Tips voor het verduurzamen van de productiehal

Voorbeelden van verduurzamen zijn het installeren van ledverlichting en zonnepanelen.

585
Verduurzamen productiehal

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt een steeds belangrijker thema op de werkvloer. Waar mogelijk verduurzamen bedrijven, voor een gezonde planeet nu en in de toekomst, maar ook zeker omdat het iets is wat er tegenwoordig bij hoort. Om aan klanten te laten zien dat je hiermee bezig bent. Welke ontwikkelingen behoren tot de mogelijkheden voor het verduurzamen van de productiehal?

Overstappen op ledverlichting

Waar van oorsprong in veel productiehallen ingezet werd op TL-verlichting zien we steeds meer de transitie naar ledverlichting. Deze lampen hebben een langere levensduur en zijn heel wat beter voor het milieu. Daarnaast worden er tijdens de productie minder schadelijke materialen gebruikt (zoals lood). Tot slot worden ze minder warm en dat is ook nog eens beter voor de brandveiligheid. Er zijn genoeg redenen om over te stappen op ledverlichting.

Inzetten op zuinige elektromotoren

Het machinepark kan gemoderniseerd worden door over te stappen op zoveel mogelijk zuinige elektromotoren. Gebruiken jullie (lease) auto’s? Dan zijn elektrische auto’s een goede keuze, daar deze beter zijn voor het milieu. Vooral wanneer het bedrijf een groot deel uit distributie en logistiek bestaat dan is deze stap een logische zet om te verduurzamen.

Goed werkende machines

Uiteraard zijn goed werkende machines een must voor de effectiviteit. In de machinebouw worden elektromagneten veel ingezet, zowel voor elektrische machines en aandrijfmechanismes. Het is hierbij belangrijk om de spoel van gelijkstroom te voorzien om maximale kracht te behalen. Zorg dat je machines regelmatig laat controleren op goede werking, verwijder stof van de machines en regel het onderhoud. Dit verlengt de levensduur en daardoor is dat beter voor zowel de portemonnee als het milieu op lange termijn.

Duurzaam produceren

Investeren in zonnepanelen

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt veelal tussen de zes en acht jaar. Bovendien is een pand normaliter meer waard wanneer een zonnesysteem aanwezig is, dus ook als je binnen deze termijn zou willen verkopen biedt het voordeel. Voor het installeren van een goed zonnepanelensysteem laat je je altijd adviseren door een professional. Die kijkt samen met jou naar het verbruik, hoeveel panelen je nodig hebt en geeft je daarnaast een indicatie van de kosten en terugverdientijd.

Creëer bewustwording op de werkvloer

Machines die aanstaan zonder dat ze gebruikt worden, lichten die branden terwijl er genoeg zonlicht aanwezig is, een heater of de verwarming die erg heet staat: zorg dat je met werknemers ingaat op het idee om het bedrijf te verduurzamen en voorkom onnodig verbruik waar mogelijk. Organiseer bijvoorbeeld een brainstorm en laat medewerkers meedenken over mogelijkheden die jullie in het bedrijf kunnen doorvoeren. Bewustwording is belangrijk en daarbij is betrokkenheid een medebepalende factor.

Vorig artikel3 tips om meer ontspanning te halen uit je werkpauze
Volgend artikelTijd voor een update van de bedrijfskantine?