Waarom een SSL-certificaat voor je website een must is!

Met SSL versleutel je de gegevens van bezoekers.

1153
SSL verbinding belangrijk

Als het goed is zie je in de URL-balk bovenaan onze website een slotje en een URL die begint met https:// (in plaats van http://). Dat wil zeggen dat deze website beveiligd is met SSL. Dat is belangrijk, want op deze manier versleutel je de gegevens van je bezoekers. Het hebben van een SSL-certificaat toont daarnaast betrouwbaarheid en is zeker een aanrader, soms zelfs een must!

Heb je zelf nog geen SSL-certificaat? Lees dan snel verder en ontdek hoe je zelf je website beveiligt met SSL.

Wat is een SSL-certificaat?

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) is een digitaal certificaat van een derde partij dat aangeeft dat je domeinnaam is geverifieerd. Daarnaast geeft het aan dat alle informatie die naar de server verzonden wordt, versleuteld is met SSL-technologie.

Vertaald wil dit zeggen dat bezoekers veilig kunnen surfen op je website. Ze kunnen gegevens achterlaten zonder dat zij risico lopen dat die gegevens onderschept worden. Denk hierbij aan e-mailadres, wachtwoorden, persoonlijke gegevens in een contactformulier of financiële gegevens zoals het bankrekeningnummer.

Je herkent een website met SSL-certificaat aan een slotje + https:// in de adresbalk. Indien je geen SSL hebt of het certificaat verlopen is dan wordt de website gemarkeerd als niet beveiligd. De aanvullende ‘s’ staat in de URL voor ‘Secure’.

Waarom een SSL-certificaat?

Er zijn verschillende redenen aan te halen om je website te beveiligen met een SSL-certificaat.

  • De belangrijkste reden om een SSL-certificaat aan te schaffen is omdat je het mogelijk verplicht bent. Wanneer je een website hebt waarop persoonlijke gegevens ingevuld kunnen worden dan moet je het dataverkeer beschermen via SSL volgens de regelgeving van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit geldt voor webshops, maar ook bijvoorbeeld websites met een contactformulier of een nieuwsbriefinschrijving-optie.
  • Of je nu wel of niet om persoonlijke gegevens vraagt, een SSL-certificaat is altijd een pre. Je toont hiermee aan je bezoekers dat je het belangrijk vindt om een veilige website te bieden. Het wekt vertrouwen op.
  • Een andere goede reden voor een SSL-certificaat is dat het een positief effect heeft op je positie in de zoekmachine. Dit is namelijk een rankingfactor.

Hoe verkrijg je een SSL-certificaat?

Er zijn verschillende instanties die SSL-certificaten uitgeven. In sommige gevallen betaal je hiervoor een paar euro per maand, bij andere partijen zit het certificaat gratis inbegrepen bij je hosting.

Bovendien zijn er ook nog verschillende SSL-certificaten, de ene uitgebreider dan de andere. Zo kun je je wellicht voorstellen dat een grote webshop met diverse betaalmogelijkheden uitgebreidere beveiliging nodig heeft dan een website waarop men alleen een contactformulier kan invullen.

Weten welk certificaat je nodig hebt? Doe dan de SSL-check. Door het beantwoorden van enkele vragen over je website weet je vrijblijvend welk certificaat bij je past.

Wat kost een SSL-certificaat?

De prijzen voor SSL-certificaten variëren per aanbieder en per omvang van het certificaat. Hieronder vind je de losse prijzen van een SSL-verbinding via Yourhosting. Deze kun je los aanschaffen (of inclusief hosting, daarover hieronder meer informatie).

Het los aanschaffen van een SSL-certificaat brengt je op de volgende prijzen, afhankelijk van wat voor type website je hebt:

  • €2,50 per maand – particuliere websites met gegevensuitwisseling
  • €6,75 per maand – websites met meerdere subdomeinen
  • €11 per maand – webshops (extra beveiliging)

Hostingpakket met SSL-certificaat

Het is een aanrader om je SSL-certificaat samen met je hostingpakket aan te schaffen. Soms zit deze zelfs gratis bij de prijs inbegrepen. Hieronder drie hostingpartijen waarbij je SSL direct bij je hostingpakket aanschaft. Wanneer je hosting verlengt dient te worden, kun je automatisch je SSL-certificaat verlengen, waardoor je dit zeker niet vergeet. Twee vliegen in één klap.

1.      Yourhosting

Yourhosting is een Nederlandse hostingprovider met een eigen websitebouwer. Je kunt er ook gratis andere website builders of CMS-systemen in installeren, zoals WordPress, Magento en Joomla!

Bij YourHosting is een gratis SSL beschikbaar voor websites die geen persoonsgegevens verwerken. Doe je dit wel, dan beveilig je je website vanaf €2,41 per maand. Lees meer over Yourhosting in ons artikel: Wat maakt Yourhosting zo populair?

Registreer nu een .nl-domeinnaam voor € 1,-

2.      Argeweb

Voor het starten van je webshop of bouwen van je website is Argeweb ook zeker een goede aanbieder. Argeweb kun je tevens voordelig een Microsoft 365 Business pakket aanschaffen.

Als nieuwe klant betaal je de eerste drie maanden slechts €2,94 voor je hosting inclusief SSL. Daarna zijn de pakketten vanaf €7,90 per maand + circa €2 per maand voor het SSL-certificaat. Lees meer over Argeweb in ons artikel: Waarom kiezen voor hostingpartij Argeweb?

3.      iXL Hosting

iXL Hosting staat bekend om het snel en stabiel laten draaien van websites. Dit is vooral voor grote webshops van belang, die met een korte downtime al omzetverlies kunnen hebben.

Met een pakket vanaf €2,50 per maand inclusief gratis SSL behoort iXL Hosting ook zeker niet tot de duurste aanbieders op de markt. Je kunt ook alleen een SSL-certificaat aanschaffen zonder hosting, dit vanaf €35 per jaar. Meer over iXL Hosting lees je in ons artikel: De voordelen van iXL Hosting.

Vorig artikelLos juridische conflicten op met een zakelijke rechtsbijstandverzekering
Volgend artikelWat is 5G en via welke providers is het 5G-netwerk beschikbaar?