Flyer of folder laten drukken? Denk aan deze tips!

De papiersoort heeft invloed op de algehele uitstraling van je drukwerk.

744
Folder drukken

Flyers en folders zijn al jaren een effectief communicatiemiddel om op een krachtige manier jouw boodschap over te brengen. Wellicht heb je veel tijd besteed aan het ontwerp en is het tijd om je meesterwerk te laten drukken. En dan kom je erachter dat er tal van opties zijn voor de bedrukking van jouw creatie. Van papiersoort tot afwerking, we geven je een aantal tips over waar je op moet letten bij het laten drukken van jouw flyer of folder.

1.    Bestand op juiste manier aanleveren

Voordat je gaat ontwerpen is het natuurlijk belangrijk dat je al nadenkt over het formaat. Bij het bestellen van drukwerk lever je het bestand aan in PDF, met 3 mm afloop aan iedere zijde zodat er goed schoon gesneden kan worden. Het is belangrijk dat je de PDF opmaakt en opslaat in het juiste formaat, want als je bestand te klein opgemaakt is dan loop je het risico op kwaliteitsverlies.

Kies je voor een folder? Dan selecteer je bij het drukken het eindformaat. Laat je bijvoorbeeld een folder drukken op formaat 148×148 mm, dan lever je de pagina’s in de juiste volgorde aan, van pagina 1 naar 4. Klinkt logisch natuurlijk, maar wanneer je kiest voor een zigzagfolder (6 pagina’s) dan kan het alweer wat lastiger worden. Je wilt immers niet dat jouw bedoelde voorkant ineens op de achterkant blijkt te staan. Check daarom altijd de aanleverspecificaties bij je drukker.

2.    Papiersoort en grammage kiezen

Er zijn oneindig veel papiersoorten verkrijgbaar. En de papiersoort die je kiest heeft invloed op de algehele uitstraling van je drukwerk. Drukkerijen geven vaak aan welke papiersoort het meest gekozen wordt, maar dat betekent natuurlijk niet dat je altijd met de stroom mee hoeft te gaan. Er zijn zoveel opties waarmee je meer op kunt vallen. We benoemen graag een aantal papiersoorten en kenmerken.

MC Mat of Glanzend: een veel gekozen papiersoort met een lichte glans (mat) of sterke glans (glanzend). Felle kleuren en foto’s komen hierop goed tot hun recht. Het papier voelt glad aan.

HVO Offset: een overkoepelende naam voor een helderwitte papiersoort met een matte uitstraling. Vaak wordt gekozen voor DigiGold IceWhite (extra wit). Voordeel van deze papiersoort is dat hij gemakkelijk beschrijfbaar is, handig dus voor flyers en folders die bijvoorbeeld dienen als inschrijfformulier.

Structuurpapier: met een structuur op het papier zorg je voor een luxe uitstraling. Keuze genoeg, bijvoorbeeld Tintoretto Gesso (licht bobbelend) of Linnenpersing.

Kraft, parelmoer of gekleurd papier: hiermee geef je kleur aan je drukwerk. Je moet er echter wel rekening mee houden dat de kleuren in jouw drukwerk een andere uitstraling kunnen krijgen (kleuren worden minder helder door achtergrondkleur papier). Wil je dit voorkomen, dan kun je dekwit onder de bovenste laag drukwerk laten plaatsen. Met parelmoer zorg je daarnaast voor een subtiele glitter in je drukwerk.

Gerecycled papier: Recycle papier heeft vaak een licht grijzige ondertoon en het kan zomaar zijn dat het ene vel net iets grijziger is dan het andere. Deze papiersoort is milieutechnisch gezien de beste keuze.

Nadat je een papiersoort hebt gekozen, kies je tevens het papiergewicht. Een hoger grammage zorgt voor meer stevigheid, maar is ook prijziger. Gaat het om wegwerpflyers, dan biedt een wat lager gramsgewicht ook prima uitkomst. Papiergewicht varieert over het algemeen van 80 tot 400 gr/m2.

Papiersoort kiezen

3.    Wel of niet lamineren

Bij lamineren wordt er een soort plastic laagje over je drukwerk aangebracht. Dit maakt het steviger en zorgt ervoor dat het niet tot nauwelijks kan scheuren. Dit is mogelijk bij gladde papiersoorten (niet bij structuurpapier). Het is aan te raden wanneer het om een flyer of folder gaat die lang mee moet gaan.

4.    Overige opties voor opvallen

Een leuke manier om je flyer of folder meer op te laten vallen is door te kiezen voor de optie rondhoeken. Hiermee creëer je dezelfde hoekvorm als bij speelkaarten. Een andere optie is om je drukwerk in een andere vorm te laten stansen (bijvoorbeeld een hart tijdens een Valentijn campagne). Je kunt ook een gat laten boren. Dan kun je je flyers aan een ring of touw bevestigen en ze ergens ophangen.

5.    Aantal stuks kiezen

Heb je alle keuzes doorlopen en wil je je folders en flyers drukken? Dan rest alleen nog het bepalen van de oplage. Je ziet al snel dat het bestellen van een grote oplage in verhouding veel voordeliger is dan meerdere keren een kleinere oplage bestellen. Dat heeft onder andere te maken met opstartkosten per batch. Zo kan een kleine oplage al snel 5x zo duur zijn per folder of flyer dan wanneer je kiest voor een grote oplage. Tip is daarom om liever te veel dan te weinig te bestellen, omdat je bij een nabestelling weer dieper in de buidel moet tasten.

Een laatste tip: bestel op tijd! Spoedbestellingen zijn mogelijk, maar daarvoor wordt over het algemeen extra spoedtarief berekend.

Vorig artikelB-VCA of VOL-VCA: wanneer is welke veiligheidscursus verplicht?
Volgend artikelVerduurzaam en bespaar met LED verlichting