Er zijn tallozen werving- en selectiebureaus in Nederland. Dus hoe kies je nu uit al die verschillende organisaties het bureau dat het beste bij je past? Dat is al een werving en selectie op zichzelf! En je kiest er niet voor niets voor: je wilt tijd besparen! Daarom zit je goed in dit artikel. We vertellen je beknopt waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een goed werving- en selectiebureau dat bij je past.
1. Zoeklocatie
Bij werving en selectie is het van belang om te letten op de zoeklocaties van het bureau. De een richt zich specifiek op de randstad of bepaalde provincies / delen van Nederland, terwijl de ander bedrijven door heel Nederland helpt. Als groot nationaal of internationaal bedrijf is het fijn als je een zo breed mogelijke range hebt. Ben je een wat kleiner, lokaal bedrijf, dan zoek je misschien liever mensen uit de buurt. Iets om rekening mee te houden wanneer je een werving- en selectiebureau in de armen neemt.
2. Functiegebied
Bovenstaande tip geldt niet alleen voor de zoeklocatie, maar ook voor de functies. Sommige werving- en selectiebureaus richten zich specifiek op een bepaalde branche, wat als voordeel heeft dat ze in die branche heel goed weten waar ze op moeten letten. Maar het kan ook fijn zijn om een bureau te kiezen dat van alle markten thuis is, zeker voor bedrijven waar er veel verschillende functies zijn.
3. Vast contactpersoon
Het is slim om voor een bureau te kiezen waar je een vast contactpersoon krijgt toegewezen. Die kan jouw bedrijf ook echt leren kennen en weet op den duur steeds beter wat voor werknemers er bij je passen.
4. Detachering
Doet het werving- en selectiebureau aan detachering? Dat is handig als je soms tijdelijk mensen op projecten nodig hebt. Hierbij heeft het bureau een contract met de werknemer en kun je deze tijdelijk inhuren, oftewel een soort van overnemen. Er zitten diverse voordelen aan, zoals meer flexibiliteit, minder verzuimrisico of andere arbeidsverplichtingen zoals administratie, en snelle inzetbaarheid (maar kost vaak ook meer).
5. Urgentie aanpak
Detachering is een goede manier om spoedklussen op te pakken, maar afgezien van dat is het sowieso handig om even te vragen naar de flexibiliteit van het bureau. Doe dit voordat je een contract tekent. Tenminste, als je mogelijk ooit te maken krijgt met een spoedvraag naar personeel. Als dit voor jou niet van toepassing is dan is dat natuurlijk niet relevant, maar in andere gevallen is flexibiliteit en snelheid vanuit het bureau wel zo fijn. Vraag dan ook meteen even naar de extra voorwaarden, zoals kosten.
6. Overname clausule
Wie weet krijg je een geweldige kandidaat over de vloer, waarbij je al snel merkt dat je die graag zou willen houden op termijn. Een werving- en selectiebureau bemiddelt tussen de kandidaten, maar een detacheringsbureau ‘leent uit’. Vraag dus vooraf goed na hoe de hele procedure in elkaar zit (veel bedrijven kunnen beide opties bieden). En vraag dan ook meteen hoe het zit met een eventuele overname clausule. Beslis of die clausule bij je past. Tip: je kunt altijd een ander voorstel doen als het je niet aanstaat.
7. Kosten
Last but not least, de kosten! Misschien wel een van de belangrijkste factoren om je sowieso af te vragen of een werving- en selectiebureau bij je past. Vraag dus zeker vooraf naar de kosten en opties. Maak daarnaast voor jezelf een rekensom hoeveel tijd je kunt uitsparen en hoe je die tijd beter kunt inzetten. Bovendien heb je zo wellicht minder HR-personeel nodig of merk je dat je betere kandidaten krijgt die meer werk kunnen verzetten in minder tijd. Al deze indirecte zaken meegenomen is het een lastige berekening, maar in ieder geval iets om bewust over na te denken. Zo weet je welke kosten voor jou acceptabel zijn.