Fiscale regels en bespaartips voor het zakelijk gebruik van vrachtwagens

De regels voor motorrijtuigenbelasting en bzm zijn o.a. afhankelijk van het gewicht van je vrachtwagen.

2406
Zakelijk vrachtwagen rijden aftrekposten

Voor sommige ondernemers is een vrachtauto zeker een pre, bijvoorbeeld om grote bestellingen en ladingen te vervoeren. Hoe zit dat met de belastingen? In dit artikelen nemen we het zakelijk gebruik van vrachtwagens onder de loep en geven we je fiscale tips. Waar moet je op letten en hoe haal je het maximale voordeel uit zakelijk vrachtwagen rijden?

Vrachtwagen voor de wet

Voordat we kijken naar de fiscale regels voor vrachtwagen rijden, vertellen we je eerst wat een vrachtauto is voor de wet (bron: Belastingdienst). Dit zijn alle motorvoertuigen die geen personenauto, motor, autobus of bestelauto zijn en die een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kilo hebben. Hierbij valt onder de toegestane maximummassa het ledig gewicht van de vrachtauto plus het laadvermogen. Wil je weten wat de toegestane maximummassa van je voertuig is, kijk dan op je kentekenbewijs.

De vrachtwagen mag niet ingericht zijn voor personenvervoer, want dan valt het voor de wet onder een personenauto. Dit is het geval als de ruimte voor personenvervoer groter is dan de laadruimte en er extra zitplaatsen zijn aangebracht (niet de bestuurders- en bijrijdersstoel).

Nieuwe of gebruikte vrachtwagen kopen

Het gebruik van een vrachtauto begint natuurlijk met het aanschaffen ervan. Daarbij kun je kiezen voor leasing of voor het kopen van nieuwe of gebruikte vrachtwagens. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar, dus als je je vrachtwagen alleen zakelijk gebruikt, dan haal je hier belastingvoordeel uit (daarover later meer).

De prijzen van vrachtwagens lopen sterk uiteen en ze worden ook regelmatig ingevoerd vanuit het buitenland. Als je het niet erg vindt dat je vrachtwagen meer dan twintig jaar oud is, dan kun je er zelfs al voor minder dan 10.000 euro een kopen. Voor vrachtwagens van zo’n tien jaar oud schiet dat bedrag al snel over de 20.000. Voor de nieuwste exemplaren gaat het bedrag al snel over de ton. Leasebedragen voor vrachtwagens liggen veelal tussen de €500 en €1.500 per maand. Let op, prijzen zijn indicatief en zijn uiteraard afhankelijk van factoren als type vrachtwagen en kilometerstand.

Zakelijk vrachtwagen rijden aftrekposten en bzm

Vrachtwagenrijbewijs aftrekbaar

Opleidingen worden gezien als investering en als je kunt aantonen dat het behalen van een vrachtwagenrijbewijs (C) voor jezelf of medewerkers noodzakelijk is voor het uitoefenen van het beroep dan scheelt dit op de eindafrekening van je belasting. Dit geldt zowel voor theorie als praktijk.

Motorrijtuigenbelasting vrachtwagens

De motorrijtuigenbelasting voor vrachtauto’s is afhankelijk van verschillende factoren. Als het voertuig alleen een elektromotor of waterstofverbrandingsmotor heeft dan hoef je geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor hybride motorrijtuigen betaal je dit wel. Factoren:

 • Toegestane maximummassa
 • Soort vering van de vrachtauto
 • Aantal assen
 • De toegekende euronorm (euro emissieklasse – uitstootklasse)
 • Heeft de vrachtauto een koppelinrichting

Indien de vrachtauto een koppelinrichting heeft dan wordt de motorrijtuigenbelasting medebepaald op basis van de hoogste toegestane maximummassa die je aan de vrachtauto kunt koppelen. Het maakt hierbij niet uit of je dit gewicht ook gebruikt/of de vrachtauto een aanhanger trekt.

Op het kentekenbewijs staat normaal gesproken de euronorm. De motorrijtuigenbelasting wordt verhoogd met een percentage:

 • 90% – euronorm 0 (datum 1e toelating vóór 1 juli 1992)
 • 75% – euronorm I (datum 1e toelating na 30 juni 1992 en vóór 1 oktober 1995)
 • 60% – euronorm II – (datum 1e toelating na 30 september 1995 en vóór 1 oktober 2000)
 • Euronorm III (datum eerste toelating na 30 september 2000)

Bij het aanschaffen van de vrachtwagen is de euronorm dus ook zeker iets om rekening mee te houden.

Motorrijtuigenbelasting terugkrijgen

Heb je minimaal twee vrachtauto’s en één aanhangwagen? Dan kun je gebruikmaken van de teruggaafregeling van de Belastingdienst. Hierbij moet je voldoen aan een aantal voorwaarden en een vergunning aanvragen voor een registratie van een bedrijfsvoertuigenpark. Belangrijke voorwaarden:

 • Verhouding tussen aantal vrachtauto’s en aanhangwagens is ten minste 3:2
 • De vrachtauto’s hebben een koppelinrichting
 • Vrachtauto’s waarvoor een bijzonder tarief of gedeeltelijke of volledige vrijstelling is verleend zijn uitgesloten
 • Ze worden gehouden door dezelfde houder
 • Aanhangers zijn te koppelen met iedere vrachtauto uit het bedrijfsvoertuigenpark en worden uitsluitend aan elkaar gekoppeld
 • Wijzigingen in de samenstelling van het bedrijfsvoertuigenpark dienen direct schriftelijk aan de inspecteur gemeld te worden
 • Je dient het verzoek in bij de Belastingdienst

Voor het berekenen van de verschuldigde belastingen in jouw situatie wijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.

Zakelijk vrachtwagen rijden machinepark

Belasting zware motorrijtuigen (bzm)

Indien je de vrachtauto(combinatie) ook op de snelweg wilt gebruiken voor het vervoeren van goederen en de toegestane maximummassa 12.000 kilo of meer is, dan betaal je ook bzm.

Besparen op brandstof

Een vrachtwagen zuipt natuurlijk behoorlijk wat brandstof, zeker met een zware aanhanger. Om te besparen op brandstof is het belangrijk om regelmatig de bandenspanning te controleren. Ook het uitlijnen van de wielen en assen én het gebruik van banden met een lage rolweerstand kunnen vooral op de lange termijn besparingen opleveren, zeker voor grote transportbedrijven.

Verder worden de nieuwste vrachtwagens steeds verder geoptimaliseerd voor zuinig rijden. Het is daarbij altijd een afweging of de besparing in brandstof opweegt tegen een duurder model. Leg de verschillende opties naast elkaar, houd ook de lange termijn in het achterhoofd en maak op basis daarvan een slimme keuze voor de aankoop van je vrachtauto.

Voor de meest actuele regels rondom wetgeving en belastingtrek adviseren we je om altijd de website van de Belastingdienst te controleren.

Vorig artikelTé hoge WOZ-waarde kost tot €2.538 extra per jaar… Zo maak je kosteloos bezwaar!
Volgend artikelHoe geeft VPS een impuls aan je bedrijf?