De ondernemersgids voor productiviteit en gezond thuis ondernemen

Het bereiken van een optimaal niveau van productiviteit zonder je persoonlijke leven te verwaarlozen is een uitdaging die elke ondernemer onder ogen moet zien.

513
Man en vrouw thuis ondernemen

In deze uitgebreide gids verkennen we de facetten van het behoud van een gezonde situatie om thuis te ondernemen. Dit omvat de balans tussen werk en privéleven, ook bieden we diepgaande strategieën voor het verbeteren van de productiviteit en het welzijn van ondernemers.

Het zorgen voor balans als ondernemer

Voor ondernemers is het concept van balans niet alleen tijdsmanagement, maar ook het beheren van energie, focus, en het behouden van een gezonde mentaliteit. Een disbalans kan leiden tot burn-out, afname in de kwaliteit van het werk en persoonlijke relaties.

Een goed evenwicht tussen werk en privéleven draagt bij aan verbeterde mentale en fysieke gezondheid, wat op zijn beurt leidt tot verhoogde creativiteit, betere besluitvorming en uiteindelijk goede bedrijfsresultaten.

Zo zorg jij voor balans

Gebruik (geen) technologie

In dit onderzoek uit 2017 werden mensen gevraagd of ze zelf vonden dat hun smartphone een negatieve invloed had op de productiviteit. Uit dit onderzoek bleek dat mensen zelf vonden dat er geen negatieve impact was. Ironisch genoeg blijft juist dat zonder smartphones de productiviteit gemiddeld met 26% omhoog gaat. Dit is ideaal als jij per uur of opdracht betaalt, toch?

Identificeer technologie die echt bijdraagt aan je productiviteit, zoals apps voor taakbeheer, en wees je bewust van technologie die als afleiding dient. Stel ’tech-vrije zones’ in je huis in en plan ’technologie detox’ periodes. Tegenwoordig schreeuwt bijna ieder apparaat om je aandacht, deze apparaten kunnen je enorm helpen, maar soms moet je toch echt even detoxen om de balans te behouden.

Prioriteit geven aan zelfzorg

Zelfzorg moet een niet-onderhandelbaar onderdeel van je routine zijn. Dit omvat lichaamsbeweging, gezonde voeding, slaap, en tijd voor hobby’s en relaties. Het integreren van mindfulness en meditatie kan ook bijdragen aan mentale scherpheid en focus.

Ontwikkel de kunst van het ‘Nee’ zeggen

Vrienden, familie en collega’s, ze willen altijd iets van je. Als jij productief wilt blijven maar ook wil denken aan balans in jouw leven, dan zal je toch vaker nee moeten zeggen. Dit gaat verder dan het afwijzen van onnodige verzoeken. 

Het gaat om het hebben van een duidelijk begrip van je waarden en doelen, en het consequent nemen van beslissingen die hiermee in lijn zijn. Het ontwikkelen van deze vaardigheid kan het verschil maken tussen succes en overweldigd raken. 

Er zijn veel dingen waar je als ondernemer altijd “ja” tegen wil zeggen. Hier zijn een aantal tips waar jij jezelf misschien in herkent waar je direct winst mee kan behalen:

 1. Zeg vaker ‘nee’ tegen opdrachten die niet direct binnen jouw specialisatie liggen, ook al lijken deze lucratief.
 2. Een deadline komt van twee kanten, het is oké om aan te geven dat een deadline van jouw kant niet realistisch of haalbaar is. Onderhandel deze of zeg ‘nee’ als het ten koste van je gezondheid of privéleven kan gaan.
 3. Laat je tijdens werk niet storen voor kleine privé situaties, soms zijn er vragen die écht wel kunnen wachten tot na 17.00 uur, geef duidelijk je grenzen aan, hierover later meer.

P.S.: Onthoud dat de ‘kunst’ van het nee zeggen ook betekent dat je op de juiste momenten ‘ja’ zegt! 

9 tips voor een productieve werkomgeving

Balans heeft erg veel te maken met productiviteit. Het is niet moeilijk om 18 uur per dag met werk bezig te zijn, maar de algemene consensus is dat een mens maximaal 6 uur per dag productief kan zijn. Sterker nog, deze studie van Stanford University suggereert dat als men meer dan 55 uur per week werkt, dat ieder uur extra eigenlijk weggegooid (onproductief) is. 

Er zijn veel elementen die je kunnen helpen om productiever te werken, zoals jouw werkruimte. 

Een van de meest gemaakte fouten door ondernemers is niet ergonomisch werken. Ergonomie verkleint niet alleen jouw kans op uitval door ziekte of chronische problemen, maar lijkt ook de productiviteit te verhogen. 

 1. Investeer in ergonomisch kantoormeubilair:
  Een comfortabele stoel en een bureau op de juiste hoogte zijn essentieel om fysieke klachten te voorkomen.
 1. Zorg voor goede verlichting:
  Natuurlijk licht kan ideaal zijn, maar een felle zon kan dan weer storend zijn. Als natuurlijk licht niet mogelijk is, zorg dan voor voldoende kunstmatig licht dat je ogen niet belast. Vooral in de wintertijd en tijdens donkere dagen kan dit je enorm helpen.
 1. Minimaliseer afleidingen:
  Houd je thuiskantoor vrij van persoonlijke afleidingen. Dit omvat het uitschakelen van onnodige meldingen op je telefoon en computer.
 1. Organiseer en zorg voor een clean desk:
  Houd je bureau opgeruimd en organiseer je spullen. Een opgeruimde ruimte draagt bij aan een opgeruimde geest.
 1. Maak jouw werkruimte persoonlijk(er):
  Voeg wat persoonlijke accenten toe, zoals planten of kunst, of dingen waar jij trots op bent. Zo kunnen diploma’s of foto’s je bijvoorbeeld motiveren, daarnaast geeft een mooie werk- of kantoorruimte een extra moodboost! 
 1. Technologie op maat:
  Zorg ervoor dat je de technologie en tools die je nodig hebt binnen handbereik hebt en dat ze afgestemd zijn op de taken die je moet uitvoeren.
 1. Zorg voor voldoende ventilatie:
  Frisse lucht is belangrijk voor je concentratie en welzijn. Slechte ventilatie kan zorgen voor concentratieverlies, hoofdpijn en zelfs luchtwegaandoeningen, aldus de TU Eindhoven. 
 1. Stel duidelijke grenzen:
  Het stellen van grenzen betekent niet alleen het hebben van vaste werktijden, maar ook het creëren van een mentale scheidingslijn tussen werk en persoonlijk leven. Overweeg een aparte werkruimte in huis. Ontwikkel daarnaast rituelen die het begin en het einde van de werkdag markeren.
 1. Pauzes:
  Plan korte pauzes om even weg te zijn van je thuiskantoor. Dit zal je helpen om je focus te behouden als je terugkeert naar je taken. Loop ook af en toe een rondje in je tuin of in jouw buurt voor wat frisse lucht! 

Conclusie:

Het balanceren van productiviteit en werk-leven evenwicht is een dynamisch proces dat zich aanpast naarmate je bedrijf en persoonlijk leven veranderen. Door te investeren in zelfzorg, duidelijke grenzen te stellen en een gezonde werkomgeving op te bouwen, leg je de basis voor duurzaam succes in zowel je ondernemingen als je leven.

Een gemotiveerde werknemer is de basis voor succes, ook als je je eigen werknemer bent! 

Vorig artikelKiezen tussen kantoor en remote is helemaal niet nodig
Volgend artikel5 potentiële leadmagneten die je als bedrijf kunt inzetten