Het moderne werken uitgelegd in 5 technieken

335
man en vrouw met virtual reality brillen

Wat is het moderne werken? Eigenlijk is dat een lastige vraag om te beantwoorden. Het moderne werken verandert namelijk elk moment. Dat is maar goed ook, want daar wordt iedereen beter van, van ondernemer tot consument. Kijk je naar die eerste groep, de ondernemers, dan is het lastig om altijd maar bij te blijven. Heb je net een nieuw systeem geïmplementeerd, staat de veel beter werkende opvolger alweer klaar. Gelukkig is het niet zo dat oudere systemen niet goed zijn. Maar als je helemaal bij de tijd wilt zijn, pak pen en papier er dan maar bij. Bij wijze van spreken dan hè.

AI

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI, staat misschien nog in de kinderschoenen, maar het wordt steeds geavanceerder. Ondernemers kunnen hiermee veel kosten besparen. Je kunt AI bijvoorbeeld inzetten om processen te automatiseren en te optimaliseren. Het klantgedrag kan door AI worden voorspeld. En wat de laatste tijd volop in de media is, is ChatGPT. Uit deze chatrobot komen teksten waar normaal uren aan gewerkt moet worden. Zijn dit de beste teksten? Nee, dat niet. Maar ze kunnen er absoluut mee door. Gespecialiseerde bedrijven zoals Whatson kunnen je helpen met de wondere wereld van AI.

Internet of Things

Het Internet of Things, kortweg IoT, opent een compleet nieuwe wereld. Zo worden slimme apparaten en sensoren gekoppeld aan het internet. Hierdoor kun je inzichten krijgen waarmee de processen worden geoptimaliseerd. Stel dat je een winkel hebt, dan kun je sensoren plaatsen waarmee gegevens worden verzameld over het gedrag van klanten. Met die gegevens kan de klantbeleving worden verbeterd.

Augmented Reality (AR)

Augmented Reality is een technologie die virtuele elementen aan de echte wereld toevoegt. AR kan bijvoorbeeld via een bril, maar ook via een tablet of smartphone. Het is ideaal als je klanten een unieke en interactieve ervaring wilt bieden. Dan kun je denken aan productdemonstraties en instructies voor het gebruik van producten. Klinkt het nog een beetje vaag? Klanten kunnen via hun smartphone de AR-functie inschakelen. Zo bekijken ze het product vanuit verschillende hoeken. Met AR kun je bijvoorbeeld virtuele showrooms ontwikkelen.

Blockchain

Blockchain ken je misschien wel van bitcoins. Het kan echter breder worden gebruikt. Blockchain is een digitaal grootboek dat transacties vastlegt. Blockchain kan processen vereenvoudigen en automatiseren. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten om contracten en overeenkomsten vast te leggen. Tussenpersonen en papieren documentatie worden hierdoor overbodig, waardoor je tijd en geld bespaart.

Houd het deels bij het oude

Een vreemde eend in de bijt van de moderne technieken, maar vroeger was het echt niet allemaal slechter. Uiteraard moet je mee met de nieuwe technieken, maar je hoeft het oude niet volledig los te laten. Waarom al je teksten door een robot laten schrijven als je een prima communicatiespecialist in dienst hebt? Het is weliswaar goedkoper, maar het draait bij het ondernemerschap ook om geluk. En je moet het wel erg goed met jezelf vinden als je iedereen door robots laat vervangen.

Vorig artikelWat zijn de voordelen van all-in ICT beheer?
Volgend artikelKiezen tussen kantoor en remote is helemaal niet nodig