Bedrijfswagen leasen? Tips voor het vinden van de beste deal!

De beste leasedeal is afhankelijk van je ondernemerssituatie.

1239
Bedrijfsauto leasen bmw

Overweeg je om een bedrijfswagen te gaan leasen? Dan merk je al snel dat de prijzen en mogelijkheden in het grote aanbod enorm uiteenlopen. Hoe breng je je zoektocht tot het gunstigste eind? En welke leasevorm is het meest interessant voor de eindafrekening met de Belastingdienst? Met onderstaande tips is de beste deal voor het leasen van een bedrijfswagen binnen handbereik.

Voordelen bedrijfswagen leasen

Waarom een bedrijfswagen leasen? Een van de grote voordelen is dat je niet ineens de volle mep kwijt bent voor een nieuwe wagen. Bovendien kun je regelmatig voor een nieuw model kiezen, zonder daarbij de lasten te hebben voor de verkoop van je eigen auto.

Daarnaast loop je met leasen minder risico. Vaak kun je het onderhoud binnen de leaseprijs laten vallen. Zo weet je maandelijks waar je aan toe bent.

Bovendien kan leasen verschillende belastingvoordelen met zich meebrengen. Of dit voor jou van toepassing is, hangt af van je persoonlijke situatie, het type auto en de leasevorm.

1. Type wagen kiezen

Wil je een bedrijfswagen leasen, dan denk je vooraf na over het type bedrijfsauto of bedrijfsbus dat je wilt rijden. Ga je bijvoorbeeld voor een wat kleiner model, een energiezuinig model, zakelijk en chique model of een grote bestelbus voor het vervoer van goederen? Wil je een nieuw model of ben je tevreden met een gebruikte occasion?

Je hoeft natuurlijk nog niet vooraf een concreet merk en type te kiezen, maar het is dus wel handig als je al een bepaalde richting op kan zoeken. Neem eens een kijkje bij de aankoopprijzen, om later een betere vergelijking te kunnen maken van de financiële voordelen van leasen tegenover kopen.

2. Looptijd en leasevorm

Een bedrijfswagen leasen kan middels verschillende leasevormen. De twee meest gekozen vormen zijn operational lease en financial lease.

Operational lease: vast maandbedrag inclusief verzekering, belasting, reparaties en onderhoud.

Financial lease: bedrijfswagen wordt eigen bezit. Hierbij betaal je een maandelijks afschrijvingsbedrag en aan het einde van de looptijd een slotsom.

Bij keuze voor een van de twee kun je de looptijd bepalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag over het algemeen is. Vaak is financial lease interessanter als je bijvoorbeeld tien jaar met dezelfde auto wilt doen. Wil je iedere vijf jaar een andere wagen, dan kies je sneller voor operational lease.

Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor shortlease, waarbij je een auto kunt leasen voor een korte periode, vanaf één maand. Je kunt je voorstellen dat het maandbedrag relatief hoog zal zijn, maar het voordeel is dat je er ieder gewenst moment vanaf kunt.

Tesla leasen bedrijfswagen

3. Fiscale regelingen bij leasen van een bedrijfsauto

Bij het leasen van een bedrijfswagen komen een aantal fiscale regelingen om de hoek kijken. Hierbij spelen de volgende factoren een rol:

  • Of je de auto op privé of op zakelijk zet.
  • Type bedrijfswagen, waaronder gewicht, grootte, leeftijd, prijs en brandstof.
  • Bijtelling, dit is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de auto, het type auto, of de auto zakelijk of privé beschreven staat en wat het doel is van de auto. Daarnaast geldt er bijvoorbeeld voor elektrische auto’s een ander tarief.
  • BPM, zo zijn er bepaalde bestelauto’s die vrij zijn gesteld voor BPM.

Om te weten welk type auto in combinatie met welke looptijd en leasevorm de beste keuze zijn voor jouw persoonlijke situatie, kun je het beste een adviseur raadplegen, zie de volgende tip.

4. Een adviseur helpt je besparen

Zoals je hebt kunnen lezen is de keuze voor de beste deal voor het leasen van een bedrijfswagen lastiger gezegd dan gedaan. Hoe mooi een aanbieding ook kan klinken, uiteindelijk speelt je persoonlijke ondernemerssituatie ook een rol bij het vinden van de beste deal.

Onze tip is daarom om in gesprek te gaan met bedrijfswagen adviseurs. Zij zijn erin gespecialiseerd om prijzen, wagens en verschillende leasevormen te vergelijken en advies te geven dat afgestemd is op jouw situatie en wensen. Vaak kun je vrijblijvend een prijsvergelijking aanvragen, waarbij je mogelijkheden van verschillende leasemaatschappijen krijgt.

Heb je een eigen boekhouder? Ook hij of zij kan je helpen bij het maken van de beste financiële keuze. Spreek je situatie door en overweeg de mogelijkheden. Het kost je al met al wellicht wat investering in tijd en geld, maar kan je op lange termijn veel besparen!

Vorig artikelEen snellere coronatest en -uitslag voor je medewerkers?
Volgend artikelWanneer is het tijd om te digitaliseren als bedrijf?