Passief inkomsten genereren, kan dat?

Bouw een winstgevende website met toekomst.

1235
Biljetten van 50 euro

Wanneer je spaargeld over hebt kun je bijvoorbeeld investeren in ontroerend goed, deelnemen aan een crowdfunding project of beleggen in aandelen en obligaties. Heb je geen zak geld achter de hand? Met weinig investering kun je als je het goed doet passief inkomen online verdienen, namelijk met affiliate marketing. Dat is echter niet zo gemakkelijk als wel eens geprojecteerd wordt. Als je niet hard werkt, gaat het je niet veel opleveren. Hoe affiliate marketing werkt vertellen we je in dit artikel.

Passief inkomen verdienen online: affiliate marketing

Met affiliate marketing, ook wel performance based marketing genoemd, kun je online geld verdienen door middel van het genereren van verkopen of leads. Bij deze vorm van internetmarketing plaats je affiliate links of banners op een website. Wanneer bezoekers daarop klikken en vervolgens een aankoop doen of hun gegevens achterlaten, dan krijg je een bepaalde commissie. Je kunt je voorstellen wanneer je een website hebt met veel bezoekers en veel kliks, dat je commissie al snel aardig op kan lopen.

Om het proces te versnellen zou je tevens kunnen investeren in linkbuilding, waardoor je website stijgt in autoriteit voor de zoekmachine, waardoor je dus hoger organisch zal ranken en de kans op organische bezoekers toeneemt. Geen ervaring met linkbuilding of andere SEO-activiteiten? Neem dan zeker een SEO-specialist in de hand, want verkeerde beslissingen kunnen snel tegen je werken.

Voorbeelden van opbrengsten in affiliate marketing:

  •  Je schrijft een artikel over de nieuwste zomercollectie. Iemand klikt op de link van een t-shirt (€40) en bestelt die vervolgens samen met twee broeken (€160). Het totaalbedrag is €200 en de commissie die je verdient bij die aanbieder is 5% van het totale orderbedrag. Je ontvangt dus €10.
  • Je schrijft een artikel over de voordelen van een online veiling. Als mensen klikken en een bieding doen dan ontvang je €0,25 per bieding. Wanneer iemand tien biedingen doet dan ontvang je €2,50.
  • Je adviseert anderen om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief van een bepaalde aanbieder in ruil voor een kortingscode van €5. Mensen melden zich hiervoor aan en door dit doen ontvang jij €1,50 per lead.

Zorg voor waardevolle content

Ga je via Google op zoek naar tips voor affiliate marketing vind je allerlei “goeroes” die je gouden bergen beloven door een cursus te volgen en te volgen wat zij doen. Om een goedlopende website (bijvoorbeeld blog) te krijgen, moet je echter natuurlijk wel investeren. Dit vooral in de vorm van tijd, omdat je de website op moet zetten en veel tijd moet steken in goede en unieke content. Het komt je niet aanwaaien als je geen toegevoegde waarde creëert voor je bezoekers door simpelweg bestaande artikelen te herschrijven. Zorg dat je uniek bent en geen eenheidsworst in de massa van andere cursisten. Je bent dan namelijk én niet uniek waardoor je geen toegevoegde waarde hebt én je creëert je eigen concurrentie. Waarom moet een bezoeker specifiek op jouw website zijn?

In onderstaande video legt Ahrefs, een van de beste SEO-tools ter wereld, uit hoe je ervoor zorgt dat je content opvalt.

Affiliate links plaatsen op je website

Hoewel sommigen denken dat affiliate marketing een manier is om slapend rijk te worden, is het dat zeker niet. Een website heeft namelijk onderhoud nodig. Voordeel aan affiliate marketing is wel dat je niet per se veel geld hoeft te investeren. Met een goed hostingpakket en een URL kom je al een heel eind.

Nadat je de website hebt opgezet, moet je tevens zorgen dat je de juiste affiliate links plaatst op je website. Hiervoor kun je terecht bij een affiliate netwerk. Dit is een tussenstation om adverteerder en publisher (jij in dit geval) te verbinden. Ze zijn als het ware een verzamelplatform waarop je aangesloten aanbieders, bijbehorende commissies en advertentiemateriaal vindt. Je kunt hier de inkomen genererende links vandaan halen die je vervolgens op je eigen website plaatst.

Aansluiten bij affiliate netwerken

In Nederland zijn verschillende affiliate netwerken actief. Bij de meesten kun je je gratis inschrijven. Vervolgens kies je zelf voor welke programma’s je je aanmeldt. Let op, vaak word je alleen toegelaten tot programma’s die aansluiten bij je website. Heb je bijvoorbeeld een website over elektronica, dan is aanmelden bij een kledingwinkel zinloos.

Binnen de platformen kun je per categorie kijken welke programma’s interessant zijn om te promoten voor je website. Daarbij is de hoogte van de commissie en de potentie tot verkoop (conversie) relevant.

Bij welke affiliate netwerken aansluiten?

Ieder affiliate netwerk biedt verschillende programma’s aan, dus wanneer je een groter aanbod wilt promoten is het slim om je bij meerdere netwerken aan te sluiten. Bekende en toegankelijke programma’s zijn de volgende affiliate netwerken.

1.      Tradetracker

Tradetracker is het grootste affiliate netwerk in Nederland met meer dan 3000 programma’s in het portfolio. Om deze reden, samen met de overzichtelijke en gemakkelijke interface is Tradetracker een uitstekende keuze voor iedereen die wil starten met affiliate marketing. Je vindt er bovendien grote namen zoals Financial Lease, LOI en Mijndomein. Ze bieden verschillende verdienmodellen, waarbij commissie bijvoorbeeld uitbetaald wordt aan de laatste klik in de funnel of verdeeld wordt over meerdere kliks in de funnel (Real Attribution). Het aanmaken van een account is gratis.

2.      Awin

Awin (voorheen in Nederlandbekend onder de naam Zanox) heeft een portfolio van meer dan 500 adverteerders in vrijwel alle branches. Per affiliate campagne hebben ze een vaste accountmanager, waardoor het heel gemakkelijk schakelen is wanneer je vragen hebt over een programma of de samenwerking wilt intensiveren. Bij Awin vindt je de campagnes van onder andere Vodafone, Ziggo en Univé. Bovendien hebben ze een gebruiksvriendelijke interface. Een publisher-account kost je eenmalig €5.

3.      Daisycon

In de handige interface van Daisycon vind je meer dan 800 campagnes. De focus ligt op aanbieders in fashion, finance, telecom, energie en reizen. Denk hierbij aan boekhoudprogramma’s of het private leasen van auto’s. Qua promotiemateriaal bieden ze veel vergelijkingstools die je kunt implementeren middels een code op je website. Een account maak je gratis aan.

Naast bovengenoemde grootste drie Nederlandse netwerken zijn er nog meer beschikbaar, zoals TradeDoubler, Webgains of FinanceAds. Daarnaast hebben sommige aanbieders een eigen affiliate programma opgezet. Voorbeelden hiervan zijn Bol.com en Amazon. Wil je een bepaalde aanbieder promoten en weet je niet bij welk netwerk die aangesloten zit, dan biedt Googlen op ‘naam aanbieder + affiliate’ uitkomst. Let op, niet iedere webshop is aangesloten bij een affiliate netwerk, er zijn ook bedrijven die zich hier niet mee bezig houden.

Vorig artikelBetere designs voor je bedrijf dankzij een grafische cursus
Volgend artikelHoe zet je zelf een crowdfunding project op via Oneplanetcrowd?