Neem verantwoordelijkheid en kies voor duurzame kunststof verpakkingen

480
plastic flesjes

Als ondernemer die zelf producent is van producten is het nadenken over verpakkingen van cruciaal belang. Niet alleen wil je graag dat je producten op een goede manier en vooral schadevrij geleverd worden, maar ook wordt de maatschappelijke roep om duurzame verpakkingen steeds groter. Hoe kun je daarmee aan de slag, zeker wanneer je producten momenteel verpakt worden met gebruik van kunststof?

Een groen en positief imago

Steeds meer mensen zijn bezig met besparen en dan niet alleen in de financiële zin, maar ook vanuit duurzaamheidsperspectief. Het wordt daarom lang niet altijd meer gewaardeerd als je je producten in een harde plastic verpakking levert. Consumenten beginnen dat langzaam gek te vinden. Door te kiezen voor een duurzame manier van het verpakken van je producten zorg je er daarom voor dat je klanten een positief gevoel overhouden aan je producten. Hierdoor kun je direct een streepje voor nemen op je concurrenten. Bovendien is het natuurlijk ook simpelweg een manier om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en draag je als bedrijf je steentje bij aan een beter milieu.

Duurzaam kunststof

Het is echter niet altijd mogelijk om je producten in bijvoorbeeld een kartonnen verpakking te verschepen. Denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen of vloeibare materialen. Hierbij wordt nog steeds vaak gekozen voor het gemak en betrouwbaarheid van kunststof. Wist je echter dat, hoewel kunststof vaak als vervuilend wordt gezien, wel degelijk op een duurzame manier ontwikkeld kan worden? Daarmee is de consensus dat kunststof slecht is voor het milieu niet altijd terecht.

Feit is wel dat om kunststof op een duurzame manier te produceren veel expertise nodig is. Bedrijven die hiervoor oplossingen hebben bedacht hebben dan ook absoluut de toekomst en er is veel vraag naar. Wat zijn dan manieren waarop kunststof duurzaam geproduceerd kan worden?

  • Ten eerste kan kunststof geproduceerd te worden zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen in de productie, maar door de productielijn te voorzien van zelf opgewekte energie.
  • Door de infrastructuur van het bedrijf efficiënt en modern in te richten kan een significante hoeveelheid energie bespaard worden bij de productie van kunststof.
  • Uiteraard hoeft kunststof daarnaast niet volledig opnieuw vervaardigd te worden, maar kan het ook gemaakt worden door het recyclen van gebruikte materialen. Dit zorgt er niet alleen voor dat er een nuttige oplossing is voor gebruikte kunststoffen, maar ook dat er minder kunststof in de natuur terecht komt.

Spuitgieten is de toekomst voor kunststof verpakkingsmaterialen

Spuitgieten is een manier van kunststof producten, waarbij niet alleen duurzaamheid, maar ook een hoge kwaliteit van producten centraal staat. Bij deze methode kunnen hoge volume worden geproduceerd terwijl ondertussen het energieverbruik geoptimaliseerd wordt. Hierdoor wordt kunststof dus zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Deze methode kan gebruikt worden voor verschillende soorten kunststof materialen, zoals polyethyleen, polypropyleen, maar ook duurzaam composteerbaar biomateriaal.  Wanneer je dus grote volumes kunststof verpakkingen nodig hebt voor het verpakken van jouw producten, dan is het slim op om zoek te gaan naar een gespecialiseerd spuitgietbedrijf dat bovendien gebruikt maakt van gerecyclede materialen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te maken. Uiteraard kun je dit vervolgens ook laten vermelden op je verpakkingen om te laten ziet dat je ondanks de noodzaak voor kunststof wel aan milieu gedacht hebt, dit versterkt het verantwoorde imago van je bedrijf.

Vorig artikelIn de zomer werken met kinderen thuis, hoe houd je ze bezig?
Volgend artikelAls ondernemer geld lenen voor privédoeleinden? Zo werkt het!