Tips voor het opruimen van je magazijn

Verkort de looproutes en zet overtollige voorraad in de sale.

967
Magazijn opruimen

Hè, wordt het nu eens echt tijd dat je dat magazijn een keer onderhanden neemt? Of je nu een groot of een klein magazijn hebt, met de tips in dit artikel is het in een mum van tijd gepiept. Zo krijg je het overzicht weer terug en kun je op termijn veel tijd besparen wanneer je iets in het magazijn zoekt. Doe er dus je voordeel mee!

Veel gebruikte spullen bij de deur

De eerste tip is om de spullen die je het meest gebruikt zo dicht mogelijk bij de deur te plaatsen. Zo heb je ze altijd gemakkelijk beschikbaar zonder heel je magazijn te doorzoeken. En dan plaats je ze natuurlijk ook op een bereikbare hoogte.

Weinig gebruikte spullen de hoogte in

Om meer ruimte te creëren kun je spullen die je niet veel gebruikt zo hoog mogelijk plaatsen. Wel natuurlijk zo dat je ze nog kunt bereiken, bijvoorbeeld met een steekwagen of ladder. Door ze hier te plaatsen staan ze niet meer in de weg en lijkt het magazijn een stuk opgeruimder.

Zorg voor een goed opslagbeheersysteem

Heb je allemaal losse planken en kratten? Overweeg om je opslagbeheer te herzien. Je kunt bijvoorbeeld kartonnen dozen aanschaffen en daar labels opplakken. Ook pallets en stapelbare magazijnbakken kunnen uitkomst bieden. Ontwikkel een stellage of koop een kant-en-klaar opstellingssysteem, zodat het geheel er minder rommelig uitziet.

Opruimen magazijn

Voorraadproducten in de sale

Verkoop je producten en ligt er nog veel overschot van voorgaande jaren? Een mooie gelegenheid om een extra sale in te zetten met laatste-kans-producten. Dit doet het altijd goed en zo kun je die misgelopen omzet meteen rechttrekken. Heb je een webshop? Dan kun je tijdelijk een extra categorie op de website aanmaken. In de winkel kun je een knus opruimhoekje vlakbij de kassa of de ingang plaatsen. Groot sale-bord erbij, dat zal zeker aantrekken.

Gooi niet gebruikte spullen weg

Heb je bepaalde spullen voor minimaal een jaar al niet meer gebruikt? Grote kans dat je dat ook niet meer gaat doen. Tja, waarom dan niet gewoon weggooien of tweedehands verkopen? In dat laatste geval levert het je ook nog wat op. Twijfel je echt te erg over of het weg mag? Plaats ze in grote dozen en zet ze uit het zicht. Als je je een jaar later beseft dat je het niet hebt gemist dan weet je zeker dat het weg kan.

Groot magazijn: zorg voor korte looproutes

Indien je een groot magazijn hebt waar veel verschillende medewerkers orders pikken dan moet je niet vergeten om de plattegrond aan te passen. Loop je magazijn eens door met medewerkers en geef uitleg over de nieuwe inrichting van de routes. Zorg natuurlijk voor zo kort mogelijke looproutes en overweeg dwarsgangen. Het voordeel hiervan is dat die veel aan looptijd kunnen uitsparen, maar hierdoor heb je wel iets minder opslagruimte.

Vorig artikelGeef je kantoor een update met nieuwe deuren
Volgend artikelWord een EK-terras: toon wedstrijden, versier met vlaggen & trek klanten!