Duurzaam beroep? Zo vind je een duurzame (freelance) functie!

Doe inspiratie op in de duurzame beroepengids.

647
Groene baan

Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere plek in het bedrijfsleven. Zo proberen ondernemingen steeds vaker zowel producten als het productieproces te verduurzamen, bijvoorbeeld door meer recyclebare of biologisch afbreekbare producten te gebruiken. Kan het voor jou niet groen genoeg? Misschien gaat je voorkeur dan uit naar een duurzaam beroep? Wat dat precies inhoudt, wat de meest duurzame opdrachten zijn en hoe je aan een dergelijke duurzame klus of baan kunt komen vertellen we je in dit artikel.

Wat zijn groene banen?

Als je een duurzaam beroep uitoefent dan spreken we ook wel van een groene baan. Beknopt omschreven wil dit zeggen dat je werk bijdraagt aan het behoud of herstel van het milieu. Dit kan zijn in traditionele sectoren, waaronder productie en constructie, maar juist ook in nieuwe opkomende sectoren waarin nieuwe manieren van energietransitie centraal staan. Het is een baan die focust op een groenere wereld, waarbij milieu, economie en het sociale aspect goed in balans zijn. Een functie waarin het welzijn van mens, dier en milieu gestimuleerd wordt.

Duurzame beroepengids

De meest duurzame beroepen zijn terug te vinden in de duurzame beroepengids. Ze richten zich voornamelijk op duurzame ontwikkelingen, natuur en milieu. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een gemeente als beleidsadviseur of ruimtelijk adviseur. Of wat dacht je van sustainability expert in het bedrijfsleven. Ook op het gebied van energie is er genoeg keuze, zoals adviseur energietransitie of expert windparken. Daarnaast ook op de bouw, als werkvoorbereider duurzame woningbouw of adviseur duurzaam wonen. Neem zelf eens een kijkje in de duurzame beroepengids als je op zoek bent naar inspiratie.

Duurzaam beroep

Voordelen van een duurzame baan

Duurzaamheid wordt dus een steeds belangrijker aspect in deze wereld en dat maakt de vooruitzichten op het gebied van werkgelegenheid groot. Bovendien is de duurzaamheidssector breed en in rappe ontwikkeling, en dat heeft een positief effect op de doorgroeikansen. Daarnaast kiest men vaak voor een duurzame functie vanuit intrinsieke motivatie: om de planeet gezond te houden, nu en in de toekomst. Wie bijdraagt aan het milieu kan beter in zijn of haar vel zitten. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de relatie met werkgevers vaak beter is als het gaat om een maatschappelijk bedrijf waar de focus op duurzaamheid ligt.

Duurzame baan of duurzame freelance opdracht vinden

Overweeg je een carrière switch of wil je je als freelancer meer gaan focussen op duurzame opdrachten? Dan is een goede eerste stap om voor jezelf te formuleren in welke branche je interesses liggen. Duurzaamheid is immers een breed begrip. Vervolgens kun je gebruik maken van een vacaturesite als Sustainable Jobs. Deze website publiceert álleen duurzame vacatures, zodat je lekker rond kunt snuffelen om te zien wat er allemaal mogelijk is. Per vacature zie je de functie, de locatie, manier van werken (remote, parttime of fulltime, stage), omschrijving van bedrijf en functie en soms zelfs een indicatie van het salaris. Zie je iets dat bij je past? Dan kun je direct solliciteren en heb jij binnenkort misschien wel die duurzame droomfunctie!

Tip: ben je zelf op zoek naar een werknemer voor een duurzame functie? Dan kun je ook zelf je duurzame vacature plaatsen op Sustainablejobs.nl.

Vorig artikelTijd voor het plannen van een bedrijfsbarbecue? Tips + Fiscale regels!
Volgend artikel3 tips om meer ontspanning te halen uit je werkpauze