Laadpalen elektrisch auto verplicht voor bedrijven

Goed opgeladen onderweg.

1363
Elektrische auto aan de stekker

Ben jij ondernemer en heb je een eigen bedrijfspand met parkeerplaatsen? Dan is het verstandig je in te lezen in laadpalen voor elektrische auto’s. Vanaf 1 januari 2020 is het namelijk verplicht om laadpalen te plaatsen bij bedrijfspanden. Hiervoor gelden wel bepaalde regels.

Wat is een laadpaal?

Een laadpaal is een elektrisch apparaat dat aan de wand of op een paal wordt geplaatst bij een parkeerplaats of oprit. Door de laadkabel van een elektrische auto in deze laadpaal te steken wordt een elektrische auto opgeladen met behulp van de stroomvoorziening van het pand. Uiteraard kun je deze laadpalen beveiligen, zodat niet iedereen ze zomaar kan gebruiken, en is het zelfs mogelijk om wat te verdienen aan de laadpaal. Je bepaalt namelijk zelf het tarief van de stroom, binnen bepaalde richtlijnen.

Zo wil je als eigenaar van een kantoorpand waarschijnlijk dat alleen je medewerkers met een elektrische auto kunnen laden, maar als supermarkteigenaar is het misschien wel een handige extra bron van inkomsten.

Nieuwe wetgeving per 1 januari 2020

Door de opkomst van een elektrische auto en het gebrek aan voldoende oplaadpunten is er een nieuwe wet in werking gesteld. Deze wet zegt dat wanneer er een nieuw bedrijfspand geplaatst wordt óf een bedrijfspand grootschalig gerenoveerd wordt het verplicht is om minimaal één laadpaal te plaatsen per 10 parkeerplaatsen die tot het pand behoren. De wet geldt nog niet voor bestaande bedrijfspanden.

We zeggen niet voor niets nóg niet, want per 1 januari 2020 geldt deze wet voor alle bedrijfspanden, ook voor een bestaand pand dus. De wet geldt voor ieder gebouw met een commerciële bestemming dat minimaal tien parkeerplaatsen heeft. Dit geldt dus niet alleen voor kantoorpanden, maar ook voor bijvoorbeeld bouwmarkten, supermarkten, parkeergarages, theaters, enzovoorts. Bezit je dus een eigen bedrijfspand, dan is het verstandig vast rekening te houden met de kosten die hierbij komen kijken. Een laadpaal kost, inclusief installatie, ongeveer €1.500 tot €2.500 afhankelijk van de situatie en de wensen.

Volledig ontzorgde installatie

Laadpalen laten installeren bij jouw bedrijfspand? Gezien de complexiteit van de installatie is het verstandig om een gespecialiseerd bedrijf dit te laten verzorgen. De installatie van een laadpaal vergt de nodige elektrotechnische kennis en niet goed geïnstalleerde laadpaal is gevaarlijk. 50five e-Mobility kan hierbij van dienst zijn. Ze adviseren over de beste laadpaal voor jouw situatie en nemen ook de volledige installatie uit handen. Hiervoor hebben zij gespecialiseerde installateurs in dienst. Het voordeel van Groenopladen.nl is dat ze laadpalen zowel bij een bedrijfspand als bij werknemers thuis kunnen installeren, waarbij verrekening voor beide geautomatiseerd verloopt en je hier geen omkijken meer naar hebt.

Vorig artikelWat is een bedrijfsplan en waarom heb je het nodig?
Volgend artikelWaar let je op bij de aankoop van kantoormeubelen?