Een kompas voor het vinden van een goede oppas!

Je kinderen in goede handen!

1154
Vrouw met kind

Als je veel werkt dan kan het nog wel eens voorkomen dat een oppas voor enkele dagen of avonden handig is. Je komt immers tijd te kort. Zeker als je thuis werkt kan dat nog wel eens lastig zijn. Ben je zelf op zoek naar een babysitter, oppas of gastouder? In dit artikel vertellen we je kort en krachtig hoe je snel aan een goede oppas komt. Tevens geven we je een Oppasland review, dat is een website over vraag en aanbod voor het vinden van een geschikte oppas voor je kinderen.

Oppas gezocht: hoe begin je met zoeken?

Wanneer je op zoek bent naar een gastouder of een oppas aan huis dan kun je het best beginnen met het rondkijken in je eigen netwerk. Hoe fijn is het als je iemand al kent? Vraag eens rond bij vrienden en familie. Ook zou je bijvoorbeeld een oproep kunnen plaatsen in de plaatselijke supermarkt, het stadsblad of dorpskrantje.

Lukt het op deze manier niet of kun je geen oppas met ervaring vinden? Dan kun je ook via internet te werk gaan. Een goede oppas vinden is daar in principe een fluitje van een cent, want er zijn genoeg sites die vraag en aanbod van oppassen samen brengen. Het moet echter natuurlijk wel betrouwbaar zijn.

Oppasland: oppas zoeken in de buurt

Oppasland.nl is een goed voorbeeld van een website die nanny’s, gastouders en kinderoppassers samenbrengt met ouders door ze aan elkaar te koppelen aan de hand van locatie. Vul simpelweg je postcode in en zie een overzicht van oppassers bij jou in de buurt. Je kunt selecteren op:

  • Afstand
  • Leeftijd
  • Ervaring
  • Geslacht
  • Beschikbaarheid
  • Overige kenmerken, zoals heeft kinderen, auto beschikbaar en rookt niet
Baby raakt gezicht vrouw aan.

B2B2C review Oppasland.nl

Natuurlijk hebben we voor B2B2C.nl de resultaten zelf even getest. Zelf kom ik uit een klein dorpje in de buurt van Eindhoven en heb ik op verschillende oppassites gekeken naar het aanbod. Op Oppasland.nl kreeg ik de meeste resultaten voor oppassers uit de buurt. Binnen een straal van drie kilometer vond ik maar liefst 36 mogelijkheden, zowel vrouwen als mannen en met uiteenlopende leeftijden van 14 tot en met 64 jaar.

Bij de meeste personen krijg je een foto te zien, wat de betrouwbaarheid vergroot. Daarnaast krijg je een omschrijving, de beschikbaarheid en kenmerken van die persoon. Vanuit Oppasland kun je contact opnemen met die persoon.

Als we kijken naar grotere steden, zoals Eindhoven, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, dan lopen de aantallen richting de 500 tot 1000 oppassers. In onze hoofdstad vind je zo’n 2000 opties!

Het grote aanbod van Oppasland is een enorm pluspunt aan deze vraag & aanbod website. Een klein nadeel aan de website is dat je soms een betaalde account nodig hebt om een oppasser te vinden.

Gratis account:

Maak gebruik van de basisfuncties. Je kunt een profiel aanmaken waarop je aangeeft dat je een oppas zoekt. Vanaf dan kunnen gastouders en nanny’s reageren op jouw aanvraag. Ook kun je profielen zoeken (misschien kom je zelfs bekenden tegen).

Premium account:

Wil je vanuit jezelf berichten sturen, dan is een betaalde account helaas noodzakelijk. De prijs hiervan is €9,95 per maand. Deze is maandelijks opzegbaar, waardoor je er na het vinden van een oppas wel meteen weer vanaf kunt. Maar goed, het is dus een kleine investering om gebruik te maken van het enorme aanbod van deze oppassite.

Tips oppas aannemen

Denk jij een geschikte oppas gevonden te hebben? Voordat je deze definitief bij je kinderen toevertrouwd, is het natuurlijk belangrijk dat je een goed gevoel bij deze persoon hebt. Hier een aantal algemene tips:

  • Plan een kennismakingsgesprek. Schrijf vooraf je vragen op, bijvoorbeeld over hoe diegene tegen opvoeding aankijkt. Het is belangrijk dat jij en je nieuwe oppas op één lijn zitten.
  • Meerdere oppassers uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek? Als je bij meerdere babysitters een goed gevoel hebt dan kun je er ook meer dan een aannemen, want het kan altijd voorkomen dat iemand geen tijd heeft, dus dan heb je een back-up.
  • Stel eventueel een proefperiode in om een aantal keer op te passen. De eerste keren is het wellicht goed om er zelf ook (een tijdje) bij te blijven, om te zien hoe goed je kind(eren) en de oppas met elkaar klikken.
  • Volg je gevoel. Hoe goed een oppas ook kan zijn, als de klik er niet is dan is het geen goede match.

Wat kost een oppas?

Last but not least, wat is de prijs van een oppas? Die prijzen liggen erg uiteen. Zo kun je je voorstellen dat je je jonge buurmeisje die wat centjes bij wil verdienen minder hoeft te betalen dan een ervaren kindermeisje. 

Voor een jongere zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar het minimumjeugdloon (en eventueel daar wat bovenop zetten). Voor iemand die wat ouder is betaal je over het algemeen wat meer. Meestal liggen de prijzen tussen de €5 en €20 per uur. Maak het bespreekbaar met je oppas, dan komen jullie er vast en zeker samen uit.


Vorig artikelHypotheekadvies: Wat kost een zakelijke hypotheek?
Volgend artikelMondkapjes verplicht vanaf 1 juni: waar kopen & wanneer dragen?