B-VCA of VOL-VCA: wanneer is welke veiligheidscursus verplicht?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.

866
VCA cursus

Door het behalen van een VCA certificaat geef je aan dat je weet hoe je veilig moet werken met daarbij rekening houdende met het milieu en de gezondheid van jezelf en anderen. Er zijn verschillende soorten VCA diploma’s, die ook weer in andere situaties verplicht zijn. We vertellen je meer over de verschillen en wanneer je welk certificaat nodig hebt.

VCA betekenis

Nog even kort een uitleg van de betekenis van VCA. Het staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Deze checklist kun je ook wel zien als een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Wanneer is een VCA certificaat verplicht?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat een VCA certificaat bij wet niet verplicht is. Daarentegen kan een bedrijf of opdrachtgever wel van medewerkers of opdrachtnemers verlangen dat het VCA certificaat behaald is. Dit zie je meestal in branches waar verhoogde veiligheidsrisico’s zijn, zoals in de bouw of techniek.

Groot voordeel van het behalen van het VCA diploma door werknemers is voor werkgevers dat zij op deze manier voldoen aan wat de Arbowet voorschrijft, namelijk dat je werknemers moet wijzen op de risico’s van hun werkzaamheden en dat ze instructie hebben gekregen over hoe ze zo veilig mogelijk kunnen werken in hun branche. Ook voor zzp’ers kan dit uitkomst bieden, omdat sommige opdrachtgevers dit dus eisen. Het wordt met een VCA certificaat dan gemakkelijker om opdrachten binnen te halen.

VCA bedrijfscertificering: sommige bedrijven zijn VCA gecertificeerd. In dit geval zijn zij door een onafhankelijke partij beoordeeld op het veilig, gezond en milieuvriendelijk werken. Dit heeft als voordeel dat zij altijd kunnen aantonen dat ze volgens bepaalde richtlijnen werken, hetgeen het binnenhalen van opdrachten kan vergemakkelijken. In dit geval zijn de bedrijven voor het behouden van de VCA bedrijfscertificering wel verplicht om werknemers een VCA cursus te laten doen en de kennis jaarlijks te onderhouden middels meetings (toolbox).

VCA diploma halen

Welke VCA voor wie?

Er zijn verschillende soorten VCA cursussen die geschikt zijn voor verschillende doelgroepen.

  • B-VCA (VCA Basis): speciaal voor medewerkers van bedrijven waar een VCA verplicht of aanbevolen is. Hier leer je basisveiligheid, zoals het herkennen van onveilige situaties, het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen en krijg je kennis over relevante wet- en regelgeving.
  • VOL-VCA (VCA VOL): VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden en is bedoeld voor leidinggevenden en zzp’ers. Naast de basis wat betreft veilig en gezond werken ga je hier ook iets dieper in op het treffen van maatregelen ter voorkoming van ongevallen bij medewerkers, kennis van het bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolbox vergaderingen.
  • VIL-VCU: dit is het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden, wat bedoeld is voor intercedenten of leidinggevenden bij een uitzendbureau. Hierin leer je welke veiligheidseisen gesteld moeten worden aan personeel bij VCA gecertificeerde bedrijven.

Hoe lang is een VCA certificaat geldig?

Een VCA certificaat blijft in principe 10 jaar geldig, maar vaak moet er aan aanvullende voorwaarden worden gedaan. Dit komt omdat de wetgeving en voorschriften wat betreft veiligheid en milieu nog wel eens wijzigingen. In dit geval kan een bedrijf toolbox meetings houden. Afhankelijk van het type bedrijf moet zo’n meeting een aantal keer per jaar georganiseerd worden. Dit is overigens alleen noodzakelijk voor bedrijven die VCA gecertificeerd zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het regelmatig updaten van de kennis niet voor elk bedrijf interessant kan zijn.

VCA cursus volgen

Er zijn echt tal van aanbieders waar je een VCA diploma kunt behalen. Zo kun je bijvoorbeeld al een VCA cursus in één dag afronden. Je kiest dan zelf of je een dagje naar de leslocatie gaat of dat je via e-learning je kennis opdoet. Tevens behoren incompany-trainingen tot de opties, waarbij de instructeur naar de bedrijfslocatie komt. Niet geslaagd? Herkansing is altijd mogelijk.

Vorig artikelDymo labelwriter: een onmisbaar hulpmiddel in jouw bedrijf?
Volgend artikelFlyer of folder laten drukken? Denk aan deze tips!