Digitaal VOG aanvragen, zo regel je dat gemakkelijk en snel!

Binnen vijf minuten regel je online een Verklaring Omtrent Gedrag.

936
VOG aanvragen digitaal

Een VOG, oftewel een Verklaring Omtrent Gedrag, is een officieel document dat aantoont dat je geen relevant verleden hebt met justitie of politie. Je hebt het verplicht nodig in bepaalde branches, bijvoorbeeld in de zorg. Ook voor sommige visumaanvragen is een VOG verplicht.

Tegenwoordig hoef je niet per se meer naar het gemeentehuis voor het aanvragen van een VOG, je regelt het gemakkelijk online. We vertellen je hier hoe het digitaal aanvragen van een VOG in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden.

Wanneer krijg je een VOG?

Bij het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag wordt er gekeken of je geen verleden hebt met justitie en of je nooit strafbare feiten hebt gepleegd. Is dit het geval, dan krijg je de VOG thuisgestuurd.

In andere gevallen hangt het krijgen van een VOG af van het doel waarvoor je de verklaring nodig hebt, zoals het visum voor een bepaald land of het doen van (vrijwilligers)werk in een bepaalde branche. Hierbij wordt het screeningsprofiel waaraan je moet voldoen naast jouw verleden gelegd.

De screeningsautoriteit Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, kijkt dan op basis daarvan of de ‘strafbare feiten uit je verleden’ relevant zijn voor het doel van de VOG. Ben je het niet eens met de uitkomst, dan kun je bezwaar indienen.

Voorbeeld: Je hebt meerdere zware verkeersovertredingen op je naam staan. Vraag je een VOG aan omdat je taxichauffeur wilt worden, dan kan er een bezwaar zijn. Gaat het om een VOG voor een kantoorbaan, dan zijn de verkeersovertredingen vaak niet relevant en kun je de verklaring toch krijgen.

Let op, de aanvraag wordt altijd individueel bepaalt en diverse factoren spelen een rol, zoals de zwaarte van de overtreding, frequentie en hoe lang geleden het is. Lees hier meer over de VOG terugkijktermijn bij een strafblad.

VOG aanvragen digitaal

VOG aanvragen digitaal

Het aanvragen van een VOG kon in het verleden nogal een proces zijn. Je moest twee keer naar het gemeentehuis en had in sommige gevallen de handtekening van je werkgever nodig. Kortom, een VOG aanvragen bij de gemeente nam best wat tijd in beslag.

Tegenwoordig kun je het gelukkig heel gemakkelijk digitaal regelen. Een VOG aanvragen online is binnen vijf minuten gebeurd, volg daarvoor de volgende stappen:

  1. Bekijk hier de opties voor VOG aanvragen en vul het formulier in (of doe het via een externe website)
  2. Vul je persoonlijke gegevens in
  3. Geef aan voor welke functie of ander doel je de verklaring nodig hebt
  4. Betaal indien nodig de kosten
  5. Vaak heb je binnen 5 tot 8 dagen VOG (mits goedgekeurd)

De screening wordt net als bij een VOG gemeente-aanvraag gedaan door Dienst Justis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Dit is de enige instantie in Nederland die bevoegd is om aanvragen te beoordelen en VOG’s af te geven.

VOG aanvragen kosten

De kosten voor een VOG zijn normaliter rond de €40. Voor dat bedrag vraag je ook een VOG bij de gemeente aan.

Heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig voor vrijwilligerswerk? Als je met kinderen of kwetsbare personen werkt dan kun je een gratis VOG aanvragen. Organisaties kunnen zich voor deze aanvraag aanmelden via Gratisvog.nl en direct meer informatie lezen over de eisen voor deze gratis verklaring.

VOG aanvragen online

Hoelang is een VOG geldig?

De geldigheidsduur van de VOG hangt af van verschillende factoren. Soms is de geldigheid in de wet geregeld, bijvoorbeeld bij werken in de kinderopvang (maximaal twee maanden oud wanneer je start met werken). Op het moment dat je een strafbaar feit pleegt dan krijgt de werkgever automatisch een seintje. Op dat moment moet je opnieuw gescreend worden.

In andere branches hangt het bijvoorbeeld af van de instelling zelf. Sommige werkgevers hebben hier zelf eisen voor opgesteld. Vaak heb je een nieuwe VOG nodig wanneer je start met een nieuwe baan (afhankelijk van branche). Zoek daarom naar de regels in jouw branche of vraag ze na bij je werkgever.

VOG kwijtgeraakt, wat nu?

Ben je je VOG verloren, dan kun je helaas geen kopietje krijgen. Deze mag niet uitgegeven worden, om de reden dat er in de tussentijd veel gebeurd kan zijn. Je hebt geen garantie dat je een nieuwe VOG krijgt. In dit geval zal je dus een nieuwe aanvraag moeten doen. Ben je je VOG kwijt, ook dan vraag je een nieuwe VOG online aan.

Vorig artikelReview verzamelen tips: zo vergroot je de betrouwbaarheid van je webshop!
Volgend artikelNew10: snel & betrouwbaar je zakelijke financiering aanvragen