Wil je een nieuwe huisstijl laten ontwikkelen omdat je oude huisstijl wel eens in een nieuw jasje gestoken mag worden? Of begin je juist from scratch met een nieuw bedrijf en is het tijd om die toffe look voor je bedrijf neer te zetten? In dit artikel geven we je een aantal toepasbare tips over huisstijl ontwikkelen. Doe er je voordeel mee.
1. Besef dat een huisstijl ontwikkelen moeilijker is dan je denkt
Neem je tijd voor het ontwikkelen van een huisstijl. Denk er goed over na en voorkom dat je gaat afraffelen omdat je denkt dat het ‘minder belangrijk’ is.
Hè, wat is dat nou weer voor tip? Ja echt, we willen maar al te graag benadrukken dat dit klusje niet onderschat mag worden. Vooral nieuwe bedrijven willen vaak focussen op het groter maken van hun bedrijf. ONDERNEMEN. Maar geloof ons, een goede basis zal op den duur zeker zijn vruchten afwerpen. Anders ben je over 5 jaar aan het Googlen naar ‘nieuwe huisstijl ontwikkelen’ en dat wil je liever voorkomen. Ben je juist op dit artikel beland omdat je al bezig bent met rebranden? Dan is tip 3 wellicht de beste tip voor je.
2. Ontdek de elementen die de basis van je huisstijl vormen
Een brainstorm, waarbij je al je gedachtenspinsels op papier zet, is een goede manier om de kern van je huisstijl helder te krijgen. Een huisstijl die jouw waarden weerspiegelt.
Een huisstijl ontwikkelen is niet gemakkelijk, maar als je weet wat speerpunten zijn dan kun je in ieder geval alvast een basis zetten. Wie weet heb je zelf grafische kennis en kom je daarmee al tot de kern. Zo niet, dan kun je beter je huisstijl laten ontwikkelen door een professional (daarover later meer). Je hoeft immers niet à la minute een pro aan de haak te slaan. Plan voor jezelf een brainstorm. Schrijf je merk in het midden neer en begin met associaties maken. Waar denk je aan? Welke kleuren, vormen, symbolen passen er bij je? Welke waarden wil je uitstralen? Wie is je doelgroep? En wat vind je zelf mooi en wat past er volgens jou goed bij je bedrijf? Creëer alvast die basis voor je huisstijl en ga naar stap 3.
3. Finetunen met een grafisch vormgever
Tijd om bovenstaande ideeën om te zetten tot een concrete huisstijl. Heb je zelf niet genoeg grafische kennis, dan is het slim om een professional in te schakelen.
Wie weet heb je zelf een grafische achtergrond. Kun je uitstekend uit de voeten met tools als Photoshop, InDesign en andere grafische tools. Heb je dat niet? Besteed het dan liever uit aan een specialist. Je kunt niet overal goed in zijn en grafische vormgeving is echt een vak apart. Een goede grafisch vormgever kan net dat verschil maken tussen een knutselwerkje van jezelf en een professioneel resultaat, zonder de kern te verliezen die je bij stap 2 achterhaald hebt. Hij of zij zet een logo voor je op, helpt je bij het bepalen van kleurtonen, brengt de juiste nuances aan, en brengt alle onderdelen van de huisstijl in balans.
4. Stap ervan weg voordat je de knoop doorhakt
Behandel je huisstijl als een kindernaam: vind je deze over x jaar ook nog mooi? Leg het even naast je neer en kijk er later met een objectieve blik naar.
Een huisstijl is wat dat betreft een beetje vergelijkbaar met een kindernaam. Je kunt deze veranderen, maar het heeft heel wat voeten in de aarde. Het is dan ook wel zo prettig als je deze over een x aantal jaren ook nog mooi vindt. Daarom raden we aan om niet meteen de knoop door te hakken. Je bent al even met je huisstijl ontwikkeling bezig en daar staar je je al snel blind op. Leg het bijvoorbeeld een maand weg en probeer er met een open mind naar te kijken. Wat vind je goed en wat vind je minder goed? Waar ben je tevreden mee en waar ben je eigenlijk al op uitgekeken? Finetune de huisstijl en daarna ben je ready to rock!