Digital nomad trend: tips om te werken vanuit je caravan of camper!

Een digital nomad kan overal ter wereld werken mits er een goede en veilige wifi-verbinding is.

849
Tips digital nomad camper

Veel mensen dromen ervan om hun werk overal ter wereld uit te kunnen voeren. Geld verdienen onderweg, en ondertussen veel plekken bezoeken, hoe fijn klinkt dat? Sinds de COVID-19 pandemie zijn velen er al achter gekomen dat er tal van mogelijkheden zijn om op afstand te werken, dus waarom zou je dat niet doen terwijl je rondtrekt met je camper of caravan? Of je nu altijd of voor even wil leven als digital nomad, deze tips helpen je alvast een handje op weg!

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die rondreist en vanaf elke plek ter wereld middels digitale middelen onderweg geld kan verdienen. Strikt genomen zonder vaste verblijfsplaats. Kortom, het werk dat je uitvoert is locatie-onafhankelijk.

Het gaat vaak om freelancers die in de online wereld zitten, van e-books en cursussen op afstand tot online marketeers, grafisch ontwerpers en webshophouders. Maar ook als je dit niet bent kun je natuurlijk wel van het digital nomad leven proeven, zelfs als je in dienst werkt en het mogelijk is om (tijdelijk) op afstand te werken.

Op werktocht met caravan of camper

De caravan en camper zijn populair onder velen. Lekker eropuit zonder vooraf per se een vaste bestemming te hebben: je kijkt wel waar het schip (eh, de caravan of camper) strandt. Je kunt in Nederland blijven, maar wellicht vind je het juist ook leuk om andere landen te verkennen. Tijdens een trektocht zijn de voorzieningen niet altijd zoals je thuis gewend bent en daarom raden we je aan om op onderstaande tips te letten.

1.    Stippel een (soort van) plan en budget uit

Wanneer je nog niet eerder lang van huis bent geweest om te werken, wil je het misschien liever eerst voor een korte periode ervaren. Je hoeft dus ook zeker geen jaar vooruit te plannen. De een trekt er graag lang op uit, de ander heeft aan enkele weken genoeg. Je hoeft ook nog niet per se te weten waar je precies allemaal naartoe gaat, maar als je dat liever wel uitstippelt dan kan dat natuurlijk ook. Het plan dat je wel kijkt wat je doet is ook een plan! Doe waar je je goed bij voelt. Indien je gebonden bent aan een budget dan is het tevens slim om vooraf al na te denken hoe je dit in kunt en wilt richten.

Digitale nomade tips

2.    Kies voor een goede en veilige internetverbinding

Als je werkt vanuit een andere locatie waar dan ook ter wereld dan is een goede internetverbinding essentieel. Het uitpluizen van reviews over de wifi van de betreffende campingplaats is vaak ook niet optimaal, zeker niet wanneer je met gevoelige informatie werkt. Het is slimmer om zeker te weten dat je én veilig werkt én dat je altijd toegang hebt tot internet, no matter what.

Er zijn meerdere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een onbeperkt data-abonnement op je smartphone zetten en deze gebruiken als hotspot. Ook kun je een Mifi router of een mobiele internet dongel kopen, die je kunt inpluggen wanneer je het wilt. Voor extra beveiliging is een VPN-verbinding (het opzetten van een versleutelde verbinding) aan te raden.

3.    Zorg voor een comfortabele werkplek

Schoon drinkwater behoort tot de essentiële levensbehoeften, maar laat dat nou net niet altijd aanwezig zijn op iedere plek. Je zou natuurlijk steeds naar de supermarkt kunnen gaan voor het kopen van flessen water, maar wanneer je een lange trektocht onderneemt dan zou je in je camper of caravan ook een schoonwatertank kunnen laten installeren. Zo kun je schoon drinkwater opslaan.

Verder moet je natuurlijk ook regelmatig naar het toilet. Die is niet altijd beschikbaar en misschien heb je daarnaast niet altijd zin om het campingtoilet of een vieze wc langs de kant van de weg op te zoeken. In dat geval kun je een vuilwatertank in je camper of caravan laten installeren. Voor ieders wensen zijn er verschillende tank groottes. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het aanbod van Rotterdam Plastics, zij hebben tal van mogelijkheden voor caravans en campers.

Denk er daarnaast ook aan dat je voldoende (warme) kleding meeneemt en dat je een manier hebt om je huisvesting te verwarmen. Jezelf in de ijzige kou concentreren is immers niet echt optimaal. Ga je naar een warme plek op trektocht? Dan biedt een airco wellicht meer uitkomst. Ook een koelkast is erg handig, zeker om je eten en drankjes koel in te bewaren.

Richt je camper of caravan knus in zodat je er je thuis voelt, zelfs als je van plan bent om altijd buiten te werken (bijvoorbeeld op een zonnige bestemming). Het weer kan immers altijd tegenzitten. Je haalt meer uit jezelf als je in een comfortabele omgeving bent.

Digital nomad tips

4.    Probeer niet in slechte drink- en eetgewoonten te vervallen

Op je gezondheid letten is natuurlijk áltijd belangrijk. Maar wanneer je de wereld rondreist heb je wellicht sneller het gevoel dat je ‘op vakantie bent’. De slechtere drink- en eetgewoontes kunnen er dan automatisch insluipen. Een terrasje overdag, een lekker wijntje met borrelplank in de avond, heerlijk, maar het is van belang dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt. Snack daarom liever gezonde komkommers en tomaten of snij wat fruit. Kun je meteen lekker wat weghappen tijdens het werken.

5.    Ga voor voldoende beweging

Ook beweging is een must. Dat zal vaak niet zo’n probleem zijn, want wanneer je in een andere omgeving bent dan is het leuk om af en toe een wandeling te maken en de prachtige natuur of nabijgelegen stad te verkennen. Stond je normaal vaak in de sportschool? Kijk dan eens naar de opties in het land van bestemming. Vaak zijn er mogelijkheden om met één sportpas toegang te krijgen tot meerdere fitnesscentra. Een voorbeeld is het Anytime Fitness abonnement, waarmee je bij ruim 4500 sportclubs wereldwijd terecht kunt.

6.    Geniet en vind een juiste balans

Als digital nomad wil je graag vrijheid ervaren. Het is dan ook belangrijk dat je je niet laat opslokken door je werk en dat je zeker niet vergeet om ook te genieten. Probeer voor jezelf die perfecte balans in werk en vrije tijd te vinden en ga zo voor het leven waar jij van droomt. Kortom, werken om te leven in plaats van andersom (tenzij je natuurlijk liever leeft om te werken). We wensen je veel geluk toe!

Digital nomad tips
Vorig artikel3D-printen dankzij een 3D-filament
Volgend artikelEen nieuwe kantoorruimte? Zo maak je hem ready to settle!