Dag van de Thuiswerker: save the date op 26 maart!

Momenteel geldt het advies om maximaal de helft van de tijd op kantoor te werken.

699
Dag van de thuiswerker

Sinds de COVID-19 pandemie zijn we noodzakelijk massaal overgestapt op thuiswerken. Een mooi moment om de Dag van de Thuiswerker in het leven te roepen, zo vond het bedrijf WebMastery. Een speciale dag om thuiswerkers in het zonnetje te zetten. We vertellen meer over de thuiswerkcijfers en hoe jij deze dag leuk maakt voor thuiswerkende medewerkers.

Dag van de Thuiswerker op 16 maart

Save de date, want sinds 16 maart 2021 is het jaarlijks de Dag van de Thuiswerker. En dat is een leuk moment om medewerkers te verrassen met een thuiswerk cadeau. Wat dacht je van lente thee of lekkere chocolade, waarvan men kan genieten tijdens het werken. Of een leuk puzzelboek om na werktijd te ontspannen. Ook brievenbuspost om te laten weten dat je werknemers waardeert doet het altijd goed.

45% van de thuiswerkers wil meer blijven thuiswerken

Naar aanleiding van de Dag van de Thuiswerker werd er in 2021 een onafhankelijk onderzoek over thuiswerken gedaan door Ruigrok NetPanel. Daaruit bleek dat 45% van de toenmalige thuiswerkers na de coronacrisis meer thuis wil blijven werken dan voor de coronacrisis, en 33% houdt het graag op evenveel thuiswerk.

Voordelen die gegeven werden van deze manier van arbeidsparticipatie zijn onder meer: geen reistijd, tijd voor huishoudelijke klusjes tussendoor, zelf werktijden bepalen, pauze nemen wanneer men wil en geconcentreerder en productiever werken. Ook een beter balans tussen werk en privé werd regelmatig aangehaald.

Uiteraard kwamen er ook nadelen van thuiswerken naar voren, zoals minder (spontaan) contact met collega’s, minder efficiënt overleg, minder structuur, onbedoeld langere werkdagen en juist een ongebalanceerde verdeling tussen werk en privé.

Thuiswerken onderzoek

Advies: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor

Hoewel de regels omtrent Corona de laatste tijd weer aan het versoepelen zijn, geldt sinds 15 februari 2022 het advies van de Rijksoverheid om maximaal de helft van de werktijd op kantoor te zijn. Kortom, we blijven naar verwachting de komende periode nog massaal thuiswerken. Als werkgever dien je de werknemer te voorzien van ergonomisch verantwoorde arbeidsmiddelen voor het creëren van een ergonomische thuiswerkplek.

Kijkend naar de voordelen en nadelen van thuiswerken die uit bovengenoemd onderzoek kwamen, lijkt juist die balans van deels thuiswerken en deels op de werkvloer een uitstekende combinatie zijn, die niet alleen Corona-technisch een goede optie is, maar ook voor het werknemersgeluk.

Verhoog werknemersgeluk met een presentje

Juist dat werknemersgeluk verhogen dat kan zorgen voor betere resultaten. Werknemers die lekker in hun vel zitten die zijn normaal gezien productiever en minder snel ziek. Dat zorgt voor bedrijfsverbeteringen en dat is uiteraard van groot belang in een onderneming.

Uit meerdere onderzoeken is al gebleken dat ook presentjes voor medewerkers een positieve bijdrage leveren aan de happyness. Iedereen vindt het immers fijn om te weten dat er aan hem of haar gedacht wordt in positieve zin. En 16 maart, de Dag van de Thuiswerker is dus een ideale dag om dat te doen. Maar ook op andere momenten kan dat uiteraard nog. Denk bijvoorbeeld aan een origineel paasgeschenk, een kerstpakket of een zo-maar-presentje. Er is altijd een goed moment om thuiswerkers te laten weten dat ze gewaardeerd worden voor hun inzet!

Vorig artikelEven ertussenuit met Valentijnsdag: de mooiste bestemmingen voor verliefden
Volgend artikelDe perfecte werkgever worden? Volg deze tips!