De coronamaatregelen zijn versoepeld en dat betekent dat we weer tijd kunnen inplannen voor meer sociale bezigheden. Grote kans dat als er bij jullie bedrijf veel thuisgewerkt is dat iedereen staat te popelen om weer gezellig met collegaās te doen. Wat dacht je van een bedrijfsbarbecue? In dit artikel geven we tips voor het plannen van dit smakelijke personeelsuitje en vertellen we tevens over de fiscale aftrekbaarheid.
Barbecue huren of kopen
Wie op het bedrijf een BBQ wil geven kan ervoor kiezen om bij de plaatselijke slager een barbecue te huren en direct het eten te bestellen. De kamado wordt steeds populairder, een ei-vorm barbecue waarmee je zelfs pizzaās kunt maken, eten kunt grillen, roken en stomen. Zo kan het zomaar zijn dat jullie er na Ć©Ć©n bedrijfs-BBQ nog geen genoeg van hebben! In dat geval kun je er ook voor kiezen om een (kamado) barbecue te kopen. Zoals een Big Green Egg, die ook wel het neusje van de zalm onder dit type BBQās wordt genoemd.
Voordelen van bedrijfsbarbecue
Sowieso is het een goed idee om personeel eens in de zoveel tijd te verwennen. Door goede omstandigheden te bieden zullen werknemers normaal gezien meer loyaliteit tonen en daarnaast zorgt het voor ontspanning. Ook versterkt het de band met collegaās. Een goede manier van teambuilding en elkaar beter leren kennen. Als het goed is halen jullie hier veel plezier uit. Tevreden werknemers betekent vaak betere resultaten.
Bedrijfsbarbecue op eigen locatie
Wordt er een feest zoals een bedrijfsbarbecue gegeven op de eigen werkplek, dan hebben consumpties een nihilwaardering. Dat kan in sommige gevallen belasting technisch voordeliger zijn dan op een externe locatie boeken. Voor maaltijden dient een normbedrag van ā¬3,35 per maaltijd aangehouden te worden, wat of tot het loon van de werknemer gerekend kan worden of ondergebracht kan worden in de vrije ruimte (Werkkostenregeling-wkr.nl).
Externe bedrijfsfeesten onder werkkostenregeling
Hoe zit het dan als je een bedrijfsfeest zoals een BBQ of diner op een externe locatie geeft? Dan valt het onder de werkkostenregeling (WKR) die sinds 1 januari 2015 van kracht is. Deze richt zich op extraās die je aan personeel geeft. Normaal gezien mag je 1,2% van het totale loon van werknemers aftrekken, over alles daarboven betaal je 80% belasting. In verband met corona werd het percentage verhoogd. In 2022 geldt voor de eerste ā¬400.000 van de loonsom een percentage van 1,7%, boven dit bedrag geldt een percentage van 1,18%. Voor meer vragen over de WKR kun je terecht op Werkkostenregeling-wkr.nl of op de website van de Rijksoverheid.
Rekenvoorbeeld 2022
- Je betaalt ā¬500.000 per jaar aan lonen
ā¬400.000 x 1,7% = ā¬6.800
ā¬100.000 x 1,18% = ā¬1.180
- Dit komt neer op ā¬7.980 per jaar belastingvrije vergoedingen
Over alles daarboven betaal je 80% belasting
Jaarlijks opnieuw gebruik van de WKR
Het is overigens niet mogelijk om deze āvrije financiĆ«le ruimteā op te sparen, het wordt per jaar berekend. Veel werkgevers zien het als zonde om deze niet op te maken, enerzijds omdat op deze manier de winst gedrukt kan worden en anderzijds omdat het geven van een bedrijfsfeest goed is voor de werksfeer. Wie slim omgaat met de belastingregels en kiest voor de juiste timing op de juiste locatie die kan het meeste financiĆ«le voordeel behalen. Om te kijken wat de beste opties zijn in jouw specifieke situatie raden we je aan om contact op te nemen met een financieel adviseur/boekhouder.