Leg juridische kwesties voor aan een advocatenkantoor 

348

Als ondernemer wil je de focus leggen op de belangrijkste processen binnen de organisatie; het continueren en door laten groeien van de gerealiseerde omzet is je hoofddoel. Het ondernemen gaat hand in hand met het nemen van risico’s. Denk aan het aannemen van een eerste medewerker. Wat doe je op het moment dat het financieel minder gaat met de organisatie? Kun je de medewerker in zo’n geval direct ontslaan, of moet daar een rechter aan te pas komen? In dergelijke situaties is het prettig terug te kunnen vallen op de expertise en kennis van een advocatenkantoor. Hier staan arbeidsrecht advocaten klaar om je van juridisch advies te voorzien. Niet alleen een arbeidsrecht advocaat helpt je verder; ook advies van een ondernemingsrecht advocaat kan zeer wenselijk zijn. In dit artikel lees je hier meer over. 

Aan de slag met de overname van een concurrent 

Binnen verschillende sectoren komt het regelmatig voor dat organisaties belangrijke concurrenten overnemen om zo aan marktaandeel te winnen. In andere gevallen wordt een partij overgenomen om bijvoorbeeld kennis in te kopen. Of wat te denken van een bedrijfsovername om het personeelsbestand uit te breiden? Bij een bedrijfsovername komt veel kijken, waarbij een goede voorbereiding cruciaal is. Denk aan het op correcte en rechtsgeldige wijze vastleggen van de gemaakte afspraken tussen de betrokken partijen. Het moet juridische conflicten nadien helpen te voorkomen. Er zijn verschillende advocaten in Heerenveen, Groningen of bijvoorbeeld Emmen die je hierbij kunnen assisteren. Doe het niet zelf, maar vertrouw op de kennis van anderen hierin. Het helpt veel gedoe te voorkomen. 

Advies bij het aannemen van je eerste werknemer 

Datzelfde advies geldt voor het aannemen van een eerste werknemer. In de inleiding van dit artikel werden al voorbeelden van vragen genoemd die hierbij zullen opspelen. Wat zijn de risico’s van het aannemen van een eerste personeelslid? Welke rechten en plichten heb je straks als werkgever? Daar komt het opstellen van een arbeidsovereenkomst nog bij. Een advocaat leest deze arbeidsovereenkomst grondig voor je door, om samen met je te kijken of deze sluitend en rechtsgeldig is. Niet iedere bepaling kan standaard in een arbeidsovereenkomst worden opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan een concurrentiebeding om te voorkomen dat je eerste medewerkers kort na hun aanstelling overstappen naar de concurrent. Het toevoegen ervan aan een arbeidsovereenkomst mag slechts in enkele gevallen; een arbeidsrecht advocaat vertelt je er meer over. 

Tip: om onnodig hoge kosten te voorkomen is het sterk aan te raden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten als ondernemer. 

Vorig artikelEnergie besparen op kantoor? 10 tips!
Volgend artikelDe 3 beste all-in-one printers voor kantoor