Mondkapjes verplicht vanaf 1 juni: waar kopen & wanneer dragen?

De regels en tips voor het dragen.

963
vrouw met mondmasker in OV

Vanaf 1 juni is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. In dit artikel gaan we in op de wetgeving rondom mondkapjes en adviseren we je over het gebruik en de koop van mondkapjes.

Wet verplicht mondkapje vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni 2020 is een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, zowel voor reizigers als voor medewerkers. Dit geldt niet alleen in bus, trein, metro en tram, maar ook in het vliegtuig. Mag je je mondkapje afdoen in het openbaar vervoer? Dit wordt zoveel mogelijk afgeraden, maar het mag bijvoorbeeld wel om even een slokje te drinken. Om het verstandig is, dan is een andere vraag.

Heb je een contactberoep, zoals kapper, pedicure of schoonheidsspecialiste? Dan is het niet verplicht om het mondkapje te dragen (mag wel). Voor deze beroepen is het wel belangrijk dat ze klanten vragen naar verkoudheid en koorts en dat ze enkel op afspraak werken. Naar advies moet er zoveel mogelijk 1,5 meter afstand gehouden worden, maar als beide personen geen verkoudheids- of griepklachten hadden in de afgelopen 24 uur dan is het toegestaan om dichter bij elkaar te zijn wanneer het niet anders kan.

Wat is een niet-medisch mondkapje?

In de zorg worden medische mondkapjes gebruikt, die moeten voldoen aan Europese richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen. 

Het niet-medische mondkapje daarentegen is een mondmasker zonder filter die niet jezelf beschermt tegen het coronavirus, maar wel anderen om je heen. Het dragen ervan is een aanvulling op andere hygiënemaatregelen. Voordat je het mondkapje opzet is het van belang je handen goed met water en zeep te wassen.

Niet medisch mondkapje

Hoe kom ik aan een niet-medisch mondkapje?

Je kunt niet-medische mondkapjes kopen of zelf maken. Als je ze zelf maakt, kies dan voor textiel dat in contact kan komen met de huid, zoals lakens of theedoeken. Deze was je eerst op 60 graden. Het is van belang dat het mondkapje zo goed mogelijk aansluit op het gezicht en daarbij de neus en mond bedekt. Een zakdoek voorknopen is daarom niet voldoende. Op de site van de Rijksoverheid vind je een voorbeeldinstructie voor het zelf maken van het mondkapje.

Tja, het kopen van mondkapjes is natuurlijk een stuk gemakkelijker, maar waar koop je ze? Het is (nog) niet mogelijk om ze op een treinstation te kopen, dus het is van belang dat je ze vooraf in huis haalt. Dit kan via diverse drogisterijen, supermarkten en webshops.

Je kunt ze kopen in verschillende pakketgroottes, en hoe groter je pakket, hoe voordeliger de prijs per mondkapje.

Waarom meerdere mondkapjes in huis halen?

Je vraagt je mogelijk af waarom je een pakket met meerdere mondkapjes zou bestellen? Dit heeft echter een reden. Je mag een gebruikt mondkapje niet hergebruiken, tenzij je deze wast op 60 graden met een volledig wasprogramma (geen wasverzachter).

Ga je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer van én naar je werk? Oftewel maak je meerdere reizen op een dag? Dan moet je voor zowel de heen- als terugweg een nieuw, steriel mondkapje gebruiken.

Een wegwerpmondkapje gooi je weg bij het restafval in de grijze container. Een herbruikbaar mondkapje bewaar je na het wassen in een zo steriel mogelijk afgesloten zakje of bakje.

Meer informatie over het gebruik van mondkapjes en eventuele updates vind je op de website van de Rijksoverheid.

Vorig artikelEen kompas voor het vinden van een goede oppas!
Volgend artikelNieuwe investeringsmogelijkheid beschikbaar: Hof van Salland Hellendoorn