Wat is managed hosting en wat zijn de voordelen?

Met managed hosting hoef je je geen zorgen te maken over server configuraties, updates en back-ups.

892
Managed hosting

Managed hosting is een vorm van hosting waarbij de hostingprovider het beheer doet over de technische infrastructuur. Hierbij kies je voor maatwerk. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over server configuraties, updates en back-ups. We vertellen je meer over de voordelen van managed hosting en wanneer je voor deze vorm van hosting kiest.

Waarom kiezen voor managed hosting?

Een website dient gehost te worden om zichtbaar te zijn op het web. Bestanden worden opgeslagen op een server, die voorzien is van geheugen, een harde schijf, processor, besturingssysteem (Windows of Linux) en andere relevante componenten. Hosting loopt over het algemeen via een hosting provider, waarbij je voor een vast bedrag per maand gebruik kunt maken van de servers.

Hosting kent verschillende vormen. Kleinere (web)shops en blogs maken vaak gebruik van shared hosting. Hierbij worden de capaciteiten van de server gedeeld met anderen. Groot voordeel is het minimale kostenplaatje, dit kan namelijk al vanaf enkele euro’s per maand.

Wanneer je website groeit dan kan shared hosting onvoldoende capaciteit bieden. Het gevolg is dat je website trager of zelfs onbereikbaar wordt. In dit geval kan managed hosting uitkomst bieden. Hierbij wordt jouw hostingomgeving beheert en geüpdatet door de provider, waardoor je je nooit zorgen hoeft te maken om capaciteitsproblemen.

Voordelen managed hosting

  • Geen omkijken naar configuraties en software updates
  • Serveromgeving wordt op maat voor je ingesteld
  • Eventuele incidenten of problemen worden voor je opgelost
  • Hostingprovider kijkt actief mee naar prestaties van serveromgeving en optimaliseert waar mogelijk
  • Het maken van back-ups wordt goed ingesteld, zodat je je nooit zorgen hoeft te maken dat je belangrijke gegevens kwijtraakt
  • Beveiliging van het hoogste niveau

Tip: kies voor managed hosting wanneer het belangrijk is dat jouw website altijd geoptimaliseerd is en/of wanneer je van plan bent om flink te groeien in de toekomst. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je geld verdient via jouw website, zoals een webshop of een grote blog die werkt op basis van commissie-inkomsten (stilstaan is verlies van omzet). Heb je een eenvoudige bedrijfswebsite waarop je diensten beschreven staan, dan is het voordeligere shared hosting in de meeste gevallen een prima keuze.

Voordelen managed hosting

24/7 geavanceerde monitoring

Als ondernemer met een eigen (winstgevende) website heb je wellicht zelf je tijd harder nodig voor andere zaken dan het regelen van hosting. Een groot voordeel van managed hosting is dat jouw servers en site 24/7 gemonitord worden, zodat men meteen actie kan ondernemen als er problemen gedetecteerd zijn. Denk aan eventuele hardwarefouten, benodigde updates, back-ups, beveiliging en de status van CPU, RAM en netwerk.

Onderhoud en optimalisatie

Naast detectie van eventuele problemen wordt ook het algemeen onderhoud voor je voldaan. Zo blijft je website altijd optimaal draaien. Het gaat hier niet alleen om updates, maar ook bijvoorbeeld het terugbrengen van de downtime en het optimaliseren van de pagespeed. Via performance scans zie je hoe je er nu voorstaat en weet je hoe je je website kunt optimaliseren, zodat je niet alleen goed draait, maar ook optimalisaties voor SEO kunt doorvoeren.

Uitstekende beveiliging

Met managed hosting kies je voor optimale beveiliging. Bots worden bijvoorbeeld razendsnel gedetecteerd en geblokkeerd. Tevens maak je gebruik van SSL en ben je zelf ook beveiligd tegen cyberaanvallen. Erg belangrijk, zeker als je een webshop hebt en gegevens van gebruikers bewaart of vraagt (denk aan online betalen). Wel zo fijn als je je om de beveiliging geen zorgen hoeft te maken.

Vorig artikelZet de Lean Six Sigma-strategie in voor jouw bedrijf?
Volgend artikelDymo labelwriter: een onmisbaar hulpmiddel in jouw bedrijf?