Wanneer je als ondernemer je eigen bedrijf opzet kom je er niet meer onderuit om een bedrijfswebsite te maken. Het bouwen van je website kun je uitbesteden of zelf doen als je een beetje handig bent, maar hij dient natuurlijk ook beheerd te worden. Hiervoor heb je een CMS nodig, waarvoor je een brede keuze hebt. Zo is het ene CMS bedoeld voor een site met veel content en de andere voor webshops, maar welke kies je in welke situatie?
Wat is een CMS?
CMS is een afkorting die staat voor Content Management System, of contentmanagementsysteem in het Nederlands. Een CMS is een stukje software waarmee je de inhoud van je website kunt bewerken en beheren. Het voordeel van een CMS is dat je weinig development kennis nodig hebt om dit te kunnen.
Een website wordt gebouwd door middel van development code. Het bewerken van deze code vergt echter veel technische kennis van webdevelopment. Vaak betreft dit zelfs specialistische kennis omdat er veel verschillende programmeertalen zijn om een website te kunnen bouwen, zoals PHP of Python. Zonder een CMS te gebruiken heb je in ieder geval uitgebreide kennis nodig van HTML, JavaScript en CSS om een mooie en goed werkende website te kunnen maken en om deze te beheren. Door een CMS te installeren hebben jij of je marketing medewerkers maar weinig of zelfs geen kennis van deze talen nodig om nieuwe content op je site te kunnen plaatsen of om content te bewerken.
In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de vijf populairste contentmanagementsystemen van het moment. Dat zijn:
- WordPress
- Shopify
- Joomla!
- Drupal
- Squarespace
Daarnaast nemen we ook Magento mee, omdat deze veel gebruikt wordt door professionele webshops.
Let op: Sommige contentmanagementsystemen zijn zo slim dat je zelfs helemaal geen kennis nodig hebt van programmeertalen op een website te kunnen bouwen, onder meer dankzij slimme page builders. Dat is deels waar, maar in de praktijk is het altijd slimmer je professionele website in eerste instantie te laten bouwen door iemand die hier wel verstand van heeft. Het is anders lastig om te voldoen aan webstandaarden, zoals een optimale laadsnelheid, user experience en indexeerbaarheid.
Denk aan de hostingprovider
Het in ten eerste belangrijk te kiezen voor een goede hostingprovider. Je website valt of staat immers bij een betrouwbare, stabiele en snelle hostingprovider. Sommige hostingproviders hebben bovendien bepaalde beperkingen, waardoor je snel tegen bepaalde limieten aanloopt. Wij raden hiervoor de zakelijke hostingpartijen Yourhosting, iXL Hosting, Argeweb of Hostnet aan. Bij B2B2C hebben we een particulier hostingpakket omgezet naar een zakelijke en maken we gebruik van Antagonist in combinatie met WordPress.
Welke CMS is het best voor jou?
Dus, in welke situatie kies je dan voor welke CMS?
1. WordPress
WordPress is het populairste CMS ter wereld. Ruim 30% van alle websites over de hele wereld maakt gebruikt van WordPress.
Voordelen WordPress
Voor de populariteit van WordPress zijn duidelijke reden, zo is het zeer gemakkelijk te beheren en is het bovendien gratis te gebruiken bij bijna alle hostingproviders. Daarnaast is het binnen een paar minuten geĆÆnstalleerd. WordPress is breed in te zetten voor zowel bedrijfswebsites, blogs als webshops (via WooCommerce) en biedt veel mogelijkheden dankzij honderdduizenden plug-ins (toepassingen, zoals contactformulieren of social media icoontjes) en themaās (algemeen uiterlijk van de site).
Nadelen WordPress
De brede inzetbaarheid en de vele plug-ins zijn ook meteen het nadeel van WordPress, zo bestaat de mogelijkheid dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien kan het voorkomen dat een plug-in ineens niet meer wordt geĆ¼pdatet terwijl je die wel gebruikte, dat kan een veiligheidsrisico of extra werk opleveren.
Kiezen voor WordPress
WordPress is een goede keuze voor wie weinig ervaring heeft met websites maken of voor wie simpelweg een website wil die gemakkelijk te beheren en SEO-proof is. Wil je een vrij basic websites met weinig poespas of een grote blog, dan is WordPress eigenlijk nooit een verkeerde keuze. We raden je wel aan te opteren voor een betaald thema via een website als Themeforest en geen gratis thema te kiezen uit de WordPress library. Deze gratis themaās zijn namelijk vaak beperkte versies van de originele variant of zijn vrij amateuristisch opgezet. Een betaald thema kost bovendien slechts enkele tientjes voor ongelimiteerd gebruik, wat veel ergernis voorkomt.
Voorbeelden WordPress websites
Voorbeelden van websites die gemaakt zijn met WordPress zijn onze eigen sites: thecontentcase.nl en b2b2c.nl.
2. Shopify
Shopify is een eenvoudig CMS dat bedoeld is voor webshops. In Nederland wordt Shopify nog niet heel veel gebruikt, het is met name bekend in de Verenigde Staten en Canada. De eenvoudige interface zorgt echter voor een grote stijging aan populariteit van de software in Nederland.
Voordelen Shopify
Het heeft alle toeters en bellen die je bij een webshop zou willen hebben en biedt daarnaast al de nodige opties voor online marketing, zoals social media koppelingen en bannering. Je bouwt eenvoudig en goedkoop een snelle webshop die er gelikt uitziet.
Nadelen Shopify
Nadelen van Shopify zijn onder meer dat het niet echt bedoeld is voor veel content of een bedrijfssite en het biedt een beperkt aantal mogelijkheden aan integraties, bijvoorbeeld voor facturatie- en boekhoudsoftware. Hierdoor is het met name geschikt voor relatief kleine webshops en zie je weinig grote webshops die gebruikmaken van Shopify
Kiezen voor Shopify
Wil je graag een webshop beginnen en heb je hier nog weinig ervaring mee, dan is Shopify een goede keuze. Grote webshops of websites die ook gebruikmaken van veel content paginaās kiezen beter een andere CMS, zoals WordPress of Magento.
Voorbeelden Shopify websites
Een van de grootste Shopify webshops ter wereld is Kylie Cosmetics, de webshop van socialite Kylie Jenner.
3. Joomla!
Joomla! Is net als WordPress relatief eenvoudig op te zetten en bestaat al sinds 2005.
Voordelen Joomla!
Een website is zonder vakkennis op te zetten. Het is geschikt voor eenvoudige tot relatief complexe sitestructuren, maar het toevoegen van nieuwe elementen, modules of plug-ins is niet altijd even intuĆÆtief. Een simpele website heb je in een handomdraai echter gemaakt. Joomla! Is daarmee een goed alternatief voor WordPress en omzeilt ook enkele nadelen van WordPress. Het aanbod van themaās en plug-ins is simpelweg wat minder omvangrijk en daardoor wat overzichtelijker. Voor een zo eenvoudig mogelijke installatie en beheer, inclusief back-ups, van een Joomla! website wordt aangeraden te kiezen voor een speciaal Joomla! hostingpakket.
Nadelen Joomla!
Met Joomla! is het echter niet mogelijk om een multinationale website te bouwen, wat bij andere contentmanagementsystemen (waaronder WordPress) wel kan. Daarnaast vergt het updaten van Joomla! voor nieuwe mogelijkheden en betere beveiliging wel degelijk wat vakkennis.
Voorbeeld Joomla! website
Een bekende website die gemaakt is met Joomla! is de website van NPO 3FM.
4. Drupal
Drupal is voornamelijk bedoeld als platform waarbij een community van mensen gezamenlijk aan de inhoud kunnen werken van de site. Denk bijvoorbeeld aan een open blog, een portal voor je medewerkers of forum voor zowel extranet als intranet. Voor het bouwen van een commerciƫle bedrijfswebsite voor externe bezoekers is Drupal daarmee niet echt geschikt, tenzij je een verdienmodel gebaseerd op user generated content gebruikt. Het is vooral interessant als veel verschillende personen een bijdrage leveren aan de content van je site en dat op een eenvoudige manier moeten kunnen doen.
Binnen Drupal is het dus mogelijk eenvoudig bijvoorbeeld een forum, community of een personeelsportal te maken. Echter is de basisinstallatie behoorlijk beperkt en voor het uitbreiden ervan heb je kennis van FTP nodig. Dat is niet heel ingewikkeld, maar een foutje kan wel veel kapot maken.
Onder andere iXL Hosting biedt speciale hostingpakketten voor Drupal websites. Een voorbeeld van een bekende website die gemaakt is met Drupal is Thuisarts.nl.
5. Squarespace
Eenvoudig een gelikte website zonder hostingprovider.
Voordelen Squarespace
Het voordeel van Squarespace ten opzichte van de eerdergenoemde softwaresystemen, is dat je voor Squarespace geen hosting of domeinnaam vast hoeft te leggen voor je kunt beginnen. Je maakt simpelweg een account aan. Dat is echter niet gratis, voor een bedrijfsaccount betaal je minimaal 18 dollar per maand. Met Squarespace is het super gemakkelijk een gelikte website te maken. Je hebt in no-time een mooie site op poten staan. Voor de echte beginners is Squarespace dus een goede keuze, wat ook de reden is dat het zo populair is.
Nadelen Squarespace
Nadelen heeft Squarespace echter ook. Zo is het systeem behoorlijk beperkt in mogelijkheden doordat je geen externe plug-ins kunt installeren en je server niet kunt beheren. Er is in feite niets wat Squarespace kan, wat bijvoorbeeld WordPress niet kan. Andersom biedt WordPress wel vƩƩl meer mogelijkheden. Dat begint al bij het zelf kunnen kiezen van een hostingprovider en software.
Hoewel je met Squarespace prima een eenvoudig website kunt maken, is het niet echt geschikt voor een Nederlandse webshop. Het is zeker mogelijk, maar de enige betalingsmogelijkheden zijn Strip, PayPal en Apple Pay. Bovendien rekent Squarespace verwerkingskosten per betaling (ongeveer 3%) tenzij je een speciaal pakket neemt voor e-commerce van minimaal 30 dollar per maand.
Squarespace voorbeeld
Door de beperkingen van Squarespace zijn er weinig grote partijen die voor deze software kiezen. Een goed voorbeeld is echter de website van Pixar.
Extra: Magento
Hoewel Magento niet in de top vijf staat van meest gebruikte contentmanagementsystemen, het staat op de negende positie, behandelen we deze toch. Magento is namelijk een optimaal systeem voor grote e-commerce websites.
Voordelen Magento
Magento is krachtig en multifunctioneel, daarnaast kun je gemakkelijk meerdere webshops tegelijk beheren in Ć©Ć©n systeem. Magento biedt in feite een totaalpakket voor e-commerce webshops, alles is in feite te bouwen. Van een one-product store of juist een mega webwinkel tot een lead generation platform, het kan met Magento.
Nadelen Magento
Het grootste nadeel van Magento is dat het erg ingewikkeld is, het is zeker niet gemaakt voor beginners. Magento vergt uitgebreide kennis van PHP, zelfs specifieke PHP voor Magento, om een goede website te kunnen maken. Dat maakt het ontwikkelen en onderhouden van een website ook relatief duur en arbeidsintensief. Het beheren ervan is relatief eenvoudig binnen het CMS, al is het wel gevoelig voor bugs. Daarnaast wordt Magento vaak bestempeld als een langzaam systeem, omdat het zĆ³ groot en uitgebreid is dat het voor veel websites overkill is. Magento websites zijn daarom relatief langzaam.
Kiezen voor Magento
Kortom: wil je een grote webshop beginnen van duizenden producten, inclusief de nodige contentpaginaās en zelfs een blog, die zeer veel integraties ondersteund, dan is Magento een goede keuze. Heb je echter geen dedicated developers voor het systeem om je site te bouwen of onderhouden, begin er dan niet aan. Bovendien heb je voor Magento specifieke hosting nodig. Zowel Argeweb als Yourhosting bieden een dergelijk pakket inclusief VPS om de site te versnellen..
Beginnen met Magento? De partij Magentomonkey bouwt professionele Magento webshops vanaf ā¬495 of ā¬795 voor een responsive website. Deze partij kan dat relatief voordelig aanbieden omdat ze meer dan 70 vooraf gemaakte templates hebben, die ze kunnen customizen met jouw branding.
Voorbeelden Magento websites
Bekende websites die gebruik maken van Magento zijn: 50five.nl en Groenopladen.nl.