5 tips voor de beste voorbereiding van een online sollicitatie

839
vrouw tijdens online sollicitatie

Door de huidige ontwikkelingen rondom de coronacrisis blijven de deuren van veel kantoren voorlopig nog gesloten. Veel freelancers kiezen die werken in sectoren die momenteel in zwaar weer zitten, kiezen er daarom voor (al dan niet tijdelijk) bij een bedrijf in dienst gaan. De werving en selectie gaat bij veel bedrijven gelukkig nog wel steevast door. De sollicitatieprocedure verloopt dan alleen online. Hoe bereid je je daar nu goed op voor? Tijd voor tips!

Door de tweede golf van COVID19 zit er niks anders op dan dat we allemaal weer meer thuis gaan zitten. Veel recruiters zijn daardoor genoodzaakt om de hele procedure vanuit huis op te pakken. Dat betekent dus geen fysiek gesprek in een glazen hok op de werkvloer onder het genot van een kopje koffie. Nee, alles vindt plaats middels online videogesprekken. Daarvoor vergt een hele andere voorbereiding dan bij een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Met deze 5 tips sleep jij die droombaan toch nog binnen!

Tip 1: Leer de programma’s kennen

Je bent uitgenodigd om op gesprek te komen nadat je sollicitatiebrief en cv positief werden ontvangen? Wat goed! Tijd om het videogesprek voor te bereiden. Daarbij focus je je eerst op het programma dat gebruikt gaat worden. Veel bedrijven kiezen voor Google Meet, Microsoft Teams of Zoom. Leer deze programma’s kennen. 

Geef de webcam en microfoon van je computer toegang tot het programma en bekijk snel hoe alle overige functies, zoals de chat, werken. Het is natuurlijk geen goede binnenkomer als je de eerste vijf minuten van het gesprek niet goed te horen of te zien bent. Extra tip: voer een oefengesprek via hetzelfde programma met iemand uit je naaste omgeving.

Tip 2: Organiseer de ruimte van het online sollicitatiegesprek

Je sollicitatie vindt vervolgens dus niet op kantoor, maar gewoon aan je eigen keukentafel plaats! Het is slim om vooraf enkele dingen na te gaan voordat je het gesprek start. Zo is een rustige achtergrond een pré. Kies er dus niet voor om voor een muur met een druk behang of kast vol stripboeken en beeldjes te zitten. Ook is het slim om eventuele huisgenoten de deur uit te sturen. Het stoort namelijk enorm als je partner al bellend het gesprek binnenloopt of dat je kind om een koekje komt vragen terwijl jij je capaciteiten verdedigt. Ook andere achtergrondgeluiden kunnen je de focus ontnemen: zorg voor rust in huis.

Tip 3: Kleren maken de man (of vrouw)

Een voordeel, maar tegelijk ook groot nadeel, van een online sollicitatie is dat je gesprekspartner je niet in het echt ziet. Dat klinkt misschien wat vaag, maar je hoeft je nu bijvoorbeeld niet tot in de puntjes op te dirken. Zo is het zinloos om de mooiste naaldhakken of leren schoenen uit de kast te halen, want niemand die ze ziet. Focus je dus vooral op de top van je outfit: een mooi gestreken overhemd of colbert doen het altijd goed. Bij wijze van spreken kan je daaronder gewoon je pyjamabroek dragen. Het is echter wel slim om een normale broek aan te doen: daardoor voel je je zelfverzekerder én mocht je onverhoopt toch moeten opstaan in het gesprek, dan ziet het er gewoon normaal uit. 

Het nadeel van een online sollicitatie is dat je veel minder met lichaamstaal non-verbaal kunt communiceren en minder snel een spetter van een eerste indruk kunt maken. Zet echter je beste beentje voor en wees jezelf: ook gewoon achter de webcam. 

Tip 4: Heb je zaken op orde

Veel werkgevers vinden het fijn om een portfolio te zien tijdens een sollicitatiegesprek. Daarmee kun jij laten zien wat je in huis hebt! Tijdens een online sollicitatiegesprek is dat natuurlijk niet anders. Zorg er echter wel voor dat je deze op een gemakkelijke digitale manier kunt laten zien. Het makkelijkst is om een digitaal portfolio in een online cloud op te slaan zodat je enkel een linkje hoeft te sturen. 

Tip 5: Kijk vooruit

Wie na het eerste gesprek door is naar de volgende ronde, wacht een volgende uitdaging. Bedrijven sturen vaak een assessment op om te achterhalen wat de kandidaat in huis heeft. Via Hellotest kun je je daar goed op voorbereiden. Dit bedrijf biedt verschillende oefenpakketten aan zodat jij bij elk soort assessment goed beslagen ten ijs komt. Ga bijvoorbeeld aan de slag met het assessment die PiCompany opstuurt of kom goed beslagen ten ijs door een SHL assessment vooraf te oefenen. Zit niet langer stil en bereid je nog beter voor op de online sollicitatieprocedure van jouw beoogde toekomstige werkgever!

Vorig artikelOnderzoek ProviderCheck: Klantenservice Tele2 snelst bereikbaar
Volgend artikel5 ideeën voor een online bedrijfsuitje organiseren in coronatijd