Wat is 5G en via welke providers is het 5G-netwerk beschikbaar?

1542

5G is de vijfde generatie mobiele telecommunicatie en maakt nóg snellere data-overdracht mogelijk in vergelijking met 4G. En vandaag 28 juli 2020 is de grote dag! Mobiele providers (KPN en T-Mobile) hebben 5G uitgerold. Toch werkt 5G op dit moment niet op maximale kracht en snelheid. We vertellen je over de ontwikkelingen, verwachtingen en overige ins en outs van het 5G-netwerk. 

Wat is 5G? 

Het 5G-netwerk is de opvolger van 4G en dat kennen we vooral vanuit de dataverbinding van onze smartphone of tablet met het internet.  De belangrijkste ontwikkelingen van 5G tegenover zijn voorganger: 

  • Snellere data-overdracht 
  • Kortere reactietijd 
  • Betrouwbaardere verbindingen 
  • Minder energiegebruik door apparaten voor zenden en ontvangen 
  • Antennes van basisstations kunnen voor meer apparaten tegelijk draadloos verbinden 

Wat betekent 5G voor technologie? 

Door bovengenoemde voordelen van 5G kan de toenemende vraag naar mobiele data opgevangen worden. Tevens kunnen nieuwe toepassingen verder ontwikkeld worden, zoals zelfrijdende auto’s en andere zelfsturende robots, drones of bots voor operaties. Door 5G krijgt automatisering weer een boost. 

Wat betekent 5G voor internetgebruikers nu en in de toekomst? 

Wijzelf kennen 5G dus vooral voor internetgebruik via de smart devices. Met 5G zou je mobiel dataverkeer heel wat sneller gaan. Daarnaast zou je meer apparaten tegelijk aan kunnen sluiten op je netwerk. 

Momenteel (juli 2020) merken we echter weinig van de voordelen van 5G. Dat komt omdat providers een 3,5GHz-band nodig hebben om de hoge snelheid te bereiken. Deze band is echter momenteel niet beschikbaar, omdat deze band (die overigens wel al echt bestaat), wordt ingezet voor een afluisterstation van Defensie in Friesland. 

In principe komt deze band per 2022 weer vrij. Dat zou betekenen dat de voordelen van 5G tegen die tijd pas écht merkbaar worden (nu merken we het minimale). Mogelijk komt de band eerder beschikbaar en verplaatst het Defensie afluisterstation naar het buitenland, maar dit is nog niet definitief (of officieel) bekend. 

Nieuwe toestel en abonnement aanschaffen voor 5G? 

Om gebruik te maken van het netwerk moet je provider 5G aanbieden én moet je smartphone een chip bevatten die het 5G-netwerk ondersteunt. De nieuwere modellen (Android)telefoons bevatten meestal al zo’n chip, dus een nieuw toestel aanschaffen is vaak niet nodig. 

Ook een nieuw abonnement aanschaffen is momenteel niet nodig. Dit omdat de providers de toestellen met abonnementen automatisch overzetten naar 5G indien mogelijk. Het verschil met 4G is momenteel echter nog dusdanig laag, dat je momenteel wat dat betreft net zo goed 4G kan blijven gebruiken. Pas in de toekomst wordt 5G steeds relevanter.  

Welke providers hebben 5G? 

In Nederland maken we gebruik van drie verschillende mobiele netwerken, namelijk Vodafone, KPN en T-Mobile/Tele2 (fusie). Andere providers gebruiken het netwerk van een van deze aanbieders. Hieronder vertellen we je per hoofdprovider hoe het zit met hun 5G-netwerk op dit moment. 

1. KPN 5G internet 

KPN is een voorloper op het gebied van 5G en gaat 700MHz-banden inzetten in combinatie met vernieuwde zendmasten. Op deze manier verwachten ze de downloadsnelheid van gebruikers met 50% te verhogen. Tevens krijgen klanten met een 5G-smartphone hogere uploadsnelheid. 

Volgens KPN zelf gaan gebruikers pas echt een significante verhoging van snelheid op mobiel merken in 2022. Vooralsnog zijn de verschillen klein en is 5G alleen beschikbaar in de grote steden.  

Vraag je je af waar je KPN 5G hebt? Op deze KPN 5G kaart zie je waar het KPN 5G-netwerk momenteel actief is. De kaart blijft up-to-date. Naar verwachting wordt 5G via KPN vanaf 2021 landelijk actief. 

Klanten met een KPN abonnement en geschikte telefoon maken vanaf vandaag automatisch gebruik van 5G indien zij in een 5G-dekkingsgebied wonen. 

Lees meer over de voordelen van KPN Zakelijk

2. T-Mobile 5G internet 

T-Mobile heeft als doel om het netwerk dit jaar nog in heel Nederland door te voeren, te beginnen met de stad Den Haag. Naar verwachting zal dit de eerste provider zijn die via een 700MHz-band landelijk 5G-netwerk biedt. 

Klanten met een T-Mobile Unlimited of Unlimited Plus abonnement maken vanaf vandaag automatisch gebruik van 5G indien zij in het dekkingsgebied wonen en een geschikte telefoon hebben. Met een T-Mobile Go-pakket maak je tegen een kleine betaling van 5G gebruik. 

Bijzonder aan T-Mobile 5G is dat de provider niet concreet heeft aangegeven wanneer in welke steden het 5G-netwerk beschikbaar komt. Extra betalen voor 5G met het oog op de kleine voordelen + het feit dat niet duidelijk is waar het beschikbaar is, lijkt vooralsnog geen logische zet. 

3. Vodafone 5G internet 

Vodafone biedt al een tijdje 5G-netwerk via frequentiebanden die voornamelijk voor 4G gebruikt worden. Hiermee bereiken ze gemiddeld een 10%-verhoging ten opzichte van de 4G-downloadsnelheid. Op korte termijn wil Vodafone ook de krachtigere 700MHz-banden voor 5G gaan inzetten, maar wanneer dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend. 

Vooralsnog moeten de klanten van Vodafone het doen met kleine 5G snelheidsverbeteringen, die in ruim 80% van Nederland beschikbaar is voor alle toestellen met Vodafone Red abonnement. Op termijn belooft de provider verbetering van reactiesnelheid van zo’n 30%, die vooral merkbaar zal zijn bij het spelen van games en het streamen van films en series. 

Lees meer over de voordelen van Vodafone Zakelijk

Vorig artikelWaarom een SSL-certificaat voor je website een must is!
Volgend artikelBedrijf starten? Zo vind je snel een sterke merknaam met passend logo!