Waar let je op bij het kopen of leasen van een zakelijke bestelbus?

Het hangt van de situatie en de bestelauto af of leasen of kopen van een nieuwe auto of occasion de beste keuze is.

769
Zakelijke bestelbus kopen tips

Voor sommige ondernemers komt een bestelbus perfect van pas, bijvoorbeeld om goederen en gereedschappen te vervoeren of als je gaat verbouwen of verhuizen. Twijfel je er al een tijdje over om een bestelbus zakelijk te gaan rijden en wil je weten waar je op moet letten? We geven je een aantal concrete tips.

1.    Nieuwe bestelwagen of occasion bestelwagen

Als je veel geld hebt en graag in nieuwe auto’s rijdt dan is de keuze voor een nieuwe bestelwagen wellicht al snel gemaakt. In andere gevallen is het slim om goed de voordelen van een nieuwe bestelauto tegenover een occasion tegen elkaar af te wegen. Vooral starters zijn waarschijnlijk op zoek naar de voordeligste keuze (ook voor lange termijn).

Het voordeel van een nieuwe bestelauto is dat je in een veilige, schone en zuinige auto rijdt. De nieuwste modellen zijn immers voorzien van de nieuwste technische snufjes. Bovendien is de kans klein dat je er de eerste jaren onderhoudskosten aan kwijt bent.

Het voordeel van een occasion bestelauto is dat hij veel voordeliger is in aanschaf. Vooral als je momenteel het geld niet beschikbaar hebt voor een nieuw model (en bijvoorbeeld zou moeten gaan lenen), dan is een occasion vaak een aantrekkelijkere optie.

Hierbij is nog een extra comment te maken: wanneer je een luxe occasion bestelwagen kiest die meer dan 15 jaar oud is, dan kun je gebruik maken van de Youngtimer regeling. Dat wil zeggen dat de bijtelling 35% over de dagwaarde is (in plaats van 25% over de nieuwwaarde). Bijtelling moet je betalen als je je zakelijke auto voor meer dan 500 kilometers privé gebruikt. In dit geval kom je met een minimaal 15 jaar oude auto waarschijnlijk het voordeligst uit.

De btw mag je overigens in alle gevallen (nieuw of occasion) aftrekken over de aanschafkosten, het gebruik en onderhoud, voor zover je de bestelwagen gebruikt voor de belaste omzet. Hoewel je natuurlijk nooit vooraf de onderhoudskosten weet, kun je bijvoorbeeld wel eens met je boekhouder in gesprek gaan om globaal te kijken wat de beste keuze is, rekening houdende met de belastingregels en je verwachte gebruik. Het is én blijft een rekensom om te kijken wat voor jou de interessantste optie is.

Bestelbus leasen tips

2.    Bestelwagen kopen of bestelwagen leasen

Rijd je toch liever in een wat nieuwere auto, maar staat de aankoopprijs je niet aan? Dan is er altijd nog de keuze voor het leasen van een bedrijfswagen. En dat kan in sommige gevallen zelfs voordeliger voor je uitkomen, want vaak betaal je een alles inclusief prijs zonder dat je er nog omkijken naar hebt. Zo heb je voor enkele honderden euro’s per maand al een grote bestelwagen tot je beschikking. We noemen dit ook wel operational lease. Het grote voordeel hieraan is dat je voor een relatief laag maandbedrag zelfs de nieuwste modellen bestelauto’s kan rijden.

Daarnaast is er ook nog een andere leenvorm, financial lease. Hierbij betaal je een maandelijks afschrijvingsbedrag en aan het einde van de looptijd een slotsom. Daarna is de auto jouw bezit. Dit komt goed van pas voor ondernemers die nog in de startblokken staan en momenteel weinig kapitaal hebben.

Ook bij het leasen van een bestelauto krijg je weer te maken met allerlei belastingregels en ook hier heeft de voordeligste optie weer te maken met hoeveel je privé versus zakelijk rijdt, welk type auto je kiest (sommige zijn vrijgesteld van BPM) en de hoogte van de bijtelling. Wanneer je een bestelauto gaat leasen dan kun je de maatschappij altijd vragen om persoonlijk afgestemd advies.

Bestelbus leasen tips

3.    Welk type brandstof

De prijzen voor brandstof (voornamelijk benzine) rijzen tegenwoordig flink de pan uit en als je dan toch voor een nieuw model bestelauto gaat dan kun je zeker eens nadenken voor welk type brandstof je kiest. Tip is om dit ook in verhouding te zetten tegenover de wegenbelasting, want hoewel de ene auto in brandstof voordelig kan zijn, kan die onder de streep dan weer duurder uitkomen. Financieel gezien kun je de keuze voor brandstof dan ook het best baseren op een rekensommetje van (het aantal kilometers dat je per maand rijdt x brandstofprijs) + wegenbelasting = waar kom je het beste uit?

Kijken we naar het milieuaspect, dan is de keuze voor een bestelauto die elektrisch rijdt de beste keuze. Deze zijn het minst belastend voor het milieu en in sommige gevallen ook minder belastend voor de portemonnee. Ook voor elektrische bestelbussen is er tegenwoordig keuze genoeg, van occasions tot nieuwe modellen tot lease.

Vorig artikelSimpele tips om je kantoor vrolijker, frisser en gezelliger te maken
Volgend artikelWaar let je op bij het kopen van een smartwatch voor zakelijk gebruik