Personeelstekort in restaurants: tips voor effectiever werken

Soms kunnen simpele aanpassingen de effectiviteit (en dus de winst) vergroten.

622
Personeelstekort restaurant tips

Nu de horecagelegenheden eindelijk weer open zijn, hebben diverse restaurants te kampen met een ander probleem: personeelstekort. Meer dan eens worden openingstijden aangepast wegens onvoldoende capaciteit. Hoe zorg je er als restaurant voor dat je wel kunt blijven draaien? Mogelijk kunnen de volgende tips daaraan bijdragen.

Meer focus op time management

In plaats van je helemaal rot te rennen, loont het bij veel ondernemingen om juist het time management eens onder de loep te nemen. Welke tijd gaat er onnodig verloren aan bepaalde klussen en hoe kun je dit optimaliseren?

Zo kan bijvoorbeeld kwalitatieve apparatuur bijdragen aan meer effectiviteit, iets dat in sommige restaurants nog wel eens ontbreekt. Denk aan een goede groentesnijder, een grotere oven of kookpitten voor meer capaciteit. Dit zijn eenmalige investeringen die zich vooral op termijn zullen terugbetalen.

En zijn jullie bijvoorbeeld een uur bezig om de bestellingen netjes in het magazijn te zetten? Koop steekwagens en werk een grotere lading ineens weg. Lang bezig om alle borden op tafels op te ruimen? Kies dan voor serveerwagens. Denk eens na over welke processen nu lang duren en hoe bepaalde hulpmiddelen bij kunnen dragen om de tijdsduur van deze processen te verkorten.

Daarnaast zijn ook goede systemen van belang. Een handmatige manier van bestellingen opnemen? Gekoppelde softwaresystemen, waarbij bestellingen direct naar de bar of keuken gaan, zijn een stuk handiger. Hiermee kan veel tijd bespaard worden en dat scheelt alweer in het aantal benodigde werknemer.

Evalueer, leer en stel processen bij

Personeel staat de hele dag op de werkvloer en zij merken dan vaak ook als eerste wat wel en niet goed gaat, alsook wat beter kan. Het is daarom slim om dagelijks even een kort momentje samen te zitten om te evalueren. Gebruik de input van werknemers om processen beter te laten verlopen. Daarbij: werknemers die zich gehoord voelen zijn vaak ook nog eens tevredener over hun baan.

Jullie kunnen bijvoorbeeld ook nadenken over de looproutes. Mogelijk is het restaurant dusdanig ingericht dat de looproutes niet optimaal zijn. Of is de keuken een chaos en loopt iedereen door elkaar. Kijk waar je kunt optimaliseren.

Verder zou je ook de menukaart eens onder de loep kunnen nemen. Zijn er gerechten die nauwelijks verkocht worden? Schrappen! Dat scheelt ook weer in inkoop en het maakt het gemakkelijker voor de bediening en voor de keuken. Mogelijk blijf je hierdoor ook minder vaak met te grote inkoop zitten, waardoor je minder hoeft weg te gooien en het mes aan meerdere kanten snijdt.

Tips personeelstekort restaurant

Nieuw personeel aantrekken

De horeca is flink geraakt door de coronamaatregelen en daarnaast is dat personeelstekort nog groter geworden door de opkomst van flitsbezorgdiensten. Hier liggen de gemiddelde  lonen hoger, net als bij de GGD (vaccineren), waardoor veel jongeren ervoor kozen een andere baan te nemen. Uiteindelijk zien we dus dat dat personeelstekort in restaurants mede te danken is aan de relatief lage lonen (ergens anders kan men meer kan verdienen).

Hoge lonen bieden doet het altijd goed, en om snel veel nieuwe kandidaten aan te trekken kan helpen om een vacature uit te zetten met daarin de vermelding van het salaris, dat dan overigens wel hoger moet zijn dan gemiddeld. Daarvoor is het van belang dat je berekent of die investering in nieuw personeel oplevert wat je zou willen. Kijk daarbij niet alleen naar het financiële plaatje, maar ook naar de service die je hierdoor aan klanten kunt bieden (waardoor ze bijvoorbeeld ook op termijn terug willen blijven komen).

Vorig artikelAls ondernemer geld lenen voor privédoeleinden? Zo werkt het!
Volgend artikelKantoorruimtes makkelijk gemaakt met deze tips