Hoe werkt Sale and Leaseback? Voordelen en nadelen!

Zorg voor meer financiële ademruimte.

2402
audi koplamp

Een nieuwe mogelijkheid om meer financiële ruimte te krijgen is Sale and Leaseback (vorm van Financial Lease). Hierbij verkoop je je auto aan de bank en lease je die weer terug door in termijnen terug te betalen. Je blijft gedurende de leaseperiode in je eigen auto rijden, de auto is onderpand. Aan het einde van het leasecontract ben je weer juridisch eigenaar van de auto. Van investeringsvoordeel tot fiscaal voordeel, hieronder vertellen we je objectief over de voor- en nadelen van Sale en Leaseback.


Sale and Leaseback is simpelweg het extra vermogen vrij krijgen door je koopauto om te zetten in een leasecontract waarbij je in je eigen auto blijft rijden. Direct extra vermogen voor je onderneming krijgen via Sale and Leaseback werkt in drie handige stappen. FinancialLease.nl startte hiervoor een nieuw project genaamd Slimleasen.nl, waar je vrijblijvend de mogelijkheden kunt ontdekken.

1. Verkoop je auto

Ben je je auto tijdelijk kwijt bij Financial Lease? Nee, zeker niet. Je hoeft je auto ook niet ergens langs te brengen voor de waardebepaling. Daarvoor heb je slechts de originele aankoopfactuur, de kilometerstand, leeftijd van de auto, bewijs van laatste onderhoudsbeurt en foto’s van je auto nodig.

2. Ontvang je geld binnen drie dagen op je rekening

Als je alle gegevens goed hebt ingevuld en je bent overeengekomen met het aanbod dan ontvang je het geld normaal binnen drie dagen op je rekening. Je geeft tijdens je aanvraag zelf aan welk bedrag je wilt ontvangen.

3. Lease je auto terug met maandelijks termijnbedrag

Door een maandelijks termijnbedrag af te lossen zorg je ervoor dat je aan het einde van de looptijd weer juridisch eigenaar bent van je auto. Je kiest zelf voor een doorlooptijd tussen de 24 en 60 maanden. Rentepercentage is afhankelijk van auto.


Voor wie is Sale and Leaseback?

Iedere in Nederland gevestigde ondernemer die minimaal twee jaar staat ingeschreven bij de KvK, kan deelnemen aan Sale and Leaseback. De grootte van je bedrijf maakt hierbij niet uit, dus ook ZZP’ers kunnen er gebruik van maken. Het betekent echter wel dat het dus niet geschikt is voor startende ondernemers.

Man achter het stuur in auto

Voorwaarden aan de auto

Voorwaarde aan de auto is dat deze maximaal tien jaar oud is. Het merk of model van de auto maakt daarbij niet uit. Het mag een bedrijfsauto of een personenauto zijn.

Voordelen Sale and Leaseback

 • Snel extra vermogen werven of een buffer voor je bedrijf. Fijn in onzekere tijden of wanneer je wilt investeren.
 • Binnen drie dagen geld op je rekening, dus ook handig als je snel geld nodig hebt.
 • Je blijft rijden in je eigen auto, tijdens leaseperiode blijft de auto jouw economische eigendom (bank juridische eigenaar).
 • Aan het einde van de leaseperiode hoef je je auto niet in te leveren, na het voldoen van alle termijn word je ook weer juridisch eigenaar.
 • Je profiteert van fiscale voordelen, zoals renteaftrek, teruggave van BTW en afschrijving.
 • Je bepaalt zelf de aflossingstermijn.
 • Kan volledig online aangevraagd worden, zonder dat je je auto kwijt bent of naar een taxateur moet.

Nadelen Sale and Leaseback

 • Je betaalt rente over de lease van je eigen auto (of dit opweegt tegen de fiscale voordelen is een rekensom die afhankelijk is van de waarde van je auto en de looptijd).
 • Je vaste lasten gaan omhoog door het maandelijkse termijnbedrag.
 • Je moet minimaal twee jaar actief ondernemer zijn (ingeschreven bij KvK).
 • Je auto mag maximaal tien jaar oud zijn.

Hoe vraag je een vrijblijvende offerte Sale and Leaseback aan?

Voordat je start met Financial Lease is het slim om eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen. Zo weet je waar je aan toe bent en wat voor bedrag je kunt verwachten. Je vult hiervoor de volgende gegevens in:

 • Gegevens auto: kenteken en kilometerstand.
 • Bedrag dat je wilt ontvangen: een richtlijn is de waarde van de auto wat jij denkt dat die nog waard is.
 • Gewenste slottermijn: laatste bedrag dat overblijft bij de eindbetaling. Hoe hoger dit bedrag, hoe lager de maandlasten.
 • Gewenste looptijd: 24 tot 60 maanden
 • Bedrijfsgegevens: naam, e-mail, telefoonnummer en KvK-nummer
 • Persoonlijke gegevens

Is Sale and Leaseback iets voor mij?

Nu je de voor- en nadelen van zakelijke Financial Lease weet, kun je voor jezelf afwegen of dit een goede zet is voor jouw bedrijf. Overleg eventueel met je boekhouder over de fiscale voordelen, want ook deze spelen een belangrijke rol in de keuze voor Sale and Leaseback. Vraag vrijblijvend je offerte aan, ontdek wat het jou kan opleveren en start met slim leasen als je op zoek bent naar extra bestedingsruimte voor jouw bedrijf.


LET OP: Bij Financial Lease van je auto is de verzekering van de auto niet inbegrepen, het onderhoud en ook de wegenbelasting niet inbegrepen. Die moet je dus nog steeds afzonderlijk betalen! Ook een laadpaal of laadpas is bij een elektrische auto niet inbegrepen.

Vorig artikelCarrièreswitch maken? Met deze professionele testen ontdek je wat bij je past!
Volgend artikelReview Teamleader: één handige tool voor klantbeheer, projecten en facturatie