In 4 stappen naar je eigen website of webshop

Een goede start is het halve werk.

1012
Website op thunderbolt scherm

Droom je er altijd al van om je eigen website te beginnen? Of wil je je fysieke winkel uitbreiden met een webshop? Tegenwoordig hoef je niet per se een dure developer in te schakelen, want met wat geduld en liefde tover je zelf een online pareltje tevoorschijn. In dit artikel leggen we je in vier basisstappen uit hoe je je eigen website opzet.

1. Kies je domeinnaam en hostingpakket

Iedere website begint met een domeinnaam (URL). Veel domeinnamen zijn al beschikbaar, dus het is ten eerste van belang om te controleren of je gewenste URL nog vrij is. 

Is je gewenste URL niet vrij, bekijk dan de suggesties of verander je gewenste domeinnaam. Soms is het ook mogelijk om een bestaande domeinnaam over te kopen, maar houd er dan rekening mee dat je hier flink meer voor zal betalen.


2. Sluit je hostingpakket af

Nadat je via de domeinnaam searcher je URL hebt gekozen, sluit je direct een hostingpakket af. Met dit maandelijkse abonnement zorg je dat je website in de lucht komt, oftewel dat je die kunt hosten en laten presteren. Hiervoor zijn verschillende aanbieders beschikbaar, zoals Combell of Neostrada.

Bij Combell sluit je een hostingpakket af voor slechts €5,99 per maand. Een goede aanbieder die je website beveiligt en zorgt voor een snelle internetverbinding.


3. Koppel een CMS

CMS staat voor Content Management System. Dit is de backend van je website waarin je inhoud van je website beheert. Hiervoor heb je tegenwoordig een aantal zeer populaire en gemakkelijker platformen, waaronder bijvoorbeeld WordPress en Drupal. Je past hiermee je website aan volgens verschillende thema’s en je koppelt categorieën aan te pagina’s. Erg handig, en met een YouTube-tutorial kom je daar vast en zeker uit.

Een CMS als WordPress is in de basis gratis en ideaal als je een website wilt bouwen met veel content. Je kunt ook thema’s kopen indien je de standaard templates voor websites niet voldoende vindt, wat doorgaans het geval is bij professionele sites. Een thema kost doorgaans een paar tientjes via een platform als Themeforest. De betaalde versies zijn uitgebreider qua mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het (ver)plaatsen van tekstblokken en banners. Ze bieden je verder meer vrijheid in het personaliseren van je site.

Indien je een webshop begint, dan kun je gebruikmaken van plug-ins voor het koppelen van een betalingssysteem. Plug-ins download je binnen je CMS. Sommige plug-ins zijn gratis (zoals WooCommerce) en anderen zijn betaald (zoals BackupBuddy). Een ander populair CMS voor webshops is Magento, die met name in schaalbaarheid veel voordelen biedt. Dit CMS vergt wel veel meer kennis van development, al zijn er voldoende partijen die je hierbij kunnen helpen.

Magento Monkey

Je kunt ook je website opbouwen zonder een bestaand CMS, maar als je hier geen kennis van hebt dan is het aan te raden een developer in te schakelen.


4. Vul de website met content

Nu je hele website in de achtergrond klaarstaat om live te gaan, is het alleen nog zaak om te zorgen dat deze gevuld is met content. Maak verschillende categorieën aan en verspreid je teksten op een logische manier over de website. Focus bij voorkeur op belangrijke zoekwoorden en zorg dat je pagina’s toch wel minimaal 300 woorden bevatten (in verband met keywords voor de zoekmachine). Advies of hulp nodig bij het invullen of schrijven van de teksten? Schakel dan een professioneel online marketingbureau in.

Alle vier deze stappen doorlopen? Dan ben je klaar om live te gaan. Wij wensen je heel veel succes met het opzetten van de website!

Vorig artikelHanden wassen op het werk: belangrijker dan ooit!
Volgend artikelOnbezorgd naar het vliegveld: zo werkt valet parkeren