Uitstel belastingaangifte? Let op, vraag tot 1 mei 2020 aan

Voorkom een hoge boete!

1407
Vrouw achter laptop

Je belastingaangifte moet uiterlijk in april gedaan worden. Lukt dit voor jou niet? De boetes zijn niet mals en lopen in 2020 op tot €5514. Vraag daarom als het niet lukt tijdig uitstel aan. We vertellen je hier hoe dat werkt.

Boetes belastingaangifte

Als ondernemer moet je je winstaandeel ieder jaar aangeven aan de Belastingdienst. Als jouw belastingaangifte niet uiterlijk 1 mei 2020 binnen is, dan loop je het risico op een flinke boete. Volgens de Belastingdienst is er dan sprake van verzuim, waarbij je een boete krijgt en mogelijk ook een naheffing. Minimaal gaat dit je €50 kosten, maximaal €5514. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe deze boetes in verschillende gevallen berekend worden.

Uitstel tot 1 september

De Belastingdienst hanteert een coulancetermijn van zeven dagen tot na de uiterlijke aangiftedatum, waarin je in de meeste gevallen geen boete zal krijgen. Toch wil je dat risico natuurlijk liever niet nemen. Uitstel aanvragen voor de aangifte kan tot 1 mei, waarbij je na goedkeuring uitstel krijgt tot 1 september.

Hoe vraag je uitstel voor de belastingaangifte aan?

Wil je om wat voor reden dan ook uitstel aanvragen? Dat kan op twee manieren:

  • Via de website van de Belastingdienst in ‘Mijn Belastingdienst
  • Telefonisch door gratis te bellen naar 0800-0543

Laat je je aangifte doen door een belastingadviseur? Die kan namens jou gebruik maken van de uitstelregeling, zodat je zelf geen uitstel hoeft te vragen. Neem daarvoor tijdig contact met diegene op.

Ben je fiscaal partner en heb je beiden een uitnodiging ontvangen voor de aangifte? Dan dien je afzonderlijk van elkaar deze uitstel aan te vragen.

Uitzondering belastingaangifte 2020: DigiD-machtingingscode

Mogelijk ben je met een DigiD-machtigingscode uitgenodigd om aangifte te doen. Wellicht heb je hierover gehoord dat je dan automatisch uitstel krijgt van betaling tot 1 september 2020. De Belastingdienst geeft deze uitstel echter niet aan ondernemers: 

‘Uitgezonderd zijn mensen die aangifte moeten doen als ondernemer en om die reden over een DigiD-machtigingscode beschikken. Zij worden zelfredzaam genoeg geacht om indien noodzakelijk zelf uitstel aan te vragen. Op deze manier levert de Belastingdienst maatwerk voor hen die dit nodig hebben.’ (Bron: Rijksoverheid)

Let op: Moet je als ondernemer zijnde ook ICP-aangifte (Opgaaf intracommunautaire prestaties) doen omdat je diensten of goederen levert aan andere landen binnen de EU? Dan heb je mogelijk vanaf nu eHerkenning niveau 3 nodig om dit te kunnen doen. Zorg dat je deze ook op tijd geregeld hebt!

Bekijk je eigen situatie en beslis of je tijdig aangifte kunt doen of dat je uitstel wil aanvragen. Waar je ook voor kiest, onderneem actie vóór 1 mei en voorkom boetes.

Vorig artikelDe voordelen van een VPN: veilig browsen vanaf iedere locatie
Volgend artikelDe voordelen van iXL Hosting