De voor- en nadelen van financial lease

Direct eigenaar van de auto zonder grote investering.

1340
Vrouw achter stuur Volvo

Eerder gaven we je al wat tips bij het leasen van een auto, waar we ook financial lease kort hebben besproken. Financial lease is een relatief nieuwe vorm van een auto leasen en daarom bij velen nog onbekend. Het biedt echter behoorlijk wat voordelen ten opzichte van traditionele lease. In dit artikel leggen we je die voordelen uit.

Wat is Financial lease?

Bij financial lease koop je een auto op maandelijkse afbetaling voor je onderneming. Je zou financial lease in die zin kunnen zien als het nemen van een hypotheek voor een auto. De aankoopprijs wordt betaald door de bank en je betaalt deze vervolgens over een x-aantal maanden (doorgaans tussen de 24 en 60 maanden) terug.

Je bepaalt zelf het maandbedrag, wat van invloed is op de looptijd van het contract. Na afloop van de contractperiode ben je eigenaar van de auto. Financial lease kan gebruik worden voor zowel personenauto’s als bedrijfswagen, zoals een bestelbus.

Financial lease vs traditionele lease

De kop van deze alinea zou eigenlijk ‘Financial lease vs Operational lease’ moeten zijn. Operational lease is namelijk de leasevorm die met afstand het meest voorkomt in Nederland en daarom doorgaans bedoeld wordt bij het zakelijk leasen van een auto. Het grootste nadeel van operational lease is dat je geen eigenaar bent van de auto, maar na afloop van het contract de auto moet inleveren bij de leasemaatschappij. Bij financial leasing is dit dus niet het geval. In die zin is de vergelijking van financial lease en operational lease in principe dezelfde vergelijking als het kopen of het huren van een woning. Ook heb je bij operational lease vaak te maken met een kilometerbeperking, wat bij financial lease niet het geval is.

Een nadeel van financial lease ten opzichte van operational lease is dat de wegenbelasting, het onderhoud van de auto en ook de autoverzekering niet inbegrepen is. Die moet je dus zelf nog regelen, net als bij het kopen van een auto, wat zorgt voor extra kosten. Je maandelijkse leasebedrag is dus niet all-in, wat bij operational lease wél zo is.  

Fiscale voordelen

Omdat financial lease gezien wordt als een investering geniet je hiermee van een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen, namelijk:

  • Je kunt gebruik maken van investeringsaftrek (KIA, EIA, MIA).
  • De aanschafprijs van de auto kan direct afgeschreven worden.
  • Btw terugvorderen op de aanschafprijs van de auto.
  • Renteaftrek mogelijk.

Daarnaast is de auto dus eigendom van het bedrijf nadat het contract afgelopen is, wat betekent dat de auto nog verkocht kan worden.

Ook voor starters, ZZP’ers & MKB

Ondanks dat het kopen van een auto gezien wordt als een investering, is het geen investering die op lange termijn winst op zal leveren, integendeel. Ondanks dat ook veel starters, ZZP’ers en MKB-eigenaar een auto nodig hebben, wordt er vaak niet gekozen voor het kopen van een auto. Het is immers direct een grote investering die niets oplevert. Door gebruik te maken van financial lease smeer je die investering uit over een periode van 24 tot 60 maanden. Hierdoor koop je tóch een bedrijfsauto, maar is er niet direct een grote investering noodzakelijk.

Tweedehands auto leasen

Waar je bij operational lease altijd een nieuwe auto krijgt, is het bij financial lease ook mogelijk een tweedehands auto te leasen. Door hiervan gebruik te maken kun je de kosten flink drukken. Bovendien hoeft er helemaal niets mis te zijn met een occasion, ook niet als er al 100.000 kilometers op de teller staan. Uiteraard moet je wel rekening houden met hoeveel kilometers je per jaar rijdt en heeft een auto met een hoge kilometerstand meer onderhoud nodig.

Wist je trouwens dat je zelfs je eigen auto kunt verkopen en deze vervolgens terug kunt leasen via financial leasing? Zo kun je je eigen auto blijven rijden, maar kun je het verkoopbedrag gebruiken om te investeren in je bedrijf. De auto is na afloop van het contract weer helemaal jouw eigendom. Deze constructie heet sale and leaseback.

Maandbedrag berekenen

Wil jij weten wat financial lease van een auto voor jou zou kosten?


Vorig artikelTips voor het afsluiten van je AOV!
Volgend artikelMannen opgelet: tijd om zakelijke kleding voor de zomer in te slaan!