Bedrijfsafval: hoe kom je er zo voordelig en efficiënt mogelijk vanaf?

Met een bedrijfsafval container heb je zo min mogelijk omkijken naar je bedrijfsafval.

1069
Bedrijfsafval scheiden

Ieder bedrijf maakt afval, het ene bedrijf natuurlijk meer dan het andere. Hoe kom je van bedrijfsafval af? Je kunt bedrijfsafval storten, je kunt het opslaan in een bedrijfsafval container die je om de zoveel tijd laat ophalen en in sommige gevallen kun je ‘afval’ zelfs nog doorverkopen. We geven je tips en zoomen in op de wettelijke regels over het scheiden van bedrijfsafval!

Afval scheiden: beter voor milieu én portemonnee

Slim en milieubewust omspringen met afval begint vaak al met het scheiden daarvan. Voor thuisgebruik heb je vaak verschillende containers om plastic, papier en gft te scheiden. Het scheiden van afval is niet alleen beter voor het milieu, maar kan je ook flink schelen op de eindrekening. Zo betaal je voor het afvoeren van papier en karton bijvoorbeeld al heel wat minder dan restafval.

Overigens is bedrijfsafval scheiden verplicht vanuit de Rijksoverheid. In je vergunning van de gemeente of provincie staat vaak welke afvalstoffen je precies moet scheiden. Heb je deze vergunning niet, dan gelden de regels uit het Acitiviteitenbesluit Milieubeheer.

Regels scheiden bedrijfsafval

Als bedrijf ben je dus zelf verantwoordelijk voor de inzameling van bedrijfsafval. Als je bedrijfsafvalstoffen lijken op huishoudelijk afval, dan laat je in de meeste gevallen je bedrijfsafval ophalen door de gemeente. Hiervoor ben je verplicht om reinigingsrecht te betalen. Deze is afhankelijk per gemeente. In sommige gevallen betaal je een vast bedrag voor een bepaalde hoeveelheid afval, in andere gevallen wordt de hoogte van het reinigingsrecht bepaald aan de hand van de sector en aantal medewerkers.

Ben je zzp’er en werk je vanuit thuis? Dan is de gemeente niet verplicht om je bedrijfsafval te accepteren als aanvulling op je huishoudelijke afval. Neem bij twijfel contact op met je gemeente.

Bedrijfsafval storten

Bedrijfsafval storten

Wordt het afval niet bij je opgehaald, dan kun je het afval zelf afvoeren, bijvoorbeeld bij een afvalbrengstation of milieustraat. De kosten hiervan verschillen per gemeente. Zo betaal je soms een vast bedrag per maand/jaar of betaal je per keer en type afval.

Bedrijfsafval container bij afvalverwerker bedrijf

Bij bovengenoemde gevallen laat je je afval verwerken door de gemeente. Heb je veel afval? Dan is het soms voordeliger én gemakkelijker om een contract af te sluiten met een afvalverwerker bedrijf. Hier bestel je de afvalcontainer die je nodig hebt. De aanbieder zorgt er vervolgens voor dat je de afvalcontainers ontvangt die je nodig hebt. Deze halen ze bij je op, zodat je zelf zo min mogelijk ‘gedoe’ hebt.

Een voorbeeld van zo’n afvalverwerkingsbedrijf is Bedrijfsafval.nl. Je bestelt hier je afvalbakken op maat. De voordelen:

  • Scherpe tarieven (en tot 3 maanden gratis)
  • Zelf bepalen welke containers voor welk afval je nodig hebt
  • Geen tijd en gedoe kwijt aan zelf afval wegbrengen
  • Gratis plaatsing
  • Maandelijks opzegbaar
Bedrijfsafval container

Hoe werkt Bedrijfsafval.nl? Kies welk afval je wilt scheiden, zoals papier, glas en PMD. Er is ook nog een speciale zakelijke optie, namelijk het scheiden van vertrouwelijke documenten. Deze wordt op een speciale manier afgevoerd, zodat zeker niemand toegang krijgt tot privacygevoelige informatie.

Kies vervolgens de inhoud van de container, vanaf 140 liter (2 vuilniszakken). Je kunt uiteraard meerdere verschillende containers bestellen. Tot slot bepaal je de ledigingsfrequentie. Heb je bijvoorbeeld snel en veel (stinkend) afval, dan is een snelle lediging relevanter.

Prijzen zijn vanaf €9 per maand. Sluit je direct een overeenkomst af van een of meerdere jaren, dan ontvang je tot 3 maanden gratis.

Geld verdienen aan afval

Aan afval geld verdienen klinkt als de omgekeerde wereld, want meestal betaal je flink wat voor het afvoeren ervan. Toch zijn er mogelijkheden waarbij je nog wat terugkrijgt voor je afval. Hierbij een aantal opties:

  • Geld verdienen met oud papier: Sommige bedrijven kopen oud papier op om het te recyclen. Dit is bijvoorbeeld relevant voor partijen als drukkerijen. Denk aan een prijs van een paar cent per kilo. Geen jackpot, maar mooi meegenomen en goedkoper dan betalen voor het afvoeren ervan.
  • Geld verdienen aan oud ijzer: In bijna elke omgeving zit wel een oud ijzerhandelaar, die vaak nog een mooie kiloprijs geeft voor dit afval.
  • Geld verdienen aan plastic: Diverse gemeenten doen mee aan Afvalloont.nl. Hiermee verdien je zo’n 13 cent de kilo voor gescheiden plastic. Hier vind je meer informatie en zie je of je gemeente meedoet aan dit initiatief.
  • Besparen op compost voor eigen tuin: Als je veel gft-afval hebt, dan kun je een composteerbak of compostvat kopen. Hier kun je tuin- en keukenafval in verzamelen en na een half jaar heb je bruikbare compost voor eigen tuin.
  • Afval aan goed doel of vereniging geven: Sommige verenigingen zamelen afval als papier, plastic en glas in. Dit is een gemakkelijke manier om van je afval af te komen en daarbij ook nog eens een maatschappelijk doel te steunen. Informeer bij jouw gemeente of zoek via internet of dit bij jou in de buurt van toepassing is. Deze acties worden ook vaak aangekondigd in de lokale krant of via een foldertje in de brievenbus.
Vorig artikelWet Betaaltermijnen van grootbedrijf aan mkb van 60 naar 30 dagen?
Volgend artikelKan een eerdere lening een zakelijk krediet of hypotheek in de weg staan?