Auto zakelijk én privé gebruiken: wat zijn de regels en hoe sluit je een zakelijke autoverzekering af?

Of je de auto beter op de zaak of privé aanschaft, is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

1865
auto zakelijk en privé gebruiken

Als je je personenauto ook voor zakelijke ritten gebruikt, bijvoorbeeld voor klantbezoeken of het vervoeren van zakelijke goederen, dan is het belangrijk dat je auto ook zakelijk verzekerd is. Ook wanneer je medewerkers in de betreffende auto rijden is een zakelijke autoverzekering een must! Maar hoe zit het met de kosten, de mogelijkheden van de verzekering en waar moet je op letten bij het afsluiten van een zakelijke autoverzekering? Dat komt in dit artikel aan bod. 

De opties voor een auto voor zakelijk gebruik

Als je een auto zowel voor privé als zakelijk wilt gebruiken en kopen dan heb je twee opties. Hierbij is de eis dat je minimaal 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden rijdt.

  • Je koopt de auto op naam van de onderneming, waarbij de auto behoort tot het ondernemersvermogen.
  • Je rijdt in je eigen privé auto en gebruikt deze ook af en toe zakelijk.

Als je een auto op eigen naam hebt staan en minder dan 500 kilometer privé per jaar rijdt, dan beschouwt de Belastingdienst de auto als zakelijke auto. In dit geval kun je niet kiezen.

auto zakelijk en privé gebruiken regels 500 kilometer

Zakelijke auto gebruiken voor privé

Als je kiest om de auto op de onderneming te zetten dan behoort deze niet tot je privévermogen. De kosten komen dan voor rekening van de onderneming. De kosten van de auto mag je aftrekken van de opbrengsten van je onderneming, hetgeen je dus scheelt in het betalen van belasting.

Gebruik je de auto ook privé? Dan betaal je later wel nog btw terug over dit privégebruik. Hieronder valt ook het woon-werkverkeer als privégebruik. Het privégebruik houd je bij middels een kilometerregistratie. Indien je geen registratie bijhoudt dan rekent de Belastingdienst een tarief voor privégebruik op 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw en bpm. Je betaalt deze btw voor privégebruik van de auto via de laatste btw-aangifte van het boekjaar.

Indien je de auto hebt gekocht zonder aftrek van btw, dan gebruik je als percentage 1,5% in plaats van 2,7 procent. Voor rekenvoorbeelden en uitzonderingsgevallen verwijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.

Privé auto gebruiken voor zakelijk

Het kan natuurlijk ook omgekeerd het geval zijn, dat je de privé auto ook af en toe eens zakelijk gebruikt. In dit geval gelden er weer andere regels. Hierbij kun je de btw over het onderhoud en gebruik (€0,19 per kilometer) aftrekken voor zover de auto wordt gebruikt voor belaste omzet. Let op, reken de brandstof voor zakelijke ritten af met de bankpas, tankpas of creditcard van je bedrijf.

Als je een kilometerregistratie bijhoudt dan bereken je voor zakelijk gebruik het bedrag aan btw voor brandstof en onderhoud (anders is het vaste percentage 1,5% van de catalogusprijs inclusief btw en bpm). Dit bedrag vermenigvuldig je met het percentage zakelijk gebruik en daaruit komt een bedrag dat je af mag trekken. De btw betaal je ook weer via de laatste aangifte van het boekjaar.

auto zakelijk en privé gebruiken

Rittenadministratie zakelijk en privégebruik

Het bijhouden van een rittenadministratie is niet noodzakelijk, maar wel slim. Dit zowel om inzicht te krijgen in je zakelijk verbruik als bij het indienen bij de Belastingdienst (zo niet, dan ga je naar de vaste tarieven van 1,5 of 2,7% op de cataloguswaarde van de auto inclusief btw en bpm).

Als je veel zakelijk rijdt of medewerkers laat rijden dan kun je ook een tachograaf laten inbouwen in de auto. Maar je kunt ook gewoon je rittenregistratie bijhouden in Excel. Houd hierin het volgende bij:

  • Datum
  • Beginstand en eindstand kilometerteller per rit
  • Begin en eindadres (evt. gereden route)
  • Aanduiding zakelijk of privégebruik

Privé auto ook zakelijk verzekeren

Als je je privé auto voor zakelijke ritten gebruikt, zoals klantbezoeken of het vervoeren van zakelijke goederen, dan is het belangrijk om je auto hiervoor te verzekeren. Let op, als je je privé auto alleen voor woon-werkverkeer gebruikt dan heb je genoeg aan een particuliere autoverzekering, maar als je het gebruikt om van klant naar kantoor en terug te gaan, dan heb je dus wel een zakelijke autoverzekering nodig.

Een voorbeeld van een goede zakelijke verzekering zijn de bedrijfsverzekeringen van Univé. Hier zet je de zakelijke autoverzekering op naam van je bedrijf en dan ben je ook verzekerd als je privé in de auto rijdt, wel zo handig.

Onder de WA-dekking valt daarbij ook als medewerkers in je auto rijden en een ongeluk maken, of het nu gaat om een aanrijding op de openbare weg of op het eigen bedrijfsterrein.

Een zakelijke autoverzekering is over het algemeen wat duurder dan de zakelijke autoverzekering. Wel scheelt dit in de btw. Tevens krijg je vaak korting wanneer je op meerdere auto’s een zakelijke verzekering afsluit.

auto zakelijk en privé gebruiken snelweg

WA, WA+ of All Risk?

Net als bij een particuliere autoverzekering heb je bij een zakelijke autoverzekering ook de keuze uit drie verzekeringsopties:

  • WA (wettelijke aansprakelijkheid): schade die je met zakelijke personenauto aan anderen en andermans spullen toebrengt.
  • WA+ (beperkt casco): wettelijke aansprakelijkheid + schade aan de auto, zoals ruitschade of schade die toegebracht is door brand, diefstal en inbraak, hagel en storm of overstekende dieren.
  • All Risk (volledig casco): de meest volledige dekking die naast schadevergoeding bij WA en WA+ ook schade vergoed die door eigen schuld is veroorzaakt. Ook worden de kosten van een vervangende auto betaald bij diefstal of total loss.

Daarnaast kun je aanvullende garanties afsluiten, zoals pechhulp, inzittendenverzekering en juridische hulp bij schade of problemen met de auto. Dit kost meestal enkele euro’s per maand.

Premie zakelijke autoverzekering berekenen

Benieuwd wat een zakelijke verzekering voor jouw auto kost? Dat kun je heel simpel berekenen door het invullen van je kenteken. Vul verder nog een aantal gegevens in, zoals geboortedatum, aantal schadevrije jaren en of er een vaste bestuurder is en ontdek direct het premiebedrag. Het aantal schadevrije jaren is hierbij overigens een behoorlijke indicator, omdat de no-claimkorting al snel oploopt bij meerdere schadevrije jaren.

Bedrijfsverzekeringen combineren

Sluit je je zakelijke autoverzekering af bij Univé, dan krijg je niet alleen korting als je meerdere auto’s verzekerd, maar ook als je dit aanvult met andere bedrijfsverzekeringen. Deze totale korting kan oplopen tot 10%.

Denk aan bedrijfsverzekeringen als:

Wil je meer informatie over deze verzekeringen, bijvoorbeeld wat er allemaal verzekerd is en een indicatie van de kosten? Klik dan op de betreffende verzekering en lees de artikelen boordevol tips.

Vorig artikelThuiswerken met laptop? Overweeg een tuinkantoor!
Volgend artikelBoekhoudpakket Informer lanceert als eerste WhatsApp koppeling met boekhouding