Adsorptiedroger kopen en lucht ontvochtigen: waar op letten?

Een te hoge luchtvochtigheid is slecht voor producten, materialen, verpakkingen én gezondheid.

1161

Voor sommige ruimtes en in bepaalde industrieën is het belangrijk dat de lucht goed ontvochtigd wordt. Gaat het om luchtontvochting bij lage temperaturen? Dan is een adsorptiedroger zeer geschikt. We vertellen je over de voordelen van de adsorptiedroger en geven je tips waar je op moet letten bij de aanschaf ervan. 

Hoe werkt een adsorptiedroger? 

Een adsorptiedroger zuigt vochtige lucht uit de omgeving om op die manier een lage luchtvochtigheid te bereiken. De opgezogen lucht wordt langs het adsorptiemiddel (silicagel) geleid en wordt vervolgens in een ander deel van de droger verwarmd (rotor). Vervolgens wordt het verzamelde vocht door middel van warme lucht weer uitgedreven. 

Waarom lucht ontvochtigen met adsorptiedroger? 

De werking van een adsorptiedroger is behoorlijk technisch en voor jou als gebruiker is het eerder belangrijk om te weten wanneer een adsorptiedroger dienst doet. In de volgende situaties is het slim om de lucht aan te pakken met een ontvochtiger. 

 • Condensatie oplossen: bijvoorbeeld bij elektrische apparatuur of het beschermen van verpakkingen.  
 • IJsvorming voorkomen: in koelhuizen beschadigt ijsvorming productverpakkingen en vermindert de efficiëntie van koelspiralen. 
 • Producten en gebouwen drogen: snel vocht- en waterschade oplossen of condensvorming voorkomen. 
 • Kwaliteit van bepaalde producten waarborgen: materialen die vocht uit de lucht opnemen beschermen (hygroscopische materialen), zoals medicijnen, gedroogd voedsel en snoepgoed. 
 • Corrosie ijzer en staal: bij een relatieve luchtvochtigheid (relatief duidt op de hoeveelheid waterdamp die in de lucht opgelost is) van minder dan 50% wordt de corrosiesnelheid van ijzer en staal sterk verminderd, hetgeen belangrijk is voor toepassingen als bruggen, schepen, vliegtuigen, militaire voertuigen en krachtcentrales. 
 • Schimmels, zwammen en vermenigvuldigen bacteriën voorkomen: bij een relatieve vochtigheid onder de 70% wordt de vorming van ongewenste schimmels en zwammen tegengehouden. Onder de 50% zullen bacteriën zich niet vermenigvuldigen. 
 • Ongewenste geuren verminderen: bijvoorbeeld in rioolstations kunnen geuren beheerst worden met een adsorptiedroger. 

Adsorptiedrogers worden dan ook voornamelijk ingezet in de volgende industrieën: 

 • Voedselindustrie 
 • Farmaceutische industrie 
 • Droogopslag / opslag van goederen 
 • Archieven en musea 
 • Schepen en scheepswerven  
 • IJsbanen en skihallen 
 • Op plekken waar waterschade is ontstaan 
Adsorptiedroger voordelen farmaceutische industrie

Droogcapaciteit adsorptiedroger 

Bij de aanschaf van een adsorptiedroger is het belangrijk om te letten op de droogcapaciteit. Deze varieert vaak tussen de 0,5 en 65 kg/h. Koop je een adsorptiedroger met te lage capaciteit dan schiet de ontvochtiger zijn doel voorbij. Bij een te hoge capaciteit ligt het kostenplaatje onnodig hoger.  

Let daarnaast op de luchtdebiet, deze varieert vaak van 75 tot zelfs 100.000 m3/h. De adsorptiedroger moet de grootte van de ruimte aankunnen. 

Ga je een adsorptiedroger kopen? Laat je dan bij voorkeur adviseren door de verkoper, want die kan je specifiek advies geven op basis van je situatie en de toepassing van de ontvochtiger. Zo is de ene droger speciaal geschikt voor het tegengaan van ijsvorming, terwijl de ander perfect is voor het beschermen van ijzer en staal, et cetera. 

Energiezuinige adsorptiedrogers 

Bij het aanschaffen van een adsorptiedroger is het interessant om op het energielabel te letten. Dit is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar bespaart je ook flink op de energierekening. De nieuwste adsorptiedrogers worden uitgerust met steeds beter geoptimaliseerde energiebesparende technologie. Vaak zijn ze ook wat duurder, maar dit verdient zich op lange termijn terug. 

Adsorptiedroger industrie kopen

Ontvochtiger op kantoor 

Hoewel adsorptiedrogers vooral ingezet worden in specifieke industrieën, zien we ook steeds vaker ontvochtigers in huis en op kantoor. Dit is vooral relevant wanneer de relatieve vochtigheid in de ruimte boven de 60% is. Dit kun je meten met een hygrometer (meestal rond €15).  

Zie je in de ruimte vochtplekken op de muur, schimmelvorming, afgebladderde verf, houtrot, loskomend behang of pleisterwerk of zelfs ongedierte, dan zijn dat tekenen om direct aan de bel te trekken. Het is dan te vochtig, hetgeen ook weer een negatieve invloed op de gezondheid kan hebben (vermoeidheid, hoofdpijn, problemen met luchtwegen). 

Wil je een ontvochtiger plaatsen uit voorzorg? Dat heeft geen zin, in dat geval is het slimmer om eerst de vochtigheid te meten, anders is het alleen maar een aanslag op je energierekening. Bovendien is een te droge lucht (vochtigheid onder 40%) ook niet ideaal voor de gezondheid: het kan een droge kuch veroorzaken. 

Luchtvochtigheid meten 

Of je nu op zoek bent naar een adsorptiedroger voor gebruik in een bepaalde industrie of naar een ontvochtiger voor op kantoor, het is altijd slim om de huidige én de gewenste luchtvochtigheid op een rijtje te zetten. Alleen zo kun je de juiste keuze maken qua adsorptiedroger, een die zowel aansluit bij het reguleren van de luchtvochtigheid als een die niet onnodig je bankrekening ‘absorbeert’ ;-). 

Vorig artikelHoe geeft VPS een impuls aan je bedrijf?
Volgend artikelThuiswerken met laptop? Overweeg een tuinkantoor!