Sta je op het punt om een auto zakelijk te leasen, voor jezelf of voor een medewerker? Dan is het fijn om te weten waar je allemaal aan moet denken voordat je het contract afsluit. Een auto leasen is immers niet goedkoop en je wilt geen verkeerde keuze maken, je zit er namelijk doorgaans een aantal jaren aan vast. In dit artikel beschrijven we daarom waar je op moet letten bij het leasen van een auto.
Waarom een auto leasen?
Het grootste voordeel van een auto leasen ten opzichte van een auto kopen is natuurlijk dat je niet in Ć©Ć©n keer een grote investering hoeft te doen, maar (meestal) maandelijks een gedeelte betaalt. Het is nu eenmaal vaak gemakkelijker om iedere maand bijvoorbeeld ā¬500 te betalen, dan in Ć©Ć©n keer ā¬50.000. Je weet dus direct waar je financieel gezien aan toe bent de komende periode voor een auto. Andere voordelen van een auto leasen zijn onder andere:
- Autoverzekering en belastingen voor de auto zijn doorgaans inbegrepen, die hoef je dus niet nog eens apart te betalen.
- Ook onderhoud is vrijwel altijd onderdeel van het leasecontract. Gaat er plotseling iets stuk of heeft de auto simpelweg een grote beurt nodig? Dan zijn de kosten voor de leasemaatschappij.
- Leaseautoās zijn vrijwel altijd nieuw, waardoor je meestal in een spiksplinternieuwe auto rijdt.
Al met al zorgt een auto leasen ervoor dat je voor een vast bedrag altijd een representatieve auto rijdt. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor het imago van je bedrijf. Zijn er dan enkel voordelen van een auto leasen? Nee, het kent zeker een aantal nadelen, namelijk:
- Na afloop van de leaseperiode moet je de vaak auto weer inleveren. Er is geen restwaarde, tenzij je voor financial lease kiest.
- Er worden geen schadevrije jaren opgebouwd. Ga je later weer een auto kopen, dan betaal je veel meer voor je autoverzekering.
- Je tekent doorgaans een contract voor meerdere jaren, waar je niet zomaar onderuit kunt. Wil je er toch vanaf, dan moet je vaak een boete betalen.
Verschillende vormen van leasen
De voor- en nadelen voor het leasen van een auto worden vaak over een kam geschoren, terwijl er verschillende vormen van autoleasing zijn. Dit betekent dat de voordelen en de nadelen van een auto leasen in meer of mindere mate aanwezig zijn bij de verschillende vormen. Voor je een auto gaat leasen is het dus zeer verstandig deze verschillende vormen te kennen, zodat je de vorm kiest die bij jouw situatie past. Welke vormen van autoās leasen zijn er?
Operational Lease
Operational lease is de vorm van leasing waar, zowel bij zakelijk leasen als bij private lease, het vaakst voor gekozen wordt. Dit is dan ook de vorm van leasing waar bovenstaande voor- en nadelen van leasen met name op gebaseerd zijn. Kies je voor operational lease, dan betaal je een bepaald bedrag per maand voor het rijden van een auto. Dit leg je doorgaans voor een aantal jaren vast. Na afloop van het contract wordt de auto weer ingeleverd bij de leasemaatschappij. Je zou operational lease daarom kunnen vergelijken met het huren van een auto, alleen dan voor een langere termijn (en dus een lagere prijs).
Financial Lease
Dan
Shortlease
Shortlease betekent precies wat de naam doet vermoeden: je least de auto voor een relatief korte periode. Doorgaans kun je al gebruik maken van shortlease bij het leasen van een auto voor Ć©Ć©n maand, tot een periode van zoān 18 maanden. Het voordeel hiervan is dus dat je er niet jarenlang aan vastzit, maar de auto weer in kunt leveren als hij niet meer nodig is. Shortlease werkt verder op dezelfde manier als operational lease, maar is doorgaans wel wat duurder per maand.
Sale and Leaseback
Eerder beschreven we al hoe sale and leaseback van een auto werkt. Sale and leaseback is een vorm van
Private Lease
Onder
Bijtelling bij een leaseauto
Rijd je een zakelijke leaseauto? Dan krijg je te maken met bijtelling. Althans, als de zakelijke auto ook privƩ gebruikt wordt voor meer dan 500 kilometer per jaar. Iedere auto heeft een bepaalde cataloguswaarde. Een percentage van die cataloguswaarde wordt opgeteld bij je belastbaar inkomen, waar je dus vervolgens inkomstenbelasting over betaalt.
Rijd je bijvoorbeeld een auto ter waarde van ā¬50.000 waarop een bijtellingspercentage van 22% geldig is (LPG, diesel of benzine)? Dan betekent dit dat er jaarlijks een bedrag van ā¬11.000 (22% van ā¬50.000) opgeteld wordt bij je loon. Aangezien dit doorgaans per maand berekend wordt komt dit uit op ā¬916,67 per maand. Uitgaande van een belastingtarief van 37,35%, betekent dit dat je als bestuurder van de auto iedere maand ā¬342,38 extra inkomstenbelasting betaalt. Rijd je als werknemer in een auto van de zaak, dan betaal jij als werknemer dus ook die belasting.
Elektrische auto bijtelling ligt lager
Interessant om te weten is dat je voor een elektrische auto van de zaak in 2020 slechts 8% bijtelling betaalt bij een cataloguswaarde tot ā¬45.000 voor de gehele loopduur van het contract. Dat is een behoorlijk voordeel dus! Over het bedrag wat hoger is dan dit betaal je wel alsnog 22%. Hoewel deze bijtellingspercentages de komende jaren omhoog zullen gaan, tot de reguliere 22% in 2026, is er de komende jaren dus nog een groot financieel voordeel aan het leasen van een elektrische auto. Niet zo gek dus dat hier steeds meer voor gekozen wordt.
Lease je in 2020 dezelfde auto van ā¬50.000, maar dan elektrisch, dan betaal je 8% bijtelling over een bedrag van ā¬45.000 en 22% over de resterende ā¬5.000. Dat komt neer op ā¬3.600 + ā¬1.100 = ā¬4.700. Verdeeld over 12 maanden is dit ā¬391,67 per maand. Kijken we wederom naar het belastingpercentage van 37.35% betaal je in dit geval ā¬146,29 extra inkomstenbelasting per maand. Voor degenen die meegerekend hebben, dan ben je dus ruim 57% goedkoper uit als bestuurder van de auto dan wanneer je voor diesel, benzine of lpg had gekozen! Schaf dan wel een laadpaal thuis en/of een laadstation bij kantoor aan, want dat is veel goedkoper dan laden bij een openbaar laadstation.
Aftrekposten leaseauto
Bij het leasen van een auto heb je te maken met bepaalde aftrekposten, al zijn die voor de ene vorm aantrekkelijker dan voor de andere. Zo zijn de financial lease aftrekposten groter dan de operational lease aftrekposten. Financial lease wordt immers doorgaans gezien als investering. Op de website van de Belastingdienst vind je precies van welke aftrekposten voor leasing je gebruik kunt maken. Rijd je elektrisch? Dan zijn er subsidies Ć©n aftrekposten beschikbaar voor het laadstation.