Werknemer ontslaan? Wettelijke redenen om iemand ontslag te geven

Wat mag wel of niet bij ontslag?

1128
twee vrouwen praten aan tafel

Iemand ontslag geven is natuurlijk nooit leuk. De reden om een arbeidscontract te beëindigen kan verschillende redenen hebben. Overweeg je zelf om iemand te ontslaan? In dit artikel lees je over de wettelijke regelgeving omtrent ontslag. Lees ze goed door om te kijken of jouw situatie gegrond is en ontdek wat je kunt doen om de situatie zo goed mogelijk door te komen.

Dit artikel is bedoeld voor werkgevers met personeel in dienst, maar is ook informatief voor werknemers die meer willen weten over ontslagrecht.

Wanneer kun je iemand ontslag geven of ontslag krijgen?

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat werkgever en werknemer niet meer tevreden over elkaar zijn. Vaak komt het vanuit één partij, die niet meer verder wil met de ander. Wanneer een werknemer zelf ontslag neemt, bijvoorbeeld omdat die ergens anders wil gaan werken, dan wordt het contract na de uitwerktermijn of eerder in overleg beëindigd. 

Maar wil je als werkgever iemand ontslaan? Tijdens de proefperiode of met een tijdelijk contract is dat geen probleem. Je kiest ervoor om het contract op te zeggen of niet meer te verlengen.

Bij een vast contract is het echter wat lastiger, want je mag een vast contract zonder ‘gegronde’ reden niet opzeggen. De volgende redenen zijn wel gegrond om iemand te ontslaan:

  • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen
  • Ontslag door arbeidsconflict/disfunctioneren
  • Ontslag op staande voet
  • Ontslag met vaststellingsovereenkomst

Natuurlijk zitten er per reden wel voorwaarden en regels aan. We lichten ze hieronder per onderdeel toe.

Ontslag bedrijfseconomische redenen

Wanneer iemand meer kost dan oplevert of wanneer iemand langdurig in de ziektewet zit, dan is het goed voor te stellen dat je financieel gezien niet blij (meer) bent met deze werknemer. Ook kan een situatie voorkomen waarbij je bedrijf er slecht voorstaat en je je personeel simpelweg niet meer kan betalen of niet genoeg werk voor ze hebt.

Ontslag om bedrijfseconomische redenen vraag je aan bij het UWV. Je moet als werkgever bewijzen dat het inderdaad om een economisch ontslag gaat. De rechter moet dit geldig verklaren.

Wanneer verklaart de rechter ontslag op bedrijfseconomische reden geldig? Dit is geheel afhankelijk van de situatie je bedrijf en de werknemer. Bij langdurige ziekte moet een werknemer in principe al minimaal twee jaar ziek zijn. Er zijn ook tal van uitzonderingen op de regel, bijvoorbeeld wanneer een zieke werknemer weer een paar weken is komen werken.

Om te weten of het ontslag volgens de wet gegrond is, is het aan te raden een bedrijfsjurist in te schakelen die de situatie beoordeelt en advies verleent. Deze advocaat zal je bijstaan tijdens de ontslagprocedure. Wanneer je uiteindelijk toestemming krijgt om je werknemer op basis hiervan te ontslaan, dan heeft deze recht op een transitievergoeding. Zo niet, dan blijft de werknemer in dienst.

Overweeg daarom altijd goed of ontslag op deze manier een goede keuze is, want het kost je veel tijd en geld. Mocht het niet lukken dan behoud je de werknemer, wat na zo’n procedure niet wenselijk is voor het functioneren op de werkvloer. Een advocaat zal proberen een rechtszaak te voorkomen. Benieuwd naar de vrijblijvende kosten van een advocaat?


Advocatuur Nederland

Ontslag arbeidsconflict of disfunctioneren

Wanneer jijzelf of een andere collega een conflict heeft met een werknemer of zijn taken volgens jou niet naar reële verwachting uitvoert, dan kun je ontslag aanvragen bij de kantonrechter. De reden hiervoor is dan dat de werknemer in je ogen niet goed (genoeg) functioneert. Je moet hierbij een werknemer al wel eerder via gesprekken op de hoogte hebben gesteld van dit functioneren, zodat deze de kans heeft om zich te verbeteren.

De ontslagprocedure verloopt in dit geval ook via de kantonrechter en er vindt een hoorzitting plaats. Bij acceptatie van de aanvraag heeft de werknemer recht op een transitievergoeding, zo niet dan blijft deze in dienst.

Ook hier is het weer aan te raden om een bedrijfsjurist om advies te vragen, want het is niet wenselijk om deze situatie in gang te zetten als de kans op resultaat klein is. Hier vind je een overzicht van bedrijfsjuristen bij jou in de buurt en doe je vrijblijvend een prijsopvraag.


Ontslag op staande voet

Hierbij wordt de werknemer direct uit dienst gezet en mag dan ook geen werkzaamheden meer uitvoeren. De werknemer heeft in dit geval geen recht op een ww-uitkering en de werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen.

Deze situatie komt voor in extreme gevallen, bijvoorbeeld wanneer er diefstal is geconstateerd. Ook bij geweld op de werkvloer of seksueel misbruik kan ontslag op staande voet worden aangedragen.

Ontslag vaststellingsovereenkomst (VSO)

Zonder advocaat of rechter van personeel afkomen kan het beste middels een VSO. Hierbij biedt de werkgever een financiële vergoeding voor het ontslag aan. Beide partijen moeten hierbij akkoord geven en de werknemer zal vaak proberen meer uit de vergoeding te halen.

Toch kan deze manier soms de beste zijn, omdat je hiermee een (langdurige) procedure uit de weg gaat en (meestal) op een respectvolle manier afscheid van elkaar neemt.

Wat kost een ontslagrecht advocaat?

Kun je wel wat juridische hulp gebruiken bij het ontslaan van een medewerker? Het kost je wat, maar je kunt er uiteindelijk ook veel tijd en geld mee uitsparen. De kosten zijn altijd afhankelijk van de situatie en het aantal uren dat hiermee gemoeid is. Vaak kun je gebruikmaken van een gratis kennismakingsgesprek, waaruit je kunt beslissen of je het de investering waard vindt. 

Ook kun je gratis offertes aanvragen van advocatenkantoren bij jou in de buurt. Zo heb je alvast een inschatting. Weeg altijd goed de kosten, voordelen en de verschillende ontslagmogelijkheden tegen elkaar af – en bepaal welke van toepassing is in de situatie. Zo voorkom je dat je een jarenlange procedure ingaat waarvan beide partijen niet beter worden.

Vul hier een korte beschrijving van de situatie in en ontvang vrijblijvende offertes van bedrijfsjuristen.

Vorig artikelWetsvoorstel verplichte AOV voor zelfstandigen ingediend bij SZW
Volgend artikel7x eco-vriendelijke schoonmaakproducten voor een schone werkplek