VOF of twee eenmanszaken: wat is verstandig als je samen een bedrijf start?

Hoe werk je op een goede manier samen?

3131
zakenman en zakenvrouw

Ben je van plan om samen met iemand een bedrijf te starten en twijfel je tussen een VOF of twee eenmanszaken? Wij van B2B2C.nl stonden een jaar geleden voor dezelfde keuze toen we samen besloten een online marketingbureau op te zetten. Wat de voordelen en nadelen van beide bedrijfsvormen zijn hebben we al helemaal voor je uitgeplozen en tegenover elkaar gezet. We delen het graag met je! 

Samen bedrijf starten: goed idee? 

1+1=3, zo dachten wij toen we startten met ons bedrijf. En daar staan we nog steeds achter! Samen een bedrijf beginnen biedt meer kennis en bovendien is het interessant én leuk om met iemand te kunnen sparren over een project waar je samen aan bezig bent. Maar goed, samen een bedrijf oprichten biedt je tegenover alleen beginnen wel wat meer financiële en administratieve zaken om rekening mee te houden. Dat brengt ons meteen bij de vraag, VOF oprichten of twee eenmanszaken? 

Kort gezegd heb je bij een VOF als voordeel dat je samen op één bedrijfsnaam inschrijft en écht samenwerkt. Het nadeel is dat je hoofdelijk aansprakelijk bent voor de ander. We gaan hieronder dieper in op de belangrijkste zaken. 

Waar op letten bij oprichten VOF? 

Een vennootschap onder firma (VOF) is de meest gekozen vorm als het gaat om samen een bedrijf beginnen (BV en NV laten we in dit artikel buiten beschouwing). De VOF heeft in principe financieel gezien dezelfde voordelen als de eenmanszaak, maar kent als bedrijf meerdere eigenaren en dus meerdere personen die hoofdelijk aansprakelijk zijn. De volgende zaken zouden je motivatie kunnen beïnvloeden om juist wel of niet voor een VOF of twee eenmanszaken te kiezen. 

Ondernemersaftrek VOF 

Net als bij eenmanszaak krijg je bij een VOF zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Voor het krijgen van de ondernemersaftrek moet iedere partner afzonderlijk aan de voorwaarden voldoen, zoals het urencriterium van 1225 uur werken per jaar. Je doet ook allebei of allemaal afzonderlijk aangifte van inkomstenbelasting, waarin je belasting betaalt over jouw aandeel van de winst.

VOF-contract opstellen 

Een groot voordeel aan samenwerken is uiteraard dat je je je krachten kunt bundelen. Wel moet je duidelijke afspraken maken over verdelingen van uren en taken.  

Ons werd aangeraden om een VOF-contract op te stellen waarin je je afspraken vastlegt. Niet alleen over de uitkering van geld, maar ook over het op tijd melden van vakantie of uitzonderlijke zaken als langdurige ziekte of overlijden. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook opnemen dat je elkaar toestemming vraagt bij het doen van uitgaven en dergelijke.  

De kans is groot dat je dit VOF-contract (lang) niet (of nooit meer) aan hoeft te kijken, maar voor beide partijen is het wel goed om afspraken vast te leggen en over bepaalde zaken na te denken. Er zijn genoeg VOF-voorbeeldcontracten online te vinden, waarin je misschien ook wel zaken gaat tegenkomen waar je eerder nog niet eens over had nagedacht. 

TIP – wat als iemand uit de VOF wil stappen? Belangrijk om ook in het VOF-contract op te nemen is wat je doet als iemand uit het bedrijf wil stappen. Je wilt bijvoorbeeld niet dat je partner zijn of haar deel van het bedrijf aan een willekeurig ander persoon overdraagt. Denk er bovendien over na wat er met het bedrijf gebeurt als een van jullie plotseling overlijdt. Je wilt er liever niet over nadenken, maar je kunt het maar goed geregeld hebben. Als je in het VOF-contract hier goede regels over opstelt dan baken je mogelijke toekomstige geschillen beter af.  

Persoonlijk aansprakelijk voor schulden 

We zijn nu bij de belangrijkste reden beland waarom iemand over het oprichten van een VOF zou kunnen twijfelen. Dat is namelijk dat je ook hoofdelijk aansprakelijk bent voor de zakelijke gedragingen van een ander. Natuurlijk kun je ook dit weer afbakenen, enerzijds via het VOF-contract (verwijtbare schuld) en anderzijds via verzekeringen, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

100% indekken is echter een lastige zaak, maar als je samen een VOF start dan is het natuurlijk belangrijk dat je de ander vertrouwt. Dat zou ook moeten, anders is de insteek van samen een bedrijf starten sowieso niet echt op zijn plaats.  

Wel is het belangrijk dat je het starten van de VOF ook met je partner/man/vrouw overlegt, zeker wanneer jullie financieel gezien aan elkaar gebonden zijn (denk aan hypotheek, kinderen en andere rekeningen die betaald moeten worden). Je moet je realiseren dat als jij hoofdelijk aansprakelijk bent voor je compagnon, jouw partner hier ook in meegesleept kan worden. Maar goed, dat is met een eenmanszaak ook zo wanneer je zelf een cruciale fout maakt of financiële tegenvaller hebt. Dit alles is een worst case scenario, maar dus wel belangrijk om in het achterhoofd te houden. 

lachende collega's
Samenwerken maakt het werk toch net een beetje leuker.

Goede afspraken maken en administratie bijhouden 

Basisafspraken heb je al gemaakt in je VOF-contract, maar ook gaandeweg zal je heel wat beslissingen voor je kiezen krijgen. Wil de een bijvoorbeeld wel investeren in marketing, personeel, bedrijfsbenodigdheden, et cetera? Is het uitkiezen van een zakelijke rekening hiervoor noodzakelijk? Wil de ander naar boven of beneden met het uurtarief? Allemaal zaken waar je goed in overeen moet komen. En zoals bij iedere samenwerking zal het zelden voorkomen dat je het echt overal over eens bent.  

Beste tip is om elkaar in de waarde te laten en te luisteren naar de motivatie van je compagnon om een bepaalde keuze te willen maken. De ene keer is het geven en de ander keer nemen. Als het goed is willen jullie beiden het bedrijfsresultaat optimaliseren en ga je er dus vanuit dat jullie allebei het beste voor hebben met het bedrijf en met elkaar.  

Administratie tot in de puntjes bijhouden 

Boekhouden behoort bij velen niet tot de favoriete klusjes. Toch is het belangrijk dat zowel jij als je compagnon inzicht hebben in de administratie en alles goed bijhouden. Denk hierbij aan de urenregistratie en het doen van de btw-aangifte. Om samen een bedrijf succesvol te maken, is inzicht in de cijfers een belangrijke factor. 

Wat hierbij zeker helpt is een boekhoudtool. Zelf gebruiken we Moneybird (Lees hier onze Moneybird review en pak hier ook 120 dagen gratis boekhouden mee). Maar zijn nog veel meer boekhoudtools op de markt. Voor een overzicht van tools ga je naar onze Boekhoudprogramma vergelijker

Redenen om te kiezen voor twee eenmanszaken 

Hoewel een VOF dus als de standaard wordt gezien bij een samenwerking van twee personen, is het ook zeker mogelijk om twee eenmanszaken op te zetten. De voor- en nadelen van deze vorm zijn duidelijk en bij het maken van een keuze voor een van de twee vormen is het voor jullie een kwestie om de voordelen en de nadelen tegen elkaar op te wegen. Er is niet één beste manier, het is een persoonlijke keuze. 

Alleen aansprakelijk voor jezelf 

Als je werkt vanuit twee eenmanszaken dan ben je niet hoofdelijk aansprakelijk voor de ander. Zoals al eerder gezegd kan dit een reden zijn om twee eenmanszaken te prefereren. Je kunt bijvoorbeeld wel in je VOF-contract opnemen wanneer iemand welke schuld op zich neemt, maar in praktijk zal er betaald moeten worden, dus als de ander het niet kan betalen heb je alsnog pech. Met twee eenmanszaken dek je je financieel gezien beter af. 

Eén bedrijf versus twee bedrijven  

Wanneer je twee eenmanszaken opricht, maar wel samen wilt communiceren vanuit dezelfde bedrijfsnaam, dan zijn twee eenmanszaken niet ideaal. Er kan zich namelijk maar één persoon inschrijven onder jullie bedrijfsnaam. Deze persoon dan kan bijvoorbeeld vanuit zijn of haar administratie de facturen naar klanten sturen. De tweede persoon factureert aan zijn of haar compagnon.  

Als je beide evenveel investeert in het bedrijf dan is bovenstaande natuurlijk geen ideale situatie. Je krijgt hierdoor scheve verhoudingen, hetgeen een negatief effect op de samenwerking kan hebben. Er is immers maar één van jullie echt de eigenaar van het bedrijf.

Toch onder één merknaam starten 

Stel dat je allebei inschrijft bij de KvK onder een eigen naam, dan mag je nog wel samen een nieuwe naam bedenken en onder die naam een website starten. Je kunt op die manier dus gewoon samen iets opzetten, zonder samen een VOF te starten en dezelfde bedrijfsnaam te hebben. Wel zit je dan met dat de factuur op één bedrijf komt te staan, en moet je de ander een factuur sturen wanneer je hosting en dergelijke samen wilt bekostigen. 

Registreer nu een .nl-domeinnaam voor € 1,-

Samenwerking van korte termijn 

Als je nu al weet dat jij en je compagnon op lange termijn niet samen verder willen, bijvoorbeeld omdat jullie samen een opstart wil maken en op den duur beide je eigen weg willen gaan. Of als je weet dat de ander met pensioen gaat, of welke reden dan ook, dan bieden twee eenmanszaken zeker voordeel. 

Ten eerste zit je dan niet met de rompslomp van opheffen of deels verkopen van het bedrijf. Ten tweede voorkom je geschillen over wie het bedrijf blijft runnen.  

Conclusie: twee eenmanszaken of VOF? 

Wat de beste keuze is voor jou en je (toekomstige) compagnon is een keuze die jullie alleen zelf kunnen maken. Houd daarbij bovenstaande voor- en nadelen in het achterhoofd en overleg bij twijfel met een boekhouder. Wij wensen jullie alvast veel succes met het opzetten van het bedrijf! Onze keuze is gevallen op een VOF.

Vorig artikel3 tips voor de ultieme focus bij vervelende werkzaamheden
Volgend artikelVordering op consument of bedrijf? Dit is het verschil