How to: niet zenuwachtig worden voor een sollicitatiegesprek

1103
twee vrouwen tijdens sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is voor veel mensen één van de spannendste gesprekken die ze moeten voeren. Voor hoeveel mensen brengt zo’n gesprek het gevoel van die spannende boekbespreking in groep 6 wel niet naar boven? Met deze tips zorg jij er echter voor dat je alle zenuwen (ten minste) een beetje onder controle krijgt!

Zenuwen zijn gezond tijdens een sollicitatie

Om maar gelijk met het ‘slechte’ nieuws te beginnen: een sollicitatiegesprek zal nooit niet spannend zijn. Het is en blijft een belangrijk gesprek waarmee jij de richting van je carrière hopelijk een nieuwe richting geeft. Het zou bijna onmenselijk zijn om daarvoor niet zenuwachtig te zijn. Hou daar dan ook rekening mee: je zult altijd met gezonde spanning in je onderbuik de kantoordeuren openen vlak voordat jouw sollicitatiegesprek plaatsvindt. 

Goede voorbereiding van een sollicitatie

Je kunt echter wel wat druk uitoefenen op de zenuwen. Dat begint met een goede voorbereiding. Lees je tot in de puntjes in over het bedrijf. Wat zijn de klanten waarmee ze werken? Welke cases worden er behandeld? Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Neem al deze informatie als een spons in je op. Verdiep je daarnaast ook in je gesprekspartners. Het is echt niet erg dat zij zien dat je hun LinkedIn-profiel bekeken hebt: dat getuigt juist van een goede voorbereiding. Doe het echter wel in één keer goed en kom niet 8 keer terug op zijn of haar profiel. Het helpt ook om het gesprek vooraf eens hardop te houden. Doe dit met je partner, huisgenoot of jezelf in de spiegel. Welke vragen kun je verwachten? Verdiep je hierin en kom goed beslagen ten ijs. 

Capaciteitentest oefenen voor bij een sollicitatie

Met een goede voorbereiding én acceptatie dat het komende gesprek gewoon spannend is, zul jij al een stuk zelfverzekerder de hand van je gesprekspartner schudden – mocht dit weer kunnen, gezien de huidige maatregelen. In veel gevallen behoort een assessment tot de sollicitatieprocedure. Zo kan je mogelijk nieuwe werkgever om de resultaten van een capaciteitentest vragen. Of je deze óók kunt voorbereiden? Jazeker! Bij Hellotest kun jij aan de slag met allemaal oefenpakketten zodat je al goed overweg kunt met assessments, zoals een capaciteitentest.

Overige tips tegen torenhoge sollicitatie-zenuwen

Naast een perfecte voorbereiding kun je met nog enkele tactische zetten je zenuwen onder controle krijgen. Plan de sollicitatie bijvoorbeeld zo vroeg mogelijk in. Zo zit je niet de hele dag naar de klok te kijken, de uren af te tellen en je enorm op te vreten. Het gevolg hiervan: torenhoge zenuwen. Werk verder bijvoorbeeld uit jezelf al een oefencase uit. Hiermee kun jij laten zien wat je in huis hebt en wat jij het bedrijf allemaal kunt bieden. Kijk daarvoor naar het klantenbestand of de huidige werkzaamheden en speel hierop in. Ook is het slim dat jij de dag van de sollicitatie zo min mogelijk aan je hoofd hebt. Zorg dus dat je agenda vrijwel leeg is, je kleren al netjes klaar liggen en je de reis al uitgestippeld hebt. Over die reis: kom altijd op tijd. Vertrek dus tijdig van huis en zorg niet, maar écht niet, dat je te laat bent. Beter te vroeg dan te laat.

Met deze tips moet je een heel eind komen. Succes en keep it cool!

Vorig artikelWanneer is het tijd om te digitaliseren als bedrijf?
Volgend artikelBitcoin waarde bereikt nieuwe recordhoogte in december rond $20.000!