Analyse van gegevens uit digitale tachografen: welke software voor transportbedrijven?

Tegenwoordig is de digitale tachograaf voor sommige voertuigen wettelijk verplicht.

666

Met een tachograaf kunnen diverse gegevens van chauffeurs gemonitord worden, waaronder de snelheid, reistijd en reisafstand. Ook rusttijden worden geregistreerd. Dit is niet alleen belangrijk voor een juiste administratie van het bedrijf in kwestie, maar zorgt er ook voor dat je kunt aantonen dat je je aan wettelijke regels houdt. We geven een aantal tips omtrent de wetgeving en het gebruik van de digitale tachograaf.

Tachograafschijf versus digitale tachograaf

De tachograafschijf is al jaren gevestigd in de wereld van vrachtwagenchauffeurs en monteurs die vaak op de weg zitten. Deze analoge tachograaf heeft zijn diensten meer dan bewegen. Tegenwoordig stappen echter steeds meer bedrijven over op de digitale tachograaf. Dat werkt niet alleen gemakkelijker, maar is in sommige gevallen zelfs wettelijk verplicht. Bovendien zijn de gegevens die uit een digitale tachograaf gehaald kunnen worden veel nauwkeuriger, gedetailleerder en uitgebreider.

Wettelijke eisen tachograaf

Professioneel goederenvervoer dient verplicht in het bezit te zijn van een tachograaf. Hieronder vallen bijvoorbeeld vrachtwagens en lichte bedrijfswagens. Gaat het om een voertuig uit juni 2019 of jonger? Dan is de digitale tachograaf verplicht. Een inspecteur kan deze gemakkelijk uitlezen om te zien of men zich houdt aan de voorschriften betreft rij- en rusttijden.

Daarnaast kan bij de meest moderne tachografen middels DSRC (Dedicated Short Range Communication) op korte afstand van het voertuig door een inspecteur gezien worden of de chauffeur aan de kant gezet moet worden voor een controle.

Kortom, de digitale tachograaf maakt het werk voor inspecteurs gemakkelijker. Als je je als bedrijf aan de regels houdt dan kan het je zelf ook kostbare tijd schelen, omdat de kans kleiner is op een controle (die je anders toch zou doorkomen, maar die nu al vanaf een afstand gedaan kan worden zonder dat je stil wordt gezet).

Als bedrijf is het overigens belangrijk om de regelgeving sowieso in de gaten te houden. Naar verwachting zal de nieuwe generatie smart tachografen in 2023 verplicht worden.

Digitale tachograaf voordelen

Revolutie van de digitale tachograaf

De digitale tachograaf wordt ook wel de smart tachograph genoemd. Dit slimme model kan veel meer dan slechts basisgegevens verzamelen en is daarmee zonder twijfel vooruitstrevend ten opzichte van de analoge tachograaf.

Zo kan bijvoorbeeld door middel van GPS heel nauwkeurig worden bekeken wanneer een voertuig vertrokken en aangekomen is. Op basis hiervan kan geconcludeerd worden of de gereden tijd in verhouding staat tot het aantal gemaakte kilometers.

Op Businessbox.nl lezen we dat de eerste generatie slimme tachografen om de drie uur de locatie doorstuurt. Met de tweede generatie wordt dit vaker geregistreerd en krijg je een nauwkeurige analyse van iedere rit, waaronder ook het tijdstip van grensovergang. Ook overtredingen kunnen zelfs gezien worden en rusttijden worden aangegeven. Dit alles maakt het voor zowel de chauffeur als de bedrijfsleider gemakkelijker om planningen op te stellen en aan de wettelijke regels te voldoen.

Overstappen naar een slimme tachograaf

Naast de wettelijke redenen om over te stappen van een analoge op een digitale tachograaf, kunnen er dus ook voordelen behaald worden in het algemeen. Dat zijn dus onder meer het duidelijke zicht vanuit de bedrijfsleider op de ritten, waardoor ritschema’s efficiënter ingericht kunnen worden en waarmee tot in detail gecontroleerd kan worden of een chauffeur zich aan de richtlijnen houdt.

Ook ziet men vanuit het kantoor waar mogelijke verbeterpunten zitten betreft het inrichten van de reis. Tevens is bij de nieuwste tachografen met DSRC-technologie de kans op controle kleiner, waardoor er minder tijd wordt ‘verspild’. Al met al kan deze overstap dus enorme pluspunten bieden waarmee tijd (dus geld) bespaard kan worden.

Vrachtwagen tachograaf grens

Tachoscan Web: slimme tachograaf kiezen

Overweeg je om over te stappen naar een slimme tachograaf? Dan kun je Tachoscan Web overwegen: digitale tachograaf transportsoftware – Inelo.com. Deze dienst biedt een aantal voordelen.

Allereerst het overzichtelijke dashboard, waarop je alle gegevens eenvoudig uitleest. Je hebt op ieder moment overal toegang om reisgegevens te monitoren en je kunt zelfs rapporten uitdraaien die volgens dezelfde algoritmes als die van de inspectiediensten geanalyseerd worden (voor 42 inspecties in 23 Europese landen).

Daarnaast blijf je altijd op de hoogte van de nieuwste regelgeving in al deze verschillende Europese landen. Zo voorkom je een boete en weet je zeker dat je in overeenstemming bent met de wettelijke normen en voorschriften.

De slimme tool Tachoscan Web wordt ook wel de nummer één op de markt genoemd. Je kunt een gratis proefperiode aanvragen en daarna kost het vanaf €3,99 per bestuurder per maand. Kies jij voor de pluspunten van deze super slimme digitale tachograaf?

Vorig artikelWerkstress verlichten en beter slapen? Overweeg CBD supplementen!
Volgend artikelVlaggen als promotiemiddel van je bedrijf?