Té hoge WOZ-waarde kost tot €2.538 extra per jaar… Zo maak je kosteloos bezwaar!

Bij een hogere WOZ-waarde betaal je ook hogere gemeentelijke belastingen.

926
Bezwaar WOZ waarde ondernemers

Als je je bedrijfspand gaat verkopen dan wil je natuurlijk het liefst een zo hoog mogelijke taxatie. Voor de WOZ-waarde daarentegen is het van belang dat die zo laag mogelijk wordt geschat. Waarom? Op basis van WOZ wordt de hoogte van de gemeentelijke belastingen bepaald. Hoe lager dus de WOZ, hoe lager de belastingen. 

Denk je dat de WOZ-waarde te hoog geschat is? Tijd om actie te ondernemen! In dit artikel vertellen we hoe je kosteloos bezwaar op de WOZ maakt. 

Voordelen lage WOZ-waarde 

De WOZ-waarde wordt vastgesteld namens de gemeente en op basis van dit bedrag betaal je diverse belastingen. Dit geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor ondernemers. Zowel vanuit ondernemersoogpunt als vanuit particulieren is het dus relevant om te kijken of WOZ-waarde bezwaar maken iets voor jou is. 

Particuliere woningbezitters 

Door het verlagen van de WOZ-waarde bespaar je waarschijnlijk op meer posten dan je denkt: 

 • Onroerende-zaakbelasting (OZB) 
 • Waterschapsbelasting 
 • Vermogensbelasting 
 • Inkomstenbelasting 
 • Roerenderuimtebelasting 

Huurders 

Ook voor huurders kan het relevant zijn om WOZ-bezwaar te maken. Hierdoor kan de huurpremie in veel gevallen verlaagd worden. 

Ondernemers 

Ook voor ondernemers is de WOZ-waarde grondslag voor gemeentelijke belastingen. Zowel als eigenaar als gebruiker betaal je onroerendezaakbelasting (OZB) als percentage van de WOZ. Indien je vennoot bent dan heeft het tevens invloed op de hoogte van de vennootschapsbelasting en vermogensrendementsheffing. Een verlaging van de WOZ kan je dus al snel flink wat kosten besparen. 

Voor vastgoedbeleggers en -beheerders is de WOZ-waarde grondslag voor het onroerend goed in box 3. Hoe hoger deze waarde, hoe groter het te betalen bedrag aan vermogensrendementsheffing. 

WOZ-waarde huis verlagen

Bezwaar maken WOZ-waarde 

Onlangs werden we getipt op de deskundigen van Bezwaarmaker.nl, gespecialiseerd in WOZ bezwaar maken. Dit is een initiatief van ervaren taxateurs en juristen waar je vrijblijvend een bezwaar indient tegen de waarde van je WOZ. Het enige dat je hiervoor moet doen is twee minuten de tijd nemen en een aantal gegevens invullen. Houd hiervoor je aanslagbiljet bij de hand. 

Hoe werkt het: 

 1. Vul in tegen welk (type) pand je beroep aan wilt tekenen 
 2. Vul aanslaggegevens in 
 3. Geef de reden van bezwaar op 
 4. Laat je contactgegevens achter 
 5. Laat Bezwaarmaker.nl je aanvraag beoordelen en indienen, ze werken op basis van no cure no pay. Indien het bezwaarschrift door de gemeente wordt ingewilligd, dan betaal je afhankelijk van type aanvraag niets of een percentage. Daarover hieronder meer. 

Bezwaar WOZ: No cure no pay 

Het bijzondere aan de dienstverlening van Bezwaarmaker.nl is dat zij werken op basis van No cure no pay. Indien het bezwaarschrift door de gemeente wordt afgewezen dan dragen zij de kosten voor de procedure. Gaat de gemeente wel akkoord, dan betaal je als ondernemer een kleine bijdrage (die lager is dan je besparing natuurlijk): 

 • Particuliere woning: Geen kosten. 
 • Bedrijfspand: je betaalt 30% op de besparing van de onroerendezaakbelasting (OZB). 

Verder belangrijk: aan welk bedrag voor een jaarlijkse besparing kun je denken? Dat is natuurlijk afhankelijk van het pand en de daling in waarde, maar tot nu toe lopen de besparingen uiteen van €63 tot maar liefst €2.538 per jaar. Dat is natuurlijk flink! Als je dit rekent over meerdere jaren dan loopt je voordeel al snel op in de tienduizenden euro’s. Gemiddelde besparingen: 

Hoelang duurt de uitspraak op het bezwaarschrift? 

De gemeente heeft tot 31 december van het betreffende belastingjaar de tijd om het bezwaar af te handelen. Deze termijn kunnen ze ook nog eens met zes weken verlengen indien ze dit tijdig aangeven. In het slechtste geval moet je dus erg lang wachten.  

Had je je gemeentelijke belastingen al betaald? Dan krijg je het ‘teveel’ betaalde belastinggeld nog wel terug bij een verlaging. Dit wordt door de gemeente teruggestort. Eis is dat je je binnen zes weken na dagtekening van het aanslagbiljet aanmeldt. 

Wordt de aanvraag afgewezen, dan is het altijd nog mogelijk om een beroepsprocedure op te starten (al zal dat niet altijd evenveel zin hebben).  

WOZ-waarde ondernemers

Wet waardering onroerende zaken 

Goed om in het achterhoofd te houden is dat als je deze procedure start, je verplicht bent om mee te werken aan een inpandige opname indien de gemeente hierom verzoekt. De betreffende ambtenaar die je verzoek behandelt, wijst hierbij een deskundige aan die langskomt om een beter beeld van de woning te krijgen. Dit gebeurt niet altijd, maar het is dus een mogelijkheid. 

Kan de WOZ-waarde naar aanleiding van het bezwaarschrift ook stijgen? 

We vroegen ons af of het ook zo kan zijn dat de WOZ-waarde stijgt naar aanleiding van je bezwaarschrift. Je wilt natuurlijk niet duurder uitkomen terwijl het je intentie is om minder te gaan betalen.

In het jaar dat je bezwaar wordt ingediend zal je WOZ-waarde sowieso niet stijgen. Wel kan dit het jaar daarna gebeuren, bijvoorbeeld als je een vergunningsvrije aanbouw hebt gedaan. Je huis wordt dan meer waard en bij een hertaxatie zal je huis dan logischerwijs ook in WOZ-waarde stijgen.

Het voordeel van Bezwaarmaker.nl is dat zij altijd vooraf aan het bezwaarschrift een controle doen op de objectkenmerken. Is de waarde goed of zelfs te laag, dan wordt er geen bezwaar ingediend. Een goede reden dus om gebruik te maken van de hulp van deze specialisten, want als je zonder genoeg voorkennis zelf aan de slag gaat met het indienen van een bezwaarschrift, dan kun je het jaar daarop ongewenst hoger uitkomen in je WOZ, terwijl dat misschien voorkomen had kunnen worden.

Vorig artikelKantoorpand kopen: de voor- en nadelen van de aflossingsvrije hypotheek
Volgend artikelFiscale regels en bespaartips voor het zakelijk gebruik van vrachtwagens