332.994.

InvesteringKIA
Onder of gelijk aan €2.4000%
€2.401 – €59.93928% van het investeringsbedrag
€59.940 – €110.998€16.784
€110.999 – €332.994€16.784 verminder met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de €110.998
Meer dan €332.9940%
Bron: Belastingdienst 2022

Ook de verzekering, accessoires en een helm zijn aftrekbaar van de winst. Interessant voor ZZP’ers of een VOF dus!

MIA en Vamil niet meer van kracht

Ga je op internet op zoek naar de voordelen van elektrische scooters voor ondernemers, dan zul je onmiddellijk een aantal belastingvoordelen tegenkomen. Dit betreffen met name de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hierdoor is het mogelijk een flink percentage van de investering af te trekken van de winst. Helaas zijn deze regelingen in 2022 niet meer geldig voor elektrische snorfietsen en elektrische brommers. Deze geldt enkel nog voor zogeheten speed pedelecs (of high speed e-bikes).

Welke elektrische scooter kopen?

Nu is natuurlijk de vraag welke elektrische scooter dan te kopen. Zeker als je meerdere elektrische scooters tegelijk koopt wil je natuurlijk een goede keuze maken, zonder dat het te veel geld kost. In een nieuwe markt als deze is het nog wel eens lastig om objectieve onderzoeken te vinden. Gelukkig heeft de ANWB een onderzoek gedaan naar de beste elektrische scooters onder de €2.000 (inclusief BTW). Het riep hierbij de IVA E-GO S4 uit tot de beste keuze. Deze kost inclusief rijklaar maken, kenteken en BTW op moment van schrijven €1.899 via Voordeelscooters.nl, een winkel die bovendien voordelige accessoires biedt als pakketdeal.

Vorig artikelWaar let je op bij het laten realiseren van een goede website?
Volgend artikelIn de zomer werken met kinderen thuis, hoe houd je ze bezig?