Verkoop je producten online en worden die via een vervoerder bezorgd bij je klanten thuis? Dan wil je natuurlijk wel dat deze zo goed mogelijk bij de klant komen. Een goed moment om eens de verpakkingsindustrie in te duiken. Hoe kom je aan goede verpakkingen voor je producten? Wat zijn de mogelijkheden en hoe kom je aan de beste prijzen voor goede kwaliteit? We beantwoorden deze vragen in dit artikel.
Producten verzendklaar maken
Ieder product verdient bij verzending een goede verpakking. Het is belangrijk dat je kiest voor de juiste soort verpakking. Wanneer de verpakking te groot is, dan loopt de bestelling de kans om te gaan schuiven en kan daardoor beschadigingen oplopen bij de post. Breekbare producten kun je bijvoorbeeld niet in een envelop door de brievenbus laten bezorgen. Er zijn verschillende soorten verpakkingen:
- Verzendenveloppen, bijvoorbeeld met noppenfolie aan de binnenkant
- Stevige zakken
- Dozen in allerlei formaten
Daarnaast kun je gebruikmaken van opvulmateriaal of extra bescherming, met inpakpapier, opvulpapier, noppen- of schuimfolie en luchtzakjes.
Verpakkingsmateriaal: goedkoop en kwalitatief
We noemen hier een aantal voorbeelden van kwalitatieve en goedkope verpakkingen voor je, die je ook in kleine aantallen kunt bestellen.
1. Verzendenveloppen
Een bubbelenvelop is perfect om verschillende kleine producten goed te beschermen bij vervoer. Ze zijn vrij stevig en ze passen tevens door de brievenbus, wat gunstig is voor de frankering. Het grootste nadeel is dat ze niet zo heel groot zijn, waardoor je relatief beperkt bent in wat je kunt versturen. Het is wel de voordeligste optie als je producten erin passen. Luchtkussen enveloppen bestel je al vanaf 8 cent per stuk.
Je hebt ook varianten zonder bubbels aan de binnenkant. Die zijn goedkoper, maar minder stevig. Ga dus bij voorkeur voor de envelop met bubbels.
2. Dozen
Verpakkingsdozen heb je in allerlei soorten en maten en ze zijn perfect voor het versturen van grotere pakketten. Zorg dat je ze altijd goed dicht tapet, want bij de post kan een doos nog wel eens opengaan. Mocht de doos beschadigen dan vervangt de verzender vaak zelf de doos op plakt die dicht met eigen tape. Soms ziet het pakket er dan echt niet meer netjes uit of er kunnen producten kwijtraken, dit wil je zoveel mogelijk voorkomen. Om die redenen is het bovendien verstandig om te kiezen voor stevige dozen en niet zomaar de goedkoopste te pakken.
3. Opvulling
Producten mogen niet schuiven in het pakket, dit ter voorkoming van beschadiging. Daarom moet je de verpakking opvullen met goed opvulmateriaal.
Noppenfolie of luchtzakken zijn een goede keuze, want deze zijn niet zo zwaar (interessant voor de verzendkosten). Bovendien is dit ook relatief voordelig in aanschaf. Als je uit milieuredenen overweegt om geen plastic te gebruiken, dan kun je ook opvulkarton gebruiken.
Voor scherpere of breekbare producten is schuimfolie een goede keuze. Dit is wel heel wat duurder dan alternatieven, maar geeft een extreem goede bescherming tegen vallen en stoten.
Pakket verzenden: tips
- Waar velen niet aan denken is het gewicht. Een zwaarder pakket betekent hogere verzendkosten en meer verpakkingskosten. Het is dus van belang verschillende verpakkingen in te kopen, zodat je kunt besparen op materiaal en verzendkosten. Gebruik bij voorkeur licht opvulmateriaal, bijvoorbeeld luchtkussens.
- Indien het pakket zo klein is dat het door de brievenbus past, is het aan te raden hiervoor te kiezen, bijvoorbeeld met een noppenenvelop. Het maximale formaat dat door de brievenbus past is 38 x 26,5 x 3,2 centimeter. Dit is een stuk voordeliger dan pakketpost.
- Zorg dat je het juiste bedrag betaalt voor een pakket, want je wil niet dat de ontvanger achteraf bij moet betalen. Hier geef je geen goede indruk mee af.
- Zet voor de zekerheid een retouradres op het pakket, zodat je pakket niet zoekraakt wanneer deze niet bezorgd kan worden.